Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
  W dniu 26.06.2020 o 12:01, damiano12332 napisał(a):

To lepiej sprzedac taka na mieso za 3 tys. a kupic sobie za 8000 juz cielna?

Rozwiń  

zależy jakie masz stado. Jeśli to jest sztuka, ktora tylko stoi od dwoch lat i pozostaje nadal niecielna to ekonomicznie uzasadnione jest ją sprzedać, a w jej miejsce postawić jałowkę niskocielną (i to nie jest na pewno 8tysięcy...) lub pierwiastkę już dającą mleko.

Co nie zmienia faktu, że najlepiej mieć taki zasób jałówek aby nie trzeba było kupować tylko uzupełniać braki swoimi i mieć NADstan, bo nie ma takiego gospodarstwa, ktoremu rodzi się tyle samo, odchowuje tyle samo, zaciela tyle samo i trwa tyle samo do sprzedaży w 6laktacji 😁 

My brakujemy srednio 10 jałowek w roku (nie zacielone), przyznaję się bez bicia. Natomiast rodzi się miesiecznie około 12-15jałówek i tyle samo miesięcznie zostaje cielnych. W przypadku mniejszych gospodarstw moim zdaniem krycie nasieniem seksowanym jest konieczne, aby zapewnić sobie ten nadmiar i możliwośc brakowania raz na jakiś czas, do tego IDEALNY odchów i szybkie pokrycie 🤷‍♀️ Wiadomo, ze obory nie są z gumy i lepiej zeby 25miesieczna sztuka była krową dającą mleko, a nie jałowką niecielną, ma już "pracować" na odchów kolejnych jałówek.

Opublikowano

Ja jałówkeli zacielam w wieku 15 miesięcy chyba że któraś ma problem z ruja to do 17 trzymam A jak dalej nie chce zaskoczyć sprzedaje gościowi który takie sztuki tuczy I sprzedaje na miecho 😄 

Opublikowano
  W dniu 26.06.2020 o 08:05, Paulina1985 napisał(a):

@poziomka ten problem masz juz co najmniej pol roku chyba jak nie wiecej, wywal je na dwór, daj jakiegos beta karotenu jak slawek mówi. A jak trzeba to na hormonach kryć. Nasze dostaja sianokiszonke ze slomą i mają ruje...

Badales w kierunku BVD ?

Rozwiń  

Dzięki za pomoc.
Były robione testy na grupie chyba 5 krów i 5 jałówek które najgorzej się kryją z różnych grup wiekowych i nic nie było . Testy były na ibr i bvd. Nasze dostają sianokiszonkę z torfu i starsze trawy do tego mieszanka 2kg dzień ( mieszanka 30% jeczmien, przenica , owiec) skład mieszanki 670kg mieszanki 300 rzepaku i 30kg witamin i tak dostają do 12-14 miesięcy + kiszonka z kukurydzy a później już tylko sianokiszonka.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 26.06.2020 o 13:03, leszek1000 napisał(a):

jakie dajesz witaminy dla jałówek.

Rozwiń  

Lidermix z Trouw dla jałówek lub zwykły laktacyjny. Zależy co mam na stanie.

Co do karmienia jałówek cielnych to słabsze trawy są ok. W razie braku białka, rzepak z premiksem i starczy.

Małe muszą dostawać jak krowy w laktacji, jak nie lepiej😅

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Miał ktoś problem z owijarką sipma maja. Dokładnie chodzi o to że zgubiła się rączka od zaworu odcinającego-od stawiacza. Czy da się dokupić samą rączkę czy trzeba cały zawór?

Opublikowano

zapytaj w agromie. Można dorobić samemu w 10 minut koszt 0zł . jałówki 3-9 msc jedzą u nas tmr laktacyjny + zboże soja drożdże witaminy tańsze i lizawki do woli. 9 - 24 msc na wolności na łące + karmik z belą woda lizawki. Nie ma problemu z rujami . W budynku latem były problemy. Kryjemy jałówki sexem bo po konwencjonalnych od krów katastrofa same byki praktycznie 😓

Opublikowano

Mam problem z krową, wycielenia na 5.08 i chciałem ją  zasuszyć, od poniedziałku zacząłem doić raz dziennie i teraz krowa daje kisiel a nie mleko było tego 3-4l. Co teraz robić, dać jakiś antybiotyk czy po prostu przestać dobić. Boje się że się po prostu zepsuje. 

Opublikowano

Zrób kuracje przez kilka dni, podawać tubki z antybiotykiem i zasuszyć.

Jak krowa daje 4l to przestaje się doić. Zabawa w dojecie raz dziennie nie kończy się dobrze. Ja też kiedyś tak robiłem i to był błąd. 

Opublikowano
  W dniu 3.07.2020 o 04:22, poziomka napisał(a):

Nie nie są. Sory powaliło mi się ibr i bvd był z mleka a z krwi i to badanie na fosfor potas wapń magnez i jeszcze coś tam . 

Rozwiń  

Mi BVD z mleka też nie wyszło

Proponuje zrobić z krwi 

Opublikowano

Krowa 5 dni po ocieleniu, apetyt słabnie,smutna i  apatyczna, bez gorączki, wet stwierdził że bez przemieszczenia trawieńca, bolus wapniowo fosforanowy dostała, wlewki z drożdzy i buffer stim, siana raz skubnęła, wyniki krwi jutro rano, macie jakiś pomysł co jej może być??

Opublikowano
  W dniu 3.07.2020 o 20:00, Xawier napisał(a):

Krowa 5 dni po ocieleniu, apetyt słabnie,smutna i  apatyczna, bez gorączki, wet stwierdził że bez przemieszczenia trawieńca, bolus wapniowo fosforanowy dostała, wlewki z drożdzy i buffer stim, siana raz skubnęła, wyniki krwi jutro rano, macie jakiś pomysł co jej może być??

Rozwiń  

To co napisał Leszek na 100 %

Opublikowano
  W dniu 3.07.2020 o 05:51, leszek1000 napisał(a):

ibr i bvd też zadałem z mleka i nic nie wyszło. dopiero jak martwy płód zawiozłem do lab to wyszło bvd. 

Rozwiń  

Pytałem kiedyś o to na forum . I wy jak i lekarz stwierdziliscie już że to precyzyjna metoda badania . Nìe znam nazw na pamięć musiał bym popatrzeć w papierach 

Opublikowano
  W dniu 3.07.2020 o 20:45, gregor1284 napisał(a):

co dajecie krowom zamiast kiszonki z kukurydzy?

Rozwiń  

U mnie dostawały wysłodki z balota, ale jak zaczęły dostawać kiszonkę z mieszanki gorzowskiej, to odmówiły ich jedzenia. Obecnie dostałą wysłodki tofi plus mieloną kukurydzę. Kiszonej gniecionej też nie chciały jeść 😑