Skocz do zawartości

Luźne rozmowy producentów mleka

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

W agroloku bierzesz pasze i silos a później musisz go oddać albo zapłacić za niego bo u nich tylko wynajem. I nie wiem czy coś się płaci jeszcze czasem

Dobrze ze dzisiaj odbioru mleka nie mam bo juz by się człowiek wk bo nawet chodzić nie idzie

Edytowane przez ChiquitaB

12 godzin temu, niesamowity90 napisał:

Korzystacie z jakichś aplikacji na telefon do prowadzenia stada? Wiem że jest SOL ale chodzi mi o inne, nie jestem pod oceną. 

SOLa nawet jak nie jesteś pod oceną masz pierwsze 2 miesiące za darmo dopiero później podpisujesz umowę i dostajesz fakturę. Także można potestować i zobaczyć czy warto płacić. 

• Thanks 1

20 minut temu, Xawier napisał:

Mam pytanie a mianowicie jak uwiązać na stanowisku krowę bezrożną? Obecnie mam wiązanie po bokach ale tą sztukę jak tak postawię na stanowisko to pierwszy krok w tył i idzie sobie luzem a ciasno nie chcę jej wiązać. (ps. tak wiem, obora stanowiskowa to średniowiecze)

My coś takiego i paski stosujemy. Nawet to co na luzie stoi to ma te paski 

https://images.app.goo.gl/CCRhHw1yQ8G6a6m98

5 godzin temu, ChiquitaB napisał:

W agroloku bierzesz pasze i silos a później musisz go oddać albo zapłacić za niego bo u nich tylko wynajem. I nie wiem czy coś się płaci jeszcze czasem

Dobrze ze dzisiaj odbioru mleka nie mam bo juz by się człowiek wk bo nawet chodzić nie idzie

Za to ja miałem dzisiaj odbiór. Zaraz po udoju zacząłem posypywać ( 1 km drogi) po 8 dostałem telefon z zapytaniem czy dojazd ogarnięty o 9 przyjechali po mleko. Normalnie przyjeżdżali solówka a dziś ciągnikiem z naczepa 😅

To chyba jakaś mniejsza mleczarnia. To widzę że masz lipę jak i u mnie ze dalej od głównej drogi. U mnie są dwa dojazdy do gosp, jeden jest ładna goreczka i zawsze do południa zacieniona to dlugo lód trzyma i snieg. Drugi obok sąsiada ale za to wezej, chociaż juz poszerzelismy trochę łuki i normalnie ciezarowka z naczepa przejedzie

35 minut temu, ChiquitaB napisał:

To chyba jakaś mniejsza mleczarnia. To widzę że masz lipę jak i u mnie ze dalej od głównej drogi. U mnie są dwa dojazdy do gosp, jeden jest ładna goreczka i zawsze do południa zacieniona to dlugo lód trzyma i snieg. Drugi obok sąsiada ale za to wezej, chociaż juz poszerzelismy trochę łuki i normalnie ciezarowka z naczepa przejedzie

Mlekpol odbiera

3 godziny temu, kada2k napisał:

SOLa nawet jak nie jesteś pod oceną masz pierwsze 2 miesiące za darmo dopiero później podpisujesz umowę i dostajesz fakturę. Także można potestować i zobaczyć czy warto płacić. 

Sprawdziłem, chyba tylko jakiś tam moduł dodatkowy 60 dni za dramo, podstawa od początku płatna.

Znalazłem fajny program po angielsku, akurat wszystko co mi potrzebne jest za darmo, poza jedną rzeczą - synchronizacja z kontem w necie w razie awarii telefonu jest w wersji płatnej. Rozwalisz telefon lub się zepsuje - nie masz danych. Pełna wersja 69 dolców, nie wiem po jakim to kursie przeliczyło na... 424 zł.

Zobacz moje stado, ja płacilem do teraz 60zł za pół roku, teraz po podwyżce będzie 90. Mi to dużo pomaga bo wet przy inseminacji drukuje z tego programu zaświadczenie i ta inseminacja odrazu jest w systemie, a po za tym to są też powiadomienia SMS, np po 18 dniach od inseminacji żeby obserwować czy nie ma powtórnej rui.

Edytowane przez dominik1703

17 minut temu, niesamowity90 napisał:

Sprawdziłem, chyba tylko jakiś tam moduł dodatkowy 60 dni za dramo, podstawa od początku płatna.

Znalazłem fajny program po angielsku, akurat wszystko co mi potrzebne jest za darmo, poza jedną rzeczą - synchronizacja z kontem w necie w razie awarii telefonu jest w wersji płatnej. Rozwalisz telefon lub się zepsuje - nie masz danych. Pełna wersja 69 dolców, nie wiem po jakim to kursie przeliczyło na... 424 zł.

Nigdzie nie ma właśnie tego że masz 2 miesiące na podpisanie umowy, zakładałem konto tydzień temu wiec wiem co mówię, mam teraz 2 miesiące na odesłanie podpisanej umowy i wtedy dostanę fakturę, jeśli nie odeśle umowy konto po prostu zostanie po tych 2 miesiącach zamknięte. Napisz sobie na czacie żeby Ci wytłumaczyli jak przebiega rejestracja nie będąc pod oceną.

17 minut temu, dominik1703 napisał:

Zobacz moje stado, ja płacilem do teraz 60zł za pół roku, teraz po podwyżce będzie 90. Mi to dużo pomaga bo wet przy inseminacji drukuje z tego programu zaświadczenie i ta inseminacja odrazu jest w systemie, a po za tym to są też powiadomienia SMS, np po 18 dniach od inseminacji żeby obserwować czy nie ma powtórnej rui.

Może jeśli wet również korzysta z mojestado to ma to sens, jednak jeśli tylko my to chyba lepszym rozwiązaniem jest sol, po prostu więcej funkcji oczywiście nie będąc pod oceną, a jak się pod nią jest to raczej bez porównania.