Skocz do zawartości

Luźne rozmowy producentów mleka

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Może I masz rację mi wyraźnie powiedział że jak zrobię 25 to się nikt nie czepi, a  powyżej różnie może być,  a pompę ciepła mam ale co to ma do rzeczy pompa aż tyle nie potrzebuje.

Nawet 16 potrzebuje. Dolicz parę pier**l w domu. Plus to co potrzebne do gospodarstwa i wyjdzie dużo kw. 

28 minut temu, krzychu121 napisał:

W sumie można coś pokombinować. Pompa ciepła , dwie rodziny mieszkają, dwie indukcje itd. plus gospodarstwo i może by przeszło 

Ja też mam podobny problem. Jesteśmy 3 na końcu linii a takie cyrki z prądem. Schladzalnika nawet nie włączysz podczas doju . Mamy przydział 35kw . Ponad rok czasu z PG walczyliśmy, przyjechali założyli rejestrator, po miesiącu zabrali i później wysłali papiery z odczytu że z ich strony jest wszystko w porządku i żeby coś dalej walczyć to trzeba byłoby robić cały przegląd linii w gospodarstwie. A bywa tak że napiecie na fazach jest 170 albo 250.

4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Tylko jak to ugryźć żeby zwiększyć do 40 kw a się nikt nie przyczepił? Wystarczy tylko napisać o zwiększenie do 40 kw bo tego potrzebuje czy będę musiał to jakoś udowodnić?

Słuchaj musisz złożyć wniosek w dziale przyjęć. Tam dadzą Ci wszystkie wytyczne co trzeba zrobić i elektryk musi Ci zmodernizować przyłącze czyli zmienić linkę od słupa do licznika na grubszą i założyć zabezpieczenia c63 na pionie. To tyle. Ja już czekam na tafo. Miałem ten sam problem co u Ciebie zbiornik mi się wyłączał nawet jak sąsiad rano i wieczorem ciał trawę kosiarka elektryczną.

2 godziny temu, maxler napisał:

Ja też mam podobny problem. Jesteśmy 3 na końcu linii a takie cyrki z prądem. Schladzalnika nawet nie włączysz podczas doju . Mamy przydział 35kw . Ponad rok czasu z PG walczyliśmy, przyjechali założyli rejestrator, po miesiącu zabrali i później wysłali papiery z odczytu że z ich strony jest wszystko w porządku i żeby coś dalej walczyć to trzeba byłoby robić cały przegląd linii w gospodarstwie. A bywa tak że napiecie na fazach jest 170 albo 250.

To widzę mamy identyczna sytuację. U mnie najniżej było 165 jak dobrze pamiętam. A najwięcej ponad 260. Ja jak doje to zbiornik jest wyłączony. Najgorzej jak ktoś się spóźni z dojeniem i np skończę obrządek o 17.30 jak zawsze a jakiś sąsiad trochę później pójdzie doić i skończy obrządek o 18 to do tej godziny muszę czekać z włączeniem zbiornika. Inaczej będzie się co chwila wyłączał. Kupiłem stabilizator napięcia za kilka tys to się poddał. Już druga płytka spalona. A elektrycy przyjeżdżają w południe i mówią że wszystko jest ok bo pokazuje im około 250 v . 

1 godzinę temu, Marco98 napisał:

Słuchaj musisz złożyć wniosek w dziale przyjęć. Tam dadzą Ci wszystkie wytyczne co trzeba zrobić i elektryk musi Ci zmodernizować przyłącze czyli zmienić linkę od słupa do licznika na grubszą i założyć zabezpieczenia c63 na pionie. To tyle. Ja już czekam na tafo. Miałem ten sam problem co u Ciebie zbiornik mi się wyłączał nawet jak sąsiad rano i wieczorem ciał trawę kosiarka elektryczną.

Dzięki za informacje. W przyszłym tygodniu się za to wezmę. Może do lata coś wskóram bo w lato jest najgorzej. Teraz to jeszcze jako tako i spada do 180-185 ale w lato to i 165 

Ja zwiększałem na 40 bo też zależało mi na zabezpieczeniu b63. Bo do pompy od gnojowicy mam c40 zabezpieczenie😁 na wymianę trafo czekałem 3msc ale trafiłem na spoko kolesia na utrzymaniu. Przyjechal popatrzył, trafo było pierwsze od czasu jak prad na wsi zakładali. Do tego miało moc 50 a teraz jest 180 czy jakoś tak

U nas sasiad dodatkowo zgłaszał ze mu się sprzęty rybia przez napiecie.

Edytowane przez ChiquitaB

kampl napisał:

Napisz że pompę ciepła będziesz w domu montował. A jak nie zamontujesz to nic im do tego

Jakie macie doświadczenia z pojeniem starszych cieląt siara. U mnie niewypał, rozciencze woda i dam 2,3,4 tygodniowe  zawsze biegunka. 

2 minuty temu, robert1226 napisał:

Zwiekszslem moc w tamtym roku i żaby pozostać na farmie G to do 25kw powyżej mogą się czepiać tak w energię poiinformowai bo chciałem fo 30 dociągnąć. 

Od lat g13 i 30 albo 35 

co to za jakieś wymysły z tą siara. Lepiej zamroz i dla cielaka będziesz miał w przyszłości jak coś. Poczytaj jakiś poradnik o odpoju cieląt. Polecę Ci Okiem zootechnika na FB. To dobrze znana Paulina z af. Już kurwa tak wymyślacie że szkoda gadać, dupe szkłem podetrzeć ale 5zl zaoszczędzić 🤣

• Thanks 1

Kiedyś przyjechał kierowca po mleko i tak stoi i pompuje a ja wylewam bańkę 20 l mleka z anty w odpływ w dojarce , a on do mnie ,,co ty robisz " , ja mu mówię jak to co mleko z kanał leje , on do mnie to byś dał cielakom , ja mu mówię , że byczków nie utrzymujemy , a on na to , to daj dla jałoszek przecież ludzie dają .

• Like 1

9 godzin temu, Supersebusiek napisał:

Kiedyś przyjechał kierowca po mleko i tak stoi i pompuje a ja wylewam bańkę 20 l mleka z anty w odpływ w dojarce , a on do mnie ,,co ty robisz " , ja mu mówię jak to co mleko z kanał leje , on do mnie to byś dał cielakom , ja mu mówię , że byczków nie utrzymujemy , a on na to , to daj dla jałoszek przecież ludzie dają .

Dają już takim cielętom po 2 tygodniach nic się nie dzieje 

• Confused 2

18 godzin temu, kampl napisał:

Jakie macie doświadczenia z pojeniem starszych cieląt siara. U mnie niewypał, rozciencze woda i dam 2,3,4 tygodniowe  zawsze biegunka. 

W jakim celu chcesz to robić? Ogólnie starszy cielak tego nie przyswaja. Ewentualnie możesz rozlać po wszystkich tą symboliczną ilość. Wiem, że tak robią, bo to witaminy, przeciwciała itd. ale czy ma to jakiś pozytywny wpływ wtedy to nie wiem? 

1 godzinę temu, marcianjargit napisał:

Dają już takim cielętom po 2 tygodniach nic się nie dzieje 

Może cielakom nic się nie dzieje ale później jak jest już krową to czasami zdziwienie że przy jakiejś chorobie leki nie działają jak od małego pompujesz w niego wszystkie co popadnie

11 godzin temu, Kierownik napisał:

co to za jakieś wymysły z tą siara. Lepiej zamroz i dla cielaka będziesz miał w przyszłości jak coś. Poczytaj jakiś poradnik o odpoju cieląt. Polecę Ci Okiem zootechnika na FB. To dobrze znana Paulina z af. Już k**wa tak wymyślacie że szkoda gadać, dupe szkłem podetrzeć ale 5zl zaoszczędzić 🤣

Tu nie chodzi o oszczędności. A o wygodę. Mam więcej siary. Cielęta obok siebie. Nie muszę ze sztucznym mlekiem się bawić. I póki nie oddaje do mleczarni to mogę wykorzystać do cieląt. Jedynie pytam jak wygląda u was pojenie tym mlekiem z pierwszych 2-3 udojow.  U mnie się nie sprawdziło i zapytałem czy ktoś tak robi. 

Ja Tam już jak nie jest żółte mocno to leje do zbiornika. Tluszcz podbije🤣 jak masz ciagle duzo siary to poszukaj sobie bo są firmy które płacą za siarę. Probiotyki z tego robią. Kiedyś jak mlody byłem to moja mama robiła gofry z siary, jeszcze w takiej żeliwnej formy serduszek co na piec kaflowy były. Lepszy do teraz nie jadłem