Skocz do zawartości

Luźne rozmowy producentów mleka

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Wiosna specjalnym siewnikiem podsiewam. Jesienny podsiew u mnie się nie sprawdza w ostatnich latach. Górna warstwa to popiół i nasiona nie mają szans na wschody. Zima niższe łąki są pozalewane więc nawet jak coś wzejdzie to poprzez długotrwałe zalanie młode wsiewki wygnija. Wczesna wiosna najlepsza. Jak pogoda sprzyja to ładnie to wygląda. Najlepszy efekt po trawach szybko rosnących. Zycice i koniczyny. 

Ja u siebie podsiewałem jesienią, pierwsze testy były pszenżytem rok wcześniej 

20230427_093050.jpg

20230520_142230.jpg

Jak widać coś tam urosło, myślę, że podsiew żytem wypadł by lepiej pod względem ilości paszy, ale po prostu nie miałem akurat żyta 

Po pierwszym pokosie próbowałem podsiewać i mimo że warunki były naprawdę fajne to po podsiewie z miesiąc nie padało, więc nic z tego nie wyszło, może pojedyncze rośliny, chocia mam cichą nadzieję, że w tym roku to odbije.

20230525_085310.jpg

20230525_085258.jpg

Teraz na jesień zasiałem ponad 10 ha u siebie i znajomych, zobaczymy w maju co z tego będzie, ale jak narazie widać świerze rośliny

Messenger_creation_7139970454692498277.jpeg

Messenger_creation_6703806196372847.jpeg

Według mnie podsiew siewnikiem talerzowym w takim systemie wypada lepiej niż te apv itd, tutaj większość roślin trafia prosto w ziemię, a w tych specjalnych zazwyczaj jest siew rzutowy, więc większość leży na ziemi.

• Like 1

robertrolnik27 napisał:

U mnie krowa od wczoraj wieczora nic nie je. 

Wycielenie za około 70 dni. Kał czarny i mało średnio twardy. Nie ma gorączki i wydaje się być lekko wzdęta 

weta bo może być przemieszczenie ... gorzej jsk jakiś skręt jelit ale wtedy by raczej nie gnoiła...

42 minuty temu, kampl napisał:

A jak wymię przez tydzień ma zapalenie? Spuchnięte i leci trochę woda.troche mleko trochę serek to jaka rada? Nie chce kasować ćwiartki . 

Tydzień zapalenie i nic nie robiłeś z tym czy coś dawałeś? Sam chyba do lekarza też nie czekasz tydzień z wizytą jak coś dolega (co innego kolejki) ale krowie od razu trzeba coś podać i tutaj ketoprofen i np marbox

• Like 1

czarny kał to może też jakaś krew w układzie pokarmowym ...

kampl napisał:

38 minut temu, slawek74 napisał:

jak woda i śmierdzi to ecoli antybiotyki raczej potrzebne

Tak tak. Ecoli pokonałem, antybiotyki byly.teraz jedynie mnie martwi czy ta ćwiartka dojdzie

jakieś tuby ze srebrem na regeneracjię bym podał...

• Like 1

12 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Wycielenie za około 70 dni. Kał czarny i mało średnio twardy. Nie ma gorączki i wydaje się być lekko wzdęta. Ktoś ma pomysł co może być?

Jakieś problemy z trawieniem? 🤔

Odruch żwaczowy sprawdzałeś? 

5 minut temu, kampl napisał:

Tak tak. Ecoli pokonałem, antybiotyki byly.teraz jedynie mnie martwi czy ta ćwiartka dojdzie

Jak pokonałeś, kiedy woda w mleku. Antybiogram by wypadało zrobić, bo to się mogło nie doleczyć 

18 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Wycielenie za około 70 dni. Kał czarny i mało średnio twardy. Nie ma gorączki i wydaje się być lekko wzdęta. Ktoś ma pomysł co może być?

Jakieś problemy z trawieniem? 🤔

Wlej jej piwo z rozrobionymi 5 paczkami drozdzy zwykłych. I daj siana zwykłego. Jeśli przez 6 godzin nie będzie poprawy to bym sprzedawał odrazu bo może być skręt czy coś i ci moment zdechenie.  Jeśli ma się sentyment i próbuje leczyć i czekać to często musi hetman przyjechać... 

Czekam na telefon z mleczarni i ew próbkę wezmą jutro. Mogę wrzucić jeszcze raz mastijeta. Teraz dałem tylko masti vexym i masc. A były wcześniej weterynarz jeszcze podawał. I krowa już wygląda w miarę dobrze. Mleko wróciło. Tylko ta ćwiartka dalej slaba

9 minut temu, roni9411 napisał:

Wlej jej piwo z rozrobionymi 5 paczkami drozdzy zwykłych. I daj siana zwykłego. Jeśli przez 6 godzin nie będzie poprawy to bym sprzedawał odrazu bo może być skręt czy coś i ci moment zdechenie.  Jeśli ma się sentyment i próbuje leczyć i czekać to często musi hetman przyjechać... 

Byłbym ostrożny z podawaniem drożdży nie wiedząc, czy żwacz pracuje. No i ten sposób podawania opóźnia ich działanie. Muszą się ogrzać, żeby zacząć pracować. Jeśli żwacz w tym momencie się zatrzymuje, a nie rusza, to może się to skończyć hetmanem

11 minut temu, kampl napisał:

Czekam na telefon z mleczarni i ew próbkę wezmą jutro. Mogę wrzucić jeszcze raz mastijeta. Teraz dałem tylko masti vexym i masc. A były wcześniej weterynarz jeszcze podawał. I krowa już wygląda w miarę dobrze. Mleko wróciło. Tylko ta ćwiartka dalej slaba

Mastijeta teraz już bym nie dawał przynajmniej przez 6 godzin. Moim zdaniem powinieneś go wrzucić w pierwszej kolejności 

Ten weterynarz wziął próbkę na posiew?

• Like 1

Temu pytam. Najpierw powinien pobrać próbkę, potem podać leki tzw pierwszego rzutu. Jeśli zadziałają to ok a jeśli nie, to jak nie pobrał próbki to dalsze leczenie w ciemno, bo nie wie z czym walczy. I albo się uda albo się nie uda. A gdyby miał antybiogram, to wie co robić dalej 

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1

27 minut temu, kampl napisał:

Po e.coli ćwiarta potrzebujesz więcej czasu na regeneracje. Niekiedy zmiany są duże i zostanie jakaś "blizna". Smaruj, raz maścią chłodzocą raz rozgrzewającą. Możesz jeszcze zbadać mleko na bakterie dla pewności. 

• Like 2

Ok. Dzięki za odpowiedzi. Warto pytać bo bardzo w porządku jesteście. Tak jak wcześniej pisałem, dość trudno mi znaleźć miejsce gdzie zrobić próbę. Więc wolałem leczyc niż czekać. Może uda się to zbadać. Dzisiaj zawołam weterynarza. Także to co pisaliście to mniej więcej spełniałem. Masciami smaruje. Magnez z wapniem podawałem bo zaczynalo brakować.  Krowa z 0 l już weszła na 20l dziennie. Pobiera ale słabo przeżuwa, ślini się, ciężko wstaje. Ogólnie coli to niezły morderca. 

31 minut temu, kampl napisał:

Pobiera ale słabo przeżuwa, ślini się

Zwiększyłybym kwaśny węglan. To może być objaw podklinicznej kwasicy. Ona może wynikać z wcześniejszych problemów

Edytowane przez Qwazi