Skocz do zawartości

Luźne rozmowy producentów mleka

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, WojtekBuawski napisał:

Nasze ciagniki, odwóz tradycyjny polski. Ja wożę Proxima z rozrzutnikiem Apollo 10, kuzyn c385 z d46 burty 3x50 i znajomy 3p z d46 z nadstawka objętościową 1m. Ojciec ładowarka na pryzmie. Gdybym miał wziąć odwóz to cała usługa kosztowała by 2 razy tyle. A tak sobie na spokojnie wozimy, na pryzmie nie ma zapierdzielu i po odliczeniu kosztów kierowcy i paliwa i tak jest na plus.

To 1 ładowarka da rady ubić w ten czas? U mnie 2 ciągniki do rozpychania i 1 do ubijania i tak na styk było. Jak były 2 na pryzmie to kosiarka stała. 

kampl napisał:

To 1 ładowarka da rady ubić w ten czas? U mnie 2 ciągniki do rozpychania i 1 do ubijania i tak na styk było. Jak były 2 na pryzmie to kosiarka stała.

Zdąży bo na dwie pryzmy sypiemy. Ugniatanie tyle co ładowarka po rozgarnianiu wzdłuż pojeździ a ugniatanie całkowite jedynie na sam koniec i nie ma problemu z psuciem się. Folia obsypana ziemią

Działki blisko domu ok 500m to swój sprzęt się sprawdza ale jak dalej to już wolałbym nająć

Ja w tym roku tak samo robiłem. 2 pryzmy w tym samym czasie. Koła kolejowe po wierzchu. 2 ciągniki rozgarnialy i po koszeniu jeszcze 1 ciągnik ciężki jeździł tak powiedzmy łącznie z 5h. Ujeżdżanie w poprzek i wzdłuż. Jak boki rollbiliscie? 

1 pryzma sama folia i przykryta srednio ziemia i oponami. Na następnej dodatkowo podkładowa, grubiej ziemi. Chciałbym z opon zrezygnować. I muszę z obsypnikem coś wymyślić. Ale mam taką glinę i jeszcze utwardzona kamieniami że ciekawe jak to zrobię 

Edytowane przez kampl

29 minut temu, KoneserOporu napisał:

U mnie w tym roku to samo co w tamtym, czyli 1100-1200 z odwozem. W okolicy praktycznie nie widać żeby ktoś bawił się w swój odwóz, no może jeden znajomy rok czy 2 lata temu. W tym roku po jednej pryzmie robię, nikogo do pomocy, zajeździć się można...

znajomych nie masz, sąsiadów? jeden u drugiego odrobi i każdy parę tys w kieszeni 

58 minut temu, Mateusz1q napisał:

znajomych nie masz, sąsiadów? jeden u drugiego odrobi i każdy parę tys w kieszeni 

Po pierwsze to ja i sąsiedzi musielibyśmy mieć czym to wozić. Najbliższy sąsiad w ogóle nie sieje kukurydzy, na samej trawie jedzie i treściwych, a największy ciągnik to c 385 bez napędu. Ja bym może i poszedł na coś takiego i zainwestował w jakiś wózek, ale nie ma z kim, zaraz jeden ma więcej a drugi mniej i jakieś nieporozumienia. Następna sprawa to czas, widać że sam nie robisz jeśli na latanie z odwozami u siebie i sąsiadów jest czas. No ja nie bardzo mam. 5 godzin dziennie przy obrządkach, to tylko byle z własnym polem się wyrobić z obrobieniem. Teren jest ogólnie taki że każdy sobie rzepkę skrobie, jakiekolwiek spółki to rzecz marginalna.

• Thanks 1

1 godzinę temu, Leszy napisał:

U nas i gniecenie się pomału robi standardem w zestawie, a wy jeszcze o własnym odwiezie mówicie? Zaoszczędzisz, a ile problemów masz. Awaria jakaś zawsze się może trafić, i się sam martwisz. 

Niby tak ale ile kasują. Ja już nie sieje kukurydzy ale ostatnie lata brali po 1,5 tys za hektar z dowozem -50metrów pryzma od pola, przyczepy wielkości stodoły, sieczkarnia 10-12 rzędów, kukurydza po 3-4 metry, ch*j z taką robotą, nawet jakby dawali swój sprzęt do ugniatania to niczym nie nadążysz tego gnieść. Może jak wróce kiedy do hodowli to szukać mniejszych zestawów, najlepiej się z jakimś rolnikiem dogadać albo kupować swoją niedużą sieczkarnie.

• Like 1

3 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

r nawet jakby dawali swój sprzęt do ugniatania to niczym nie nadążysz tego gnieść. 

Jeden rabin powie tak. 

3 godziny temu, pawlak2507 napisał:

Jeden ciagnik z wałem i pługiem do rozgarniania nadążał ze wszystkim. 

Inny rabin powie tak. 

Za 1300 to super sprawa. Nie zastanawiał bym się czy samemu coś robić tylko brał w ciemno. Ale trochę ciężko zaufać temu ugniataniu. To jest gotowe już do przykrycia czy poprawiasz?

Matmen napisał:

Podlaskie od 1000przy słabej kukurydzy i blisko wozić do 1500 z odwozem przeważnie 2-3 wózki +100za deptane od ha 

Te ugniatanie za 100zl to żaden zarobek na firmy . Kup ciągnik, pług, wał i jeszcze zapłać chłopakowi. 200-300 zł do ha my doliczamy i podobnie inni tutaj

• Like 1

5 minut temu, slawek74 napisał:

no bo te usługi... nie opłaca się 🤣🤣🤣🤭

Wszyscy co mają usługi to dokładają. Wiem o tym i prawie co tydzień modle się i dziękuje w kościele, że mamy tylu bogobojnych biznesmenów filantropów, którzy w trosce o rolników, poświęcają własny czas i pieniądze, żeby tylko ci ludzie mogli zebrać swoje plony. Chyba dam nawet na msze z tego tutułu, żeby mieli z czego dokładać przez następne lata.

• Like 3

Jak przegnije to wszystko jeden czort. Nasiona traw się jednie mogą trafić, ale raczej nie będą problemem w uprawie  

W moim oborniku nasion chwastnicy jest tyle, że gdzie nie spadnie to rośnie. Jednak w normalnej uprawie nie występuje. Tylko w kukurydzy czasem gdzieś wybije. Stąd potem trafia do krowich odchodów. 

• Like 1

3 godziny temu, plati napisał:

A co to za problem sobie dogniesć samemu jak się wydaje że za krótko jeździli? 

Jak wie robi sieczkarnią to właściwie między przyczepami to się jedynie rozgarnuje i umożliwia przejazd. Resztę trzeba zrobić na samym końcu 

Nie wiem co Was tak bawi w tym wpisie.

W międzyczasie równasz i gnieciesz tak, żeby dalo się wjechać. Wątpię, że sieczkarnia na was zaczeka żebyście łaskawie sobie ugnietli do pożądanego stanu. Trudno uznać takie ugniatanie w międzyczasie za wystarczające 

6 minut temu, plati napisał:

Nie wiem co Was tak bawi w tym wpisie.

W międzyczasie równasz i gnieciesz tak, żeby dalo się wjechać. Wątpię, że sieczkarnia na was zaczeka żebyście łaskawie sobie ugnietli do pożądanego stanu. Trudno uznać takie ugniatanie w międzyczasie za wystarczające 

tak, robimy równocześnie dwie pryzmy o ugniatają 4 ciągniki, dlatego pomagamy sobie jeden drugiemu bo każdy ma fortschritta a nie fliegla 50m3 i spokojnie warstwę 20cm można ugniatać. ale jak uważasz że twoja metoda jest dobra to spoko. Ja przy mojej metodzie nie odrzucam nic i to bez obrzucania ziemią, tylko siatka 

Wszyscy dokładają aż dziwne że mają z czego bo każdy usługodawca tylko mówi że za tyle to niech w garażu stoi i się kurzy, za tyle to ja z podwórka nie wyjeżdża, a za tyle to się nie opłaci a jak przychodzi sezon czy to zbiór traw, kukurydzy czy żniwa to latają jeden z drugim i podbierają sobie klientów żeby choć te kilka ha więcej złapać by można było więcej do interesu dołożyć. Jeszcze kilka lat wstecz każdy miał swoich okolicznych klientów stałych i swoje zarobił a dzisiaj latają po całym województwie bo gdzieś klika ha da się złapać. 4 sezon i 4 usługodawca z kolei wali w ..uja. Ja tego pojąć nie mogę zamiast przyjechać i 50ha na miejscu wykosić to woli jeden z drugim lecieć 40-50km bo 10 ha złapał 

12 godzin temu, kampl napisał:

Jeden rabin powie tak. 

Inny rabin powie tak. 

Za 1300 to super sprawa. Nie zastanawiał bym się czy samemu coś robić tylko brał w ciemno. Ale trochę ciężko zaufać temu ugniataniu. To jest gotowe już do przykrycia czy poprawiasz?

Kiedyś poprawiałem ale teraz szkoda zdrowia na machanie łopatą, ogarniam przód i tył pryzmy po tym metrze lekko to przycisne ciągnikiem i przykrywam. Jeśli chodzi o ugniatanie to na tak szybkie koszenie musi być dobry sprzęt i operator w nim. Czasem jak przyjdzie jakiś nowy to musisz mu dać parę rad i jeśli jest kumaty to na drugi rok już nic nie musisz mówić. Wszystko zależy od ludzi, jak kończyli kosić kuku pole było blisko pryzm a mimo to przyjechał na koniec 3 wózek i na nic to nie pospieszyło bo ten co ugniata nie wpuszczał na pryzmę zanim nie dogniótł. Także były momenty że pod pryzmą czekały 2 pełne wózki kukurydzy