Skocz do zawartości

Luźne rozmowy producentów mleka

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

michalcium napisał:

U mnie robie od jakiegoś czasu 2x siara potem 2x mleko z rurociągu50/50 z siara potem pare dni na mleku z rurociagu i przejście na preparat supramil z josery 2 razy pół na pół z mlekiem potem sam preparat odchowane tak juz ponad 20 cieląt pod rząd bez biegunki

pół na pół tzn. że mieszasz np litr mleka od krowy z litrem wody i do tego porcja preparatu 150g?

Ja tydzień poje mlekiem od matki i później od razu z dnia na dzień przejście na mleko zastępcze daje teraz z de heusa . Tylko że u mnie cielak ma Teraz 3 tygodnie i do tych 3 tygodni trochę pobierała musli a teraz nwm co jej się stało i od kilku dni wogle nie pobiera 

Cześć. Planuje przerobić przynajmniej częściowo utrzymanie na luz, tzn w stodole zrobić dla przynajmniej części mlecznych na luzie. Chce to zrobić na głębokiej ściółce (dostęp do dużych ilości słomy mam) ruszt odpada ze względów na koszty i robotę przy przeróbce. Teraz tak jak wysoko robić stół paszowy? Jak najlepiej rozwiązać odprowadzanie gnojowicy bo w ściółkę raczej wszystko nie wsiąknie, szamba mam blisko. Dojenie planuje na oborze która jest dobudowana do stodoły, po prostu budynek pod wspólnym dachem. Wstępnie chciałem robić w stodole też na uwięzi ale myślę o luzie choćby ze względu na obornik. Wolę wywieźć raz na jakiś czas niż wywalać dwa razy dziennie co nawet przy zgarniaczach czy wyciągach trochę czasu zajmuje a mi o ten czas najbardziej chodzi.

Jak rozumiem chcesz doić bez hali jedynie wganiać i wiązać na czas dojenia? Przy krowach na głębokiej ściółce według mnie powinien być osobny korytarz przy stole paszowym, aby codziennie wypychać lub ruszta, przez to rozwiązanie powinno iść mniej słomy, ponieważ krowa załatwia się tam gdzie je, przynajmniej w teorii, ale ze względu na czystość warto to zrobić.

• Like 1

2 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Ja poje de heus kaliber gold. To na początku trochę musli dłubała później wrzuciłem jej granulki i przestała. Potem znów musli i już nie pobrała wcale 

Ja daje tez z de heus tylko ze west milk od 3tyg zycia to jest dla starszych.

Godzinę temu, Sylwekx25 napisał(a):

Cześć. Planuje przerobić przynajmniej częściowo utrzymanie na luz, tzn w stodole zrobić dla przynajmniej części mlecznych na luzie. Chce to zrobić na głębokiej ściółce (dostęp do dużych ilości słomy mam) ruszt odpada ze względów na koszty i robotę przy przeróbce. Teraz tak jak wysoko robić stół paszowy? Jak najlepiej rozwiązać odprowadzanie gnojowicy bo w ściółkę raczej wszystko nie wsiąknie, szamba mam blisko. Dojenie planuje na oborze która jest dobudowana do stodoły, po prostu budynek pod wspólnym dachem. Wstępnie chciałem robić w stodole też na uwięzi ale myślę o luzie choćby ze względu na obornik. Wolę wywieźć raz na jakiś czas niż wywalać dwa razy dziennie co nawet przy zgarniaczach czy wyciągach trochę czasu zajmuje a mi o ten czas najbardziej chodzi.

Taki sposób proponuje, jestem zadowolony po 2latach użytkowania. Głęboka ściółka w stodole , hala udojowa w pomieszczeniu i drzwiami wychodzą na ruszt. 

IMG_20230625_170121.jpg

Też mi chodzi po głowie taki plan i pytanie ile metrów szamba potrzebuję na jedną sztukę przy takim rozwiązaniu że ruszta tylko przy korytarzu paszowym a reszta na głębokiej ściółce tak by starczyło na spokojnie na 4 miesiące? Myślę że te 5m3 trzeba liczyć 

10 godzin temu, karol9405 napisał(a):

Taki sposób proponuje, jestem zadowolony po 2latach użytkowania. Głęboka ściółka w stodole , hala udojowa w pomieszczeniu i drzwiami wychodzą na ruszt. 

IMG_20230625_170121.jpg

Ile słomy, na ile sztuk, zużywasz przy takim rozwiązaniu?

W tamtym roku przerabiałem w ten sposób ma luz, tyle, że ruszta i zewnętrzny stół paszowy (zdjęcie w galeri), ograniczała mnie działka, dziś bym się zastanowił czy nie lepiej postawić nawet łukowej od 0. Rozwiązanie bardzo fajne, jak narazie do 20 sztuk chodzi, wychodzi jedna bela 120cm na dzień, czasami się uda, zwłaszcza latem, że można ścielić co dwa dni. Krowy wychodząc z hali wchodzą na ruszta z stołem paszowym, te które czekają stoją na głębokiej ściółce, poczekalnia przy takim stadzie i budynku nie jest konieczna bo większość sama wchodzi lub trzeba im nadać odpowiedni kierunek.

Matmen napisał:

Też mi chodzi po głowie taki plan i pytanie ile metrów szamba potrzebuję na jedną sztukę przy takim rozwiązaniu że ruszta tylko przy korytarzu paszowym a reszta na głębokiej ściółce tak by starczyło na spokojnie na 4 miesiące? Myślę że te 5m3 trzeba liczyć 

Mam zbiornik około 100tyś wystarcza na te 3/4 miesiące ale jak masz możliwość to rób większy u mnie niestety w dół już nie chcieli iść i wyszedł jaki wyszedł.

Mam problem z cielakiem, około 6 miesięcy bardzo mało pije wody, wcześniej pił normalnie, woda ciepła. Je normalnie (osypka z jęczmienia i pszenżyta, +sanbull, siano), ale wody pije może 4-5 litrów dziennie a czasem i 1-2. Od weterynarza dostałem diagnozę zarobaczony, 2 razy odrobaczałem zastrzykiem, dostałem jakieś witaminy ale coś mu nie przypasowały, i sól, brak efektu po czasie. Biegunek też nie ma ... co tu z nim zrobić?

Co do musli dla cieląt to zrezygnowałem całkowicie, przy 2 tygodniach tylko siano , od 4 owies, jęczmień gnieciony.