Skocz do zawartości

Luźne rozmowy producentów mleka

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w oborze panelowe i w tym roku jedna zwykła wymienialem na rolowaną. Mniej rzeczy do zepsucia i tańsza w naprawie ale akuratcta rzadko używana. Chciałem panelowa to za 2.5x3.2 12tys chciała ta firma co już mam bramy. Rolowana wyszla 7tys. Uchylna jakaś ciężka do obsługi nie jest, a nowe auto będzie to za dobrze też nie można mieć.

Co do qq ja sieje 260 i w tym roku kosilem tydzień później od innych. Sm 40% skrobia 37  strawnosc 79%

Na próbę wzialem jedna js 280 podobno fajnie rośnie. Zobaczymy

Edytowane przez ChiquitaB

W dniu 25.11.2024 o 09:29, radekz200 napisał(a):

dzisiaj wchodziłem na irz to w powiadomieniach było że znów trzeba robić aktualizację siedziby stada?

To tylko informacja jak miałeś już robiona to nie trzeba dzwoniłem do agencji i miałem kiedyś robiona i nie trzeba drugi raz

• Like 1

4 godziny temu, RusiL napisał(a):

Odnośnie bram to ja niedawno miałem montowaną panelową 3x3.5 bez udziwnień to 8 netto mnie wyniosła z montażem, bez było by z tysiąca moze 1,5 taniej

Właśnie też to przerabiam szukam bram do garażu 3,5x 3,7 to panelowe od 7 tys netto do nawet 25 tys za sztukę bez montażu do każdej montaż +ok 1,5 tys , oferty różnych firm i różne opcje otwierania .

Zaś bramy rolowane od 5,5 tys netto do 16 tys netto też różne opcje jak wyżej .

I jeszcze czekam na dwie oferty dziś mają być. 

plati napisał:

Jałówka wycielona 2 tygodnie temu. Wycielenie niemal 2 tygodnie przed terminem. 

Totalny brak mleka. Sytuacja nie ulega poprawie. 

Jakiś pomysł co z tym zrobić?

coś jest nie tak bo mi poroniła jałówka w 6miesiącu i 15l. ma dzień dawała

Uraz mechaniczny, mykotoksyny, zapalenia l, bvd. Możliwości jest dużo. U mnie ostatnie poronienie to okres grudzien luty poprzedniego roku. Ale wtedy takie cyrki były: gronkowiec, paciorkowiec, 1 poronienie pozna faza, 1 poronienie wczesna, 1 rzeźnia i 1500 zł zapłaty.  Skutki takiego czegoś dopiero właśnie teraz w grudniu mijają 

16 godzin temu, ChiquitaB napisał(a):

Mam w oborze panelowe i w tym roku jedna zwykła wymienialem na rolowaną. Mniej rzeczy do zepsucia i tańsza w naprawie ale akuratcta rzadko używana. Chciałem panelowa to za 2.5x3.2 12tys chciała ta firma co już mam bramy. Rolowana wyszla 7tys. Uchylna jakaś ciężka do obsługi nie jest, a nowe auto będzie to za dobrze też nie można mieć.

Co do qq ja sieje 260 i w tym roku kosilem tydzień później od innych. Sm 40% skrobia 37  strawnosc 79%

Na próbę wzialem jedna js 280 podobno fajnie rośnie. Zobaczymy

Rolowana tylko chyba jest słabiej wyizolowana?

Mam teraz takiego cielaka ale u mnie potrzymam 3msc i w łeb dostanie bo ma zwyrodnienie stawów czy cosik takiego. Wołaj weta da zastrzyki i powinno pomóc, u mnie jedna noga na drugi dzień byla ok i wit K chyba dodatkowo do pyska.

Ja mam wyciag w starej oborze. Kupowałem w grene liny bezalina i ostatnio z allegro pomarańczowa jakas zamówiłem i trzyma już dłużej niż te białe.

25 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Mam teraz takiego cielaka ale u mnie potrzymam 3msc i w łeb dostanie bo ma zwyrodnienie stawów czy cosik takiego. Wołaj weta da zastrzyki i powinno pomóc, u mnie jedna noga na drugi dzień byla ok i wit K chyba dodatkowo do pyska.

Ja mam wyciag w starej oborze. Kupowałem w grene liny bezalina i ostatnio z allegro pomarańczowa jakas zamówiłem i trzyma już dłużej niż te białe.

Dasz jakiegoś linka? Długość liny 85m więc trochę jest 

21 godzin temu, roni9411 napisał(a):

Panowie, macie jeszcze tradycyjne wyciągi obornika liniowe tzn lina i szufla. Skąd bierzecie linki? Macie jakiegoś zaufanego sprzedawcę który nie sprzedaje chińczyków jako dobrych polskich? 

No mam niestety to badziewie. Wkurzający system. Ojciec dawno temu z fabryk nabrał kosmiczne ilości. Ale powoli zapasy się kończą. Gdzie kupić? Na internecie bez problemu, i tak się zedrze za rok. Jak patrzyłem cene za 1m i policzyłem że u mnie to jednorazowo ponad 60 m to oslablem

U mnie stalowe. To ciekawe że inaczej się da

W dniu 27.11.2024 o 18:24, roni9411 napisał(a):

Panowie, macie jeszcze tradycyjne wyciągi obornika liniowe tzn lina i szufla. Skąd bierzecie linki? Macie jakiegoś zaufanego sprzedawcę który nie sprzedaje chińczyków jako dobrych polskich? 

Nie wiem skąd jesteś, ja kupuje w Nurze ( tam co KosaTV xD ), ogólnie rejon Podlasia jest bardzo zaopatrzony w tego rodzaju wyroby.

W dniu 27.11.2024 o 18:53, SamaPrawda napisał(a):

Mam cielaka który ma podkurczone kopyta, macie jakiś dobry patent żeby pomóc mu je wyprostować? Weterynarz kiedyś wkładał w rurki kanalizacyjne, ale może macie lepszy pomysł

Dużo ruchu, u mnie jak się trafi to puszczam do stodoły i sobie hasa. Po jakimś czasie przechodzi. 

Panowie a ja mam do Was takie zapytanie. Pomału rozmyślam nad projektem cielętnika na na rusztach betonowych i były by tam sztuki tak od 3-4 miesiąca życia aż do 7 miesiąca cielności jak i też byczki na opas od małego aż do wagi na sprzedaż oczywiście XX-XY w oddzielnych zagrodach.

Był by to budynek jednospadowy dostawiony do jednej ze ścian istniejącej obory. Przy ścianie starego budynku planuję zrobić paszówkę 5m szerokości i około 6,3 m szerokie wygrodzenia. Łącznie około 11,5 metra szerokości miał by ten nowy budynek i chodzi mi o dach, który z nowego budynku wchodził by na stary i tak mniej więcej w połowie wysokości starego dachu opierał by się na podciągu (około 4 metry od bocznej ściany), który podtrzymuje krokwie na starym budynku. Jak myślicie czy przy takiej rozpiętości 11,5m plus 4 metry lepiej wierzch robić w 100% stalowy i te 15 metrowe dzwigary kłaść na drewnianym podciągu na starym chlewie i przykryć to płytą warstwową czy robić na nowej części wierzch drewniany i mniej więcej w połowie łączyć krokwie bo takie 15 metrowe to nie wiem czy w jednym kawałku zdobędę i przykryć to blachą z membraną i od dołu zaizolować drewno płytami z pianki?

I druga rzecz chodzi o wysokość ściany przy rusztach. Na jaką wysokość od rusztu do okna z poliwęglanu robić ściany żeby te największe utrzymywane sztuki nie chciały skakać do okien?