Skocz do zawartości

Luźne rozmowy producentów mleka

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Supersebusiek napisał:

15 godzin temu, Paulina1985 napisał:

🤷‍♀️ wyszłam z zalożenia, ze nie potrzebujecie się dokształcać 🤷‍♀️

dziękuję. To bardzo miłe, teraz caly dzień bedę sie zastanawiała kim byłeś 🤣  i jeszcze pewnie rozmawialiśmy 😲😲😲😲 oj oj 🤭

to Ty nie Facebookowy? na stronie federacji i na moim blogu była informacja. Może jeszcze kiedyś.

Niestety nie rozmawialiśmy bo nie mogłem zostać do końca .

w której grupie byłeś u od okien czy z drugiej strony. Tez byłem właśnie. Na końcu siedziałem przy oknach

10 godzin temu, Eliot napisał:

Tak kukurydza po trawie...i obornik pod lucerne?dramat

Właśnie nie. Po trawie dasz obornik i zasiejesz zboże, albo kukurydzę jak nie masz problemów z pędrakami. U nas dasz radę tak zrobić. Chociaż można zasiać zboże na kiszonkę i potem zasiać kukurydzę poplonową. Jak masz zboże na ziarno to możesz po nim dać wapno i siać lucernę. Po kukurydzy też można ale na wiosnę. Wtedy masz lepsze stanowisko pod lucernę niż zaraz po skasowaniu trawy. O to mi chodziło właśnie. 

29 minut temu, dabrowskit napisał:

w której grupie byłeś u od okien czy z drugiej strony. Tez byłem właśnie. Na końcu siedziałem przy oknach

ooooo następny 🫠🫠🫠 

35 minut temu, dabrowskit napisał:

aaaa to Ty ciągle gadaleś w czasie mojego paplania przy prezentacji?? z kolegami?? 🤔😲 ok...odnotowałam 🥹🥹🥹

• Haha 1

Paulina1985 napisał:

29 minut temu, dabrowskit napisał:

ooooo następny 🫠🫠🫠 

35 minut temu, dabrowskit napisał:

aaaa to Ty ciągle gadaleś w czasie mojego paplania przy prezentacji?? z kolegami?? 🤔😲 ok...odnotowałam 🥹🥹🥹

ja przy samym oknie byłem to najmniej gadałem.

1 godzinę temu, dabrowskit napisał:

ja przy samym oknie byłem to najmniej gadałem.

hihi ;)

12 minut temu, Dodi napisał:

@Paulina1985 @Supersebusiek co robi witamina b w takich przypadkach? 

przede wszystkim wspomaga układ nerwowy, przewodzenie nerwowe - ja ostatnio dostałam komplet zastrzykow z wit B na rwę kulszową. 

1 godzinę temu, michal_19 napisał:

Nie dostała sterydu, poszło 3x glukoza , 2x calfoset dożylnie, 2 raz taki zestaw dostała ,na 2 dzień po porodzie miała porażenie o tym nie wspomniałem. Wit b też nie dostała, robię jej 2x dziennie wlewki energetyczne.

ja nie jestem lekarzem, ale steryd działa mocno przeciwzapalnie, jeśli doszlo do jakiegoś ucisku na nerw lub uszkodzeń to bedzie pomagał.

3 godziny temu, Leszy napisał:

Właśnie nie. Po trawie dasz obornik i zasiejesz zboże, albo kukurydzę jak nie masz problemów z pędrakami. U nas dasz radę tak zrobić. Chociaż można zasiać zboże na kiszonkę i potem zasiać kukurydzę poplonową. Jak masz zboże na ziarno to możesz po nim dać wapno i siać lucernę. Po kukurydzy też można ale na wiosnę. Wtedy masz lepsze stanowisko pod lucernę niż zaraz po skasowaniu trawy. O to mi chodziło właśnie. 

To głównie zależy od gleby, na wiosnę siałem lucerne po pewnie 10letniej łące i chyba wyszła najlepsza do tej pory ... Po żniwach po jęczmieniu zasiałem to kupa samosiewów, ziela i zobaczę co będzie wiosną ale nie zapowiada się super ... 

A jakie mleko moze miec krowa, ktora ma problem ze wstaniem ? nikt nie mowi o krowie, ktora ma 60 litrow. A Twoja skoro dostala steryd to podejrzewam w jakims konkretntm celu, być może nie tylko steryd byl przyczyną soadku tego mleka bo nie daje sie go na prawo i lewo :) To są przypadki silnie uzasadnione, nie witamina C 🤷‍♀️ Jak mam krowę z silną ketozą jakis czas po wycieleniu to ona ucieła mleko już kilka dni wczesniej, a steryd jest po to żeby pomoc w leczeniu ketozy (czy też inny poważnych stanów zapalnych lub zagrażajacych życiu). U mnie podawany jest przez lekarza jakies 3 razy w roku  i nigdy nie żałowałam :) Powtorze - silnie uzasadniony przypadek  - a zapalenie nerwu do takiego przypadku bym zaliczyła  :)

@gregor1284 dokladnie. i nikt sie nie kwapi zbytnio. Z drugiej strony rolnicy, hodowcy, nie chcą placić za takie szkolenie i kolo sie zamyka. Zaplaci ktoś powiedzmy 50zł za udział? nie wiem.....🤷‍♀️ ale wątpię, wszyacy mowią, że nie, więc widocznie te warsztaty nie są tak potrzebne.

No tak, ale ja sie nie porównuję ze Stopmastitis, Wrocławiem albo ekrową 🤷‍♀️ jestem pionek bez tytulu doktora 😁  

Na razie nie widzę innej mozliwości niż temat odchowu, na tym mi zależy, bo można zrobić praktycznie dużo rzeczy, sporo pokazać. A odchow to wiele tematów kolejnych, ktorych na razie nie rozwijam na takich warsztatach , czyli np. mozliwosci odchowu - stacje odpajania, taksówki, mikrokilimat w cielętniku  a choroby płuc wszystko od strony zootechnicznej i hodowlanej. Temat obsysania sie cieląt, jak zapobiegać, siano tak czy nie? pojenie mlekiem z lustra czy rzeczywiscie jest złe?  Tematow samego odchowu jest mnostwo na kilka.godzin i warsztatów.  

Od innych tematow no. mastitis.jest szereg ludzi, a odchow jest troche po macoszemu, sa wyklady wyklady wykłady. 

30 minut temu, Paulina1985 napisał:

@gregor1284 dokladnie. i nikt sie nie kwapi zbytnio. Z drugiej strony rolnicy, hodowcy, nie chcą placić za takie szkolenie i kolo sie zamyka. Zaplaci ktoś powiedzmy 50zł za udział? nie wiem.....🤷‍♀️ ale wątpię, wszyacy mowią, że nie, więc widocznie te warsztaty nie są tak potrzebne.

A co to za szkolenie było?

1 minutę temu, Paulina1985 napisał:

@gregor1284 ja nie wiem czy sie uważam za "co to nie ja", może jeszcze nie jest tak zle.

Mi chodziło o nastawienie rolnikow do tego typu szkoleń, żywieniowców itp. A nie o Ciebie. Znam wielu którzy wszystko wiedzą najlepiej i napewno by się nie wybrali na szkolenie tak jak i nie korzystają z żywieniowców itp. Znajomy miesiąc temu się w głowę pukał bo przy żywieniu krow to najważniejsze doświadczenie a nie co kto powie a w tym miesiącu już szuka żywieniowca bo rozród kawał czasu już leży, parametrów mleko nie ma. Nie chciałem Cię w żaden sposób urazić