Skocz do zawartości

Luźne rozmowy producentów mleka

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
leszek1000 napisał:

1 godzinę temu, plati napisał:

Każdy ma swoją prawdę, ja nie muszę wierzyć w Twoje bajki, Ty nie musisz w moje. Czasem jednak warto się ugryźć w język i nie grać wszechwiedzacego, bo nikt wszystkich rozumów nie pozjadał i nie gospodarzył w każdych warunkach 

Ja piszę ze swoich doświadczeń.Co twój znajomy wynosi do dyskusji.Dla mnie ma większą wartość to,co ty doświadczyłeś w danym temacie.Mam w stadzie wydajność powyżej 10 tyś i co to zmienia dalej szukam wiedzy. Jeżeli ktoś ma krowy  z wydajnością 6tys, ale ma coś mądrego do powiedzenia, to ja go chętnie słucham.Takich ludzi szanuję i nie patrzę ile mu krowy doją 

stosujesz jedna paszę treściwa czy podstawa plus druga rozdojeniowa?

1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Ja piszę ze swoich doświadczeń.Co twój znajomy wynosi do dyskusji.Dla mnie ma większą wartość to,co ty doświadczyłeś w danym temacie.Mam w stadzie wydajność powyżej 10 tyś i co to zmienia dalej szukam wiedzy. Jeżeli ktoś ma krowy  z wydajnością 6tys, ale ma coś mądrego do powiedzenia, to ja go chętnie słucham.Takich ludzi szanuję i nie patrzę ile mu krowy doją 

W takim razie jako doświadczony hodowca powinieneś wiedzieć, że wydajność nie zależy w głównej mierze od tego czy trawa z torfu czy nie, czy siane nawozu w opór czy nie. Takie gadanie, że jeden czy drugi opowiada głupoty to nic nie wnosi do sprawy, A tylko pokazuje to, że merytorycznie nie masz nic w tym temacie do powiedzenia.  Raczej zaprzeczasz temu, że chętnie słuchasz co ktoś ma do powiedzenia, bo to od razu negujesz 

Na wydajność krów wpływa wiele czynników. Jeżeli chodzi o pasze objętoście, to bez dobrej jakości nie ma mleka. Zdażyło się, że musiałem wyżucić sianokiszone z dawki, bo krowy trmu nie chciały jeść. Mam kilka sposobów aby krowy dostawały przez więksość czasu, trawy z gruntów. Ja niczego nie neguje, zaproś znajowego do dyskusji. Chętnie się dowiem jak on uprawia te torfy. Rozumiem, że znajomy ma tylko łąki torfowe i wydajność 13tyś. Chyba że za oborą na jeszcze 20ha lucerny, co diametralnie zmienia sprawę. 

Pewnie ma różne. Ale ma tyle gnojowicy że żadnego nawozu nie daje. Czy tak diametralnie zmienia to nie  wiem.  U mnie łąki też są różne ale w 70% torf i jeszcze mi się nie zdarzylo żeby nie jadly tmr. Jedyny wyjątek to jak łąka była zalana przez bobry 

3 godziny temu, niesamowity90 napisał:

Tak wygląda po 3 tygodniach od dekornizacji chemicznej, taki strupek został.

dekornizacja.jpg

Norma niedługo odleci, sprawdź za jakiś czas czy dobrze zrobiłeś u mnie raz na rok jest sztuką co trzeba poprawić jeden róg 

Chodziłaby pewnie z 10 lat i stalowa, ale szybko wyciera się te koło napędowe na którym jest owinięta lina 3 razy i później te liny na nim zachodzą pod siebie i wycierają się. Oryginał chodził 8 lat, wymieniłem koło napędowe i linę zamawiając od producenta wyciągu i już tylko 4 lata wytrzymało. Producent tłumaczy że z coraz gorszego materiału robią.

Może nie ma zbieżności. U mnie pierwsza siedziała 12 lat, wymieniliśmy ze względu na przedłużenie wyciągu i automatycznie była za krótka. druga siedzi 11/12 lat i na razie nic się nie dzieje. Koło na przekładni jest jeszcze oryginalne. W miejscu zagięcia za oborą siedzi drugie

• Thanks 1

Krowa mi nie żre od piątku ,było dwóch weterynarzy dawali ruchamaxy sonda i z innej firmy coś podobnego po których na chwilę jest poprawa że trochę poprzeżówa i skubanie siana i zastrzyki dostała benzopenicylina i wcześniejszy wet też jakieś dał mnie wtedy akurat nie było. Krowa jest zacięło na 20lipca niema gorączki i pH moczu prawidłowe obaj mówią że żwacz nie pracuje,niema zapalenia wymienia praktycznie się nie załatwia a jak już to na sucho. Doradźcie co robić

31 minut temu, logan3512 napisał:

Ruchamax propiosan energia dawka x3 możesz do tego pójło poporodowe dodać to wszystko vw 20l wody i sonda i wlewaj co dzień taką dawkę 

Można dodać normalnych drożdży lub probiotyku EM 1,5L 

Edytowane przez Łolek

Tych wetów. masz do d......py. Jeśli trawieniec nie przemieszczony zwykłych drożdży, tylko proporcji nie pamiętam. Moja pani wet. często stosuje u mnie i zawsze działa.

Energii podaj. Z jakiego powiatu jesteś? Moja pani wet. postawiła by ją na nogi.

logan3512 napisał:

Krowa mi nie żre od piątku ,było dwóch weterynarzy dawali ruchamaxy sonda i z innej firmy coś podobnego po których na chwilę jest poprawa że trochę poprzeżówa i skubanie siana i zastrzyki dostała benzopenicylina i wcześniejszy wet też jakieś dał mnie wtedy akurat nie było. Krowa jest zacięło na 20lipca niema gorączki i pH moczu prawidłowe obaj mówią że żwacz nie pracuje,niema zapalenia wymienia praktycznie się nie załatwia a jak już to na sucho. Doradźcie co robić

napisz kiedy wycielona czym karmiona wiek orientacyjny temperaturę zmierz jak najwięcej informacji

Niby osłuchiwali  to by chyba poznali się czy ma trawieniec gorączki niema cielną jest od 20 lipca pisałem ,Ma 12lat już zawsze zdrowa weta widziała tylko do inseminacji raz tylko chyba miała zapalenie zawsze zdrowa. Karmiona sianokiszonka kukurydza siano śruta . Kukurydza i sianokiszonka dość suche ,gorączki brak

18 minut temu, krzys111 napisał:

Tych wetów. masz do d......py. Jeśli trawieniec nie przemieszczony zwykłych drożdży, tylko proporcji nie pamiętam. Moja pani wet. często stosuje u mnie i zawsze działa.

Energii podaj. Z jakiego powiatu jesteś? Moja pani wet. postawiła by ją na nogi.

To może jakbyś zapytał tej wet o te proporcje tych drożdży, gliceryny było podawane

24 minuty temu, krzys111 napisał:

To może jakbyś zapytał tej wet o te proporcje tych drożdży, gliceryny było podawane

Ojciec dzwonił z domu bo ja teraz jestem w pracy że wezwał weta 3 raz bo niebardzo chciała wstawać i okazało się że poroniła kilka dni wcześniej chyba i że przesto tak chorowała