Skocz do zawartości

Luźne rozmowy producentów mleka

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

A co to za problem samemu dać. To tak samo jak bolusy tylko odpowiedni pistolet potrzebny. Trzeba monitorować czy krowa nie wypluła bo zdarza się niestety. Już dawno nie stosuję może coś poprawili. To chyba przez ten dziwny plastik który może sprzyja odruchowi wymiotnemu.

Z reszto uważam że te 200 stówy to lepiej do lepszego startera dołożyć

nie jestem przeciwnikiem kextonów tylko wiem że bez nich można się obejść i nie do końca są takie cudowne bo stosowałem jedna krowa po jakichś 3 miesiącach od podania wypluła i przestała jeść i poszła na rzeź miałem też kilka przypadków w tym czasie przemieszczenia trawieńca kextony były podawane na 21-15 dni przed porodem teraz stosuję bolusy energetyczne i premię z tłuszczem chronionym...

13 minut temu, leszek1000 napisał:

Na pewno już ten kexxton był zużyty. 

nie zawsze u mnie też wypluła po 10 dniach ale żarła jak szalona to jej nie wrzucałem tylko drugiej wrzuciłem 😂

napewno nie był zurzyty bo było widać białe w środku a jak już jest pusty to tylko trochę zielonych soków wyleci 

6 minut temu, Troker1979 napisał:

A ten śmieszny plastik to się z czasem rozpuszcza czy zalega w krowie ?

puste wypluwają po jakimś czasie 😛

ja ostatni za kextona i duża buteleczkę eficur zapłaciłem 280 zł to albo ktoś się pomylił albo na dobra promocję trafilem

Edytowane przez radekz200

Troker1979 napisał:

A ten śmieszny plastik to się z czasem rozpuszcza czy zalega w krowie ?

zalega... na ubojni potrafi być i kilka sztuk ... często wypluwają po jakimś czasie czasem całego potrafią wypluć...

pawlak2507 napisał:

Też kiedyś stosowałem kextony ale po kilku przypadkach z nim związanych już z rok nie wrzucam i póki co żadnej ketozy. A tymi kextonami to na ubojni podobno dobry handel idzie sprzedają w promocyjnych cenach delikatnie zużyte😜

przeszłeś na ciemną stronę mocy 🤔🤣🤣🤣👍

radekz200 napisał:

ja ostatni za kextona i duża buteleczkę eficur zapłaciłem 280 zł to albo ktoś się pomylił albo na dobra promocję trafilem

trzeba było się przyznać że za tanio 🙋‍♂️ jak žle Ci za wodę policzyli to się upomniałeś 😜 a tak wet ma manko 🤦🙋‍♂️

Dnia 24.01.2024 o 17:29, krzychu121 napisał:

Do transformatora mam kilka domów. U mnie jest przestarzała linia. Przed tym transformatorem już jest nowa i tam jest wszystko ok. Zostało nas kilka gospodarstw. Jak przychodzi pora dojenia to zbiornika na mleko nie włączę bo poprostu się wyłączy. W domu w mikrofali nic się nie podgrzeje. I tak mają wszyscy na tym transformatorze. Co najlepsze nie chcą tej linii dalej modernizować. Dlaczego ja mam za coś jeszcze płacić skoro płacę za przesył i prąd a nie są spełnione warunki. Odchył jest od 207 do 253 a u mnie zdarza się poniżej 170 a max i pod 260 podchodzi. Myślałem że może ktoś miał podobną sytuację. Chyba trzeba udać się do rady prawnego i niech pisze pismo o zamontowanie rejestratora napięcia. 

Dzwoń na pogotowie energetyczne rano i wieczorem aż przyślą kogoś kto założy rejestratory na linii. A jak chcesz żeby Ci linie zrobili to zrób zwiększenie mocy na 40 kw zapłacisz około 1000zl i będą musieli zrobić linię albo postawić bliżej Ciebie transformator. Tylko nie wpisywać we wniosku więcej niż 40 kw bo mogą wrzucić Cię na droższą taryfę.

23 minuty temu, Marco98 napisał:

Dzwoń na pogotowie energetyczne rano i wieczorem aż przyślą kogoś kto założy rejestratory na linii. A jak chcesz żeby Ci linie zrobili to zrób zwiększenie mocy na 40 kw zapłacisz około 1000zl i będą musieli zrobić linię albo postawić bliżej Ciebie transformator. Tylko nie wpisywać we wniosku więcej niż 40 kw bo mogą wrzucić Cię na droższą taryfę.

Tylko jak to ugryźć żeby zwiększyć do 40 kw a się nikt nie przyczepił? Wystarczy tylko napisać o zwiększenie do 40 kw bo tego potrzebuje czy będę musiał to jakoś udowodnić?

Do tylu możesz sobie zwiększać nikt nie będzie pytal po co. Tylko jest opłata za każdy kw który zwiększasz i musisz przedlicznikowe zabezpieczenie wymienic na b63. Oczywiście się czeka na pisma czy infrastrukturą spełnia wymagania na zwiększenie potem ewentualnie przyślą co oni muszą wymienic i chyba rok czasu na to maja

• Like 1

Napisz że pompę ciepła będziesz w domu montował. A jak nie zamontujesz to nic im do tego

Jakie macie doświadczenia z pojeniem starszych cieląt siara. U mnie niewypał, rozciencze woda i dam 2,3,4 tygodniowe  zawsze biegunka. 

2 minuty temu, robert1226 napisał:

Zwiekszslem moc w tamtym roku i żaby pozostać na farmie G to do 25kw powyżej mogą się czepiać tak w energię poiinformowai bo chciałem fo 30 dociągnąć. 

Od lat g13 i 30 albo 35