Skocz do zawartości

Luźne rozmowy producentów mleka

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Głupoty piszesz geoportalem tak jak wszystkim trzeba umieć sie posłużyć i robić to z głową.

Kupiliśmy na wiosnę prawie  1 ha łąki od takiego flejtucha że tam żadna granica nie była oznaczona a łąka nadawała się tylko do przeorania , i według geoportalu zabilismy słupki i się okazało że w czasie orki znaleźliśmy betony niemalże idealnie przy tych wbitych słupkach jak j, jak jest dobry zasięg GSM to można granice namierzyć 

14 godzin temu, krzychu121 napisał:

Najpierw to ty sprawdź czy rzeczywiście jeździ tobie po polu czy to ty zaorales drogę. U mnie na okolicy jest to nagminne że polne drogi które powinny mieć po 6 m szerokości a nie rzadko po 8 metrów. W realu mają nie więcej niż 4. 

no droga leci tak od kiedy pamiętam, kiedyś jak u sąsiada goeteda mierzył naprzeciwko wyszło że droga powinna być 4m w jego polu 

3 godziny temu, robert1226 napisał:

Głupoty piszesz geoportalem tak jak wszystkim trzeba umieć sie posłużyć i robić to z głową.

Kupiliśmy na wiosnę prawie  1 ha łąki od takiego flejtucha że tam żadna granica nie była oznaczona a łąka nadawała się tylko do przeorania , i według geoportalu zabilismy słupki i się okazało że w czasie orki znaleźliśmy betony niemalże idealnie przy tych wbitych słupkach jak j, jak jest dobry zasięg GSM to można granice namierzyć 

no i tu właśnie geoportal się nie zgadza wgl z tym co mierzył goedeta jeszcze dodatkowo wokół nas jest obszarnik co ma kilka tyś ha i obok nas pole 400 ha przejeżdża tą drogą na kawałek 5ha to on właśnie miał  tego geotede zrobił sobie mostek na rowie a że ma maszyny ogromne jezdzi drogą plus 3 metry u sąsiada bo tam powinna być droga i on teraz chyba tak specjalnie na złość mi robi

4 godziny temu, tumiwisizm napisał:

Pokaż screen z geoportalu z siatką  albo terryt działki ;) będziemy wiedzieć kto jest kto, siatka się może rozjechać ale wtedy wszystkie granicę obok też są rozjechane 

No już nie będę pokazywał gdzie mieszkam ale chcesz powiedzieć że geodeta zrobił źle a geoportal pokazuje dobrze mi np geoportal pokazuje mniejszą działkę niż jest w wypisie rejestru gruntów o kilka arów a inne działki np są większe na geoportalu niż na wypisie z rejestru gruntów wiem bo taką kupiłem 

Ten geoportal to możecie sobie w d wsadzić. Tylko geodeta i jak mierzy to ma obowiązek wezwać właścicieli obu działek. Do tego jeszcze dobry geodeta a nie jakiś baran co tylko weźmie GPSa i słupki powsadza a są tacy. Dzierżawie pole od gościa, który wyznaczał granice po śmierci rodziców i jak geodeta powsadzał słupki to Boże uchowaj. Wydaje się równo po linii ale jak siedzisz np w kombajnie  wysoko nad ziemią to widać że nie są po prostej i odchodzą po jakieś 0,5m. Fachowiec nie z tej ziemi od razu widać. Powiedziałem właścicielowi ale on machnął ręką.

Bo większość patrzy aby ,,taniej ". Znajomy tez wziął takiego taniego co tylko z GPSa korzystał. Wyszły cuda. Wziął drugiego. Droższy ale  oprócz gpsa mierzy również odległości od stałych punktów geodezyjnych , których jest zazwyczaj kilka w danej miejscowości. Łąka się poszerzyła o ponad 3 m względem tego co ten pierwszy wytworzył. Lepiej zapłacić więcej ale mieć zrobione jak należy. Wziął drugiego bo z geoportalem się nie zgadzało to co ten pierwszy wytworzył. Ten drugi zrobił tak jak w geoportalu. Teraz się młodziaków narobiło co reklamują się tylko komputerami i GPSami i nic więcej nie potrafią. Z cena trochę zejdą bo przyjadą i szybko odwalą robotę to niektórzy się łapią na to i ich biorą a potem cuda wychodzą. Geoportal jest ok ale też może mieć jakieś błędy.

Nie jedną tyczyłem i na żadnej nie pokrywało się z geoportalem.

Ostatnio 3 ha wg geo było po prawej stronie sąsiad worany 3m w moje, a geodeta zrobił i wyszło, że sąsiad z lewej mi wlazł od 1 do 4 metrów, a ja wlazłem temu z prawej na jedną skibe 

Ja wziąłem na jedną działkę swojego geodetę, a sąsiad na drugą wziął swojego, ale tak myślę chociaż niech przejdzie się i po tej miedzy co geodeta sąsiada miał mierzyć żeby jakiś pogląd mieć. No i gdyby nie przeszedł to bym pewnie przytaknął na miedzę 2 metry na moją niekorzyść, a tak mówię że się nie zgadza...i się właściwa granica znalazła tak jak mój mierzył. Powinna babka po łbie dostać za takie mierzenie.

@danielhaker dobrze kojarzę że używałeś foli podkładowej na pryzme z kukurydzą? 

Za jakieś 10 dni będę ciął u siebie kukurydzę i zastanawiam się czy dać tą folie. Rzeczywiście ta folia spełnia swoje zadanie i przywiera do kiszonki przez co powietrze tak się nie wdziera w głąb? Czy to ściema i łatwo ją poderwać przy byle jakim podmuchu wiatru jak zrobi się gdzieś dziura? 

2x ją kupiłem. Mam mieszane odczucia, bo przyklejała się, ale do folii właściwej a nie do pryzmy. Nie zauważyłem żadnej różnicy, bo gdzie zaszło z zewnątrz powietrze to i tak pleśń nieunikniona. Jednak czasami tracąc czas na odrzucanie człowiek nieraz chętnie dopłaciłby za dwie folie więcej, gdyby dało się cofnąć czas i zapobiec 😛 Spróbuj raz, nie taki majątek kosztuje. Jeśli zwiniesz ją w jedną rolkę i schowasz w zacienione miejsce (nie posiada filtra uv i sypie się jak stretch), to będzie się nadawała do ponownego użytku za rok.

Powiem Wam, zawiodłem się trochę na siatkach pryzmowych. 6 lat człowiek ze śmiechem patrzył jak wrony siadają na pryzmie i nie dziobią, aż w tym roku zdziobały mi pryzmę trawy i siatki nic nie pomogły...

A folie pryzmowa dawałeś czarnym do góry czy do pryzmy? Patrzę właśnie że jakoś dużo nie kosztuje to zamówię na próbę. Przy przykrywaniu rozwijales dwie folie na raz ? Chodzi mi o to żeby tej podkładowej nie podziurawić jak będzie się rozwijało tą zwykła. 

Wrony jak się zawezma to i 10 cm piachu nie pomaga. Trzeba robić porządek jak się zauważy że jakaś się zainteresowała bo z każdym dniem ich potem coraz więcej. 

Czarnym do pryzmy. Najpierw podkładową, potem właściwą, tylko ostrożnie żeby butami nie podziurawić

Miesiąc temu jak zleciały się do wsi, to tysiące ich latało. Ojciec puszczał petardy, a ja mówiłem daj sobie z nimi spokój. Bel nie masz, a siatek nie przedziurawią. No i okazało się, że się da 🤨

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

@danielhaker dobrze kojarzę że używałeś foli podkładowej na pryzme z kukurydzą? 

Za jakieś 10 dni będę ciął u siebie kukurydzę i zastanawiam się czy dać tą folie. Rzeczywiście ta folia spełnia swoje zadanie i przywiera do kiszonki przez co powietrze tak się nie wdziera w głąb? Czy to ściema i łatwo ją poderwać przy byle jakim podmuchu wiatru jak zrobi się gdzieś dziura? 

My drugi rok mieliśmy, fajnie przywarla do pryzmy, mniej odpadu, na plus a koszt mały.

17 minut temu, kampl napisał:

Tak szybko kukurydza?

Pierwszy wyjazd sieczkarni w okolicy widziałem pod koniec lipca.

Jak ktoś zasiał wcześniej to trzeba ciąć w sierpniu bo już usycha. Kolby miękkie a qq już schnie. Dobrze że się przeczekalo z siewem.

1 godzinę temu, kampl napisał:

Tak szybko kukurydza?

Od 3 tygodni praktycznie nie pada. I nie zapowiada się na deszcz. Kukurydza już 3-4 lisice od dołu ma uschnięte. Reszta zwinięta. Kolba jest jaka jest. Nic nie poradzi na to. Jeszcze mleko jest ale z każdym dniem coraz twardsze. Mają być upały po 30 stopni to moment uschnie. Myślę że za te 10 dni będzie się nadawała bez problemu. Zresztą już wszystko dogadane 

1 godzinę temu, lukasz2623 napisał:

My drugi rok mieliśmy, fajnie przywarla do pryzmy, mniej odpadu, na plus a koszt mały.

Pierwszy wyjazd sieczkarni w okolicy widziałem pod koniec lipca.

Jak ktoś zasiał wcześniej to trzeba ciąć w sierpniu bo już usycha. Kolby miękkie a qq już schnie. Dobrze że się przeczekalo z siewem.

Właśnie zamówiłem tą podkladowke 

2 godziny temu, danielhaker napisał:

Czarnym do pryzmy. Najpierw podkładową, potem właściwą, tylko ostrożnie żeby butami nie podziurawić

Miesiąc temu jak zleciały się do wsi, to tysiące ich latało. Ojciec puszczał petardy, a ja mówiłem daj sobie z nimi spokój. Bel nie masz, a siatek nie przedziurawią. No i okazało się, że się da 🤨

Ja zawsze czarnym na zewnątrz daje. 

Z wiatrówki trzeba do nich walić:)

36 minut temu, krzychu121 napisał:

Od 3 tygodni praktycznie nie pada. I nie zapowiada się na deszcz. Kukurydza już 3-4 lisice od dołu ma uschnięte. Reszta zwinięta. Kolba jest jaka jest. Nic nie poradzi na to. Jeszcze mleko jest ale z każdym dniem coraz twardsze. Mają być upały po 30 stopni to moment uschnie. Myślę że za te 10 dni będzie się nadawała bez problemu. Zresztą już wszystko dogadane 

Właśnie zamówiłem tą podkladowke 

Ja zawsze czarnym na zewnątrz daje. 

Z wiatrówki trzeba do nich walić:)

Co do deszczu to podobnie. W ciągu 3 miesięcy padało może trzy cztery razy? Tragedia :(

A jeśli chodzi o folię także od zawsze czarnym do góry. Ale co gospodarstwo to inna zasada.

Dnia 6.08.2024 o 23:39, naczilu napisał:

Co zrobić jak sąsiad zrobił sobie drogę po moim polu?  draga dziurawa i chłop sobie jeździł jednym kołem po świeżej trawie i 1 metr pola po długości zmarnował bo było po deszczu 

Jeden o rybach a drugi o grzybach. Gdzie tu mowa o jakiś historiach o tym że geodeta się pomylił o 3 metry jak chłopak na dzień dobry pisał że sąsiad mu przejechał 1m po polu tuż przy drodze notabene dziurawej. Pokaż fotkę z geoportalu, zobaczymy czy droga na siatce nie jest przypadkiem 2 razy szersza niż w realu bo może chłop przejechał na legalu a ty się burzysz w internecie.

• Like 1