Skocz do zawartości

Luźne rozmowy producentów mleka

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
47 minut temu, michalcium napisał:

W tym roku dość późno siana gorzowska na razie wyglada tak jak na zdjęciu w środę czwartek ma padać coś i myślę polecieć saletrą z sezonu mi trochę zostało i mam pomysł żeby to rozsiać na tą gorzowską po ok 90 kg na ha mi wyjdzie dobry to pomysł?

IMG_20240929_174851_399 (1).jpg

@mr1997 kanianka kończynowa nasiona gdzie kupowałeś?

Bez sensu azot w tym terminie zostaw taka jaka jest. Masz Jeszcze cały październik powoli będzie sobie rosła za dwa tygodnie wrzuć zdjęcie będzie dwa razy jak ta bez żadnego azotu. A azot w tym terminie może Tylko ją osłabić przed zimą 

42 minuty temu, kampl napisał:

Azot z saletry będzie działal miesiąc

Guzik prawda że saletra działa miesiąc albo jak Jeszcze inni mówią dwa tygodnie. W tym roku dawałem na gorzowska ponad 400 kg saletry na hektar to tam gdzie poszedł nakład to do trzeciego poksu odznaczały się pasy 

7 godzin temu, michalcium napisał:

W tym roku dość późno siana gorzowska na razie wyglada tak jak na zdjęciu w środę czwartek ma padać coś i myślę polecieć saletrą z sezonu mi trochę zostało i mam pomysł żeby to rozsiać na tą gorzowską po ok 90 kg na ha mi wyjdzie dobry to pomysł?

IMG_20240929_174851_399 (1).jpg

@mr1997 kanianka kończynowa nasiona gdzie kupowałeś?

Ze strony barenbrug

9 godzin temu, KoneserOporu napisał:

Kanianka, mam tą samą biedę. Szybko się rozchodzi po polu. Podobno trująca dla bydła. Zarejestrowanych środków na to brak chyba. Niezarejestrowany by się znalazł podobno...

Jak 3 metry to pikuś ,czarna folia ,lekko ziemią,a dla pewności to pryzma obornika na rok ;)

Kiedyś zarejestrowany był Kerb na lucernie i chwastem wrażliwym na ulotce była kanianka, ale już nie jest zarejestrowany.

2 godziny temu, kizak napisał:

Jak 3 metry to pikuś ,czarna folia ,lekko ziemią,a dla pewności to pryzma obornika na rok ;)

U mnie na to już za późno, albo dobry środek chemiczny albo Roundup i orka.

Dnia 30.09.2024 o 21:16, KoneserOporu napisał:

Kanianka, mam tą samą biedę. Szybko się rozchodzi po polu. Podobno trująca dla bydła. Zarejestrowanych środków na to brak chyba. Niezarejestrowany by się znalazł podobno...

Dnia 30.09.2024 o 21:36, Supersebusiek napisał:

Randap tego nie bierze , ja bym spróbował starym sposobem , rozwalić na tym słomę dość grubo i podpalić to , żeby poparzyło to dziadostwo i może zdechnie jakoś to .

Teść pokazywał mi z 5 lat temu w starej książce rolniczej że roundap działał na to i trzeba miejscowo działać bo się rozrośnie. U mnie pojawiło się jak kupiłem mieszankę traw z koniczyną oryginalną a nie od chłopa na targu. W czwartym roku zaorałem pole i już więcej nie wyszło a i dostawcę nasion też zmieniłem.

Jakie macie taryfy w swoich gospodarstwach ? Mnie pewnie niedługo wrzuca na c a jestem na g i chciałbym się dowiedzieć jaka to jest różnica w cenie. Możecie podać ile zuzywacie na dom i na gospodarstwo jak ktoś ma dwa liczniki. I najważniejsze pytanie, da radę z taryfy c wrócić na g ?

41 minut temu, Leszy napisał:

Testowałeś już ten podsiew traw? Bo jeszcze nie widziałem nigdy aby to się komuś udało, a widziałem jak siali. 

Podsiewam po trochu co roku i w zależności od warunków efekty widać ale zawsze robił mi to usługodawca Vredo. Jednak Vredo nie posiejesz w czystym siewie bo nawet na zwałowanym polu pchnie piach i się zapycha a APV posiejesz w czystym siewie i da się podsiać TUZ a i poplony posiać można bo siewnik nabudowany na bronie jest mobilny

12 godzin temu, slawek74 napisał:

jak już to treściwa kiszonki same nie kwaszą bo to białko a nie węglowodany...

chyba że  kiszone ziarno qq ,w nocy krowa wylazła ,pojadła z bb i wróciła na stanowisko ,nie wiadomo ile zjadła ,ale do godziny 17  już nie doczekała  ,poszło na mięśnie ,nie doszła do obory i legła ,wet dojechał zaczął swoją robotę ,a ona  mu zwiała do niebytu 

8 godzin temu, kokoman0 napisał:

Podsiewam po trochu co roku i w zależności od warunków efekty widać ale zawsze robił mi to usługodawca Vredo. Jednak Vredo nie posiejesz w czystym siewie bo nawet na zwałowanym polu pchnie piach i się zapycha a APV posiejesz w czystym siewie i da się podsiać TUZ a i poplony posiać można bo siewnik nabudowany na bronie jest mobilny

Ja mam agromaszu taki siewnik , zamiast apv. Cena była o połowę niższa a robotę robi taka sama. A co do efektów to zależy od wielu czynników. Podsiew gęstej trawy nie ma najmniejszego sensu. Czy takim agromaszem czy vredo ( kolega ma). Efekty sa jak darń robi się rzadka i młoda trawa ma miejsce na wzrost. A przed siewem najlepiej podrapać jeszcze wcześniej jakaś włóka a najlepiej włóko-chwastownikiem. Tak żeby dla młodej trawy zrobić jak najwięcej miejsca a stara jak najbardziej zniszczyć 

10 godzin temu, kokoman0 napisał:

Co polecacie do podsiewu traw na łąkach? Lepiej iść w siewnik Vredo czy jednak lepiej w APV? Bardziej skłaniał bym się ku Vredo ale APV wydaje się być bardziej uniwersalny. 

Na początku sierpnia siał mi lucernę vredo po oranym. Dobrze zwałowane i było ok, ale wschody ze względu na suszę marne. Po kukurydzy na początku września posiana gorzowska apv zamontowanym na bronie talerzowej i pięknie wschody. Warunek, to jak najpłycej ustawić bronę talerzową, zwiększyć normę wysiewu o 10-20% i WYBÓR WAŁU 🤔 na agregacie miałem packera i średnio mi to się podobało, ale trawa potem ładnie rosła. Na bronie talerzowej mam rurowy i chyba wschody wyglądają lepiej. Może jakiś gumowy? 🤔

Acz kolwiek chyba w tej chwili szedł bym w wał pryzmatyczny, siewnik do poplonów typu apv i brona wirnikowa. Puszczasz lekko bronę aby niszczyła delikatnie darń a wał i apv robią resztę roboty 🤔 

Z drugiej strony może lepiej zainwestować w dobry siewnik zbożowy i nim siać trawy/lucerny po orce a kupić takiego guttlera czy apv do podsiewu. Snela czy rolstudent z forum odnawiają użytki przez orkę i siew właśnie zestawem uprawowo siewnym 

Edytowane przez karol091193
  • Like 1