Skocz do zawartości

Luźne rozmowy producentów mleka

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
2 godziny temu, SamaPrawda napisał(a):

Nie pamiętam dokładnie, ale miesiąc napewno minął, narazie idzie pierwszy metr i się grzeje, dalej wydaje się, że jest lepiej, ccm zrobiony w pryzmę, ubiłem kilka razy ciągnikiem. 

Trochę szybko otwarte plus ciepło, które teraz jest i się grzeje. Ja otworzyłem bb po 2 tyg od zrobienia i po ok 3 tyg brania zaczęło się grzać ale już jutro oddam resztę ... 

9 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Po ile taka kiszona w baksach?

Mielona czy gnieciona?

750-800 zł/t, gnieciona, Mi jakoś mielona się psuła a gnieciona bez strat ...

Jeśli mały pobór to chyba lepiej w bb. Co do zapachu to powinna mieć lekki zapach wina, jak Ci się grzeje to robi się on po prostu nieprzyjemny.

Edytowane przez ThePerkins
  • Thanks 1

Godzinę temu, robert1226 napisał(a):

Ja pierdziele tonę na miesiąc pobiera i on w pryzme robi , przy takich ilościach to tylko bb nie żadne cukierki czy rękawy. 

Powiedz mi co za różnica czy co miesiąc otworzę bb czy pociągnę metr foli?? W bb tego nie ubije, no i składowanie bb raczej musi odbywać się pod dachem.

Godzinę temu, ThePerkins napisał(a):

750-800 zł/t, gnieciona, Mi jakoś mielona się psuła a gnieciona bez strat ...

Jeśli mały pobór to chyba lepiej w bb. Co do zapachu to powinna mieć lekki zapach wina, jak Ci się grzeje to robi się on po prostu nieprzyjemny.

No właśnie częściowo czuć zapach winny, możliwe, po prostu, że z początku jest gorsze bo nie miałem możliwości tutaj dobić, na większości miałem zrobiony nasyp z ziemi aby się nie rozjeżdżało, a tu było już bez nasypu i wszystko szło na boki jak tylko wjechałem.

Messenger_creation_63A838DB-EA4F-4E9A-AE92-C0BA8626461C.png

Taka, że jak zacznie ci się grzać to będzie aż do samego końca albo jeszcze dodatkowo pleśnieć z a biga jak otworzysz to ten ,,czas" liczysz jak by od nowa bo za każdym razem otwierasz nowego bigbaga. Ja całe ziarna w bigu miałem kiszone i w jednego myszy Wlazły to poszedł do wywalenia. A jak by myszy weszły w pryzmę czy rękaw to do samego końca problem 

• Like 3

3 godziny temu, KTJW napisał(a):

W czym kiszone ziarno jest lepsze od suszonego, że tak wszyscy się rzucają na kiszenie? Z suchym strat nie ma, praktycznie żadnych, a tu jak widać...

Wg mnie to  można je traktować jako pasze objętościowa i dać krowie 5kg a sucha jaką treściwa i dać maks 2kg. 

W tamtym roku zrobiłem kiszona w bigbagach. Wszystkie folie popękały, a mimo to straty miałem niewielkie, gdy skończyłem z ziarnem był wyraźny spadek w ilości mleka. Chociaż niech mi ktoś odpowie. Czy serio potrzeba kiszonego ziarna kiedy idzie więcej kiszonki z kukurydzy od sianokiszonki?

1 minutę temu, kampl napisał(a):

Bo u mnie na samej trawie i kiszonym ziarnie wychodziły bardzo dobrze parametry

Edytowane przez kampl

5 godzin temu, kampl napisał(a):

Wg mnie to  można je traktować jako pasze objętościowa i dać krowie 5kg a sucha jaką treściwa i dać maks 2kg. 

ja tam nie wiem ,ale nawet na chłopski rozum co Ty tu za matematykę wykonał . Kiszone ziarno gniecione czy mielone  bodaj 30 procent wilgoci , Już tam nie patrzmy o ten 1 procent we wte ,czy we wte . Sucha  ,no niech 10  procent wilgoci .  Czyli z jednej na maxa odparuje 30 dkg,a z drugiej 10 dkg.z kg. Już nawet nie mowimy o stopniu strawności .

Mając swoje ze 150 ha ,plus sprzęt ,bb z odzysku za 12 zł  plus worek 

3 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Opłaca im się taka zabawa 🤔 

Dać 500 za tonę qq,

worek z wkładem pewnie ponad 50zl

Mielenie/gniecenie 

Transport.

Myślałem, że w razie qq nie pójdzie to wymłóce i zakisze, ale ni cholery się to nie spina 😁

Tak jak ze wszystkim wynająć usługę to może i tak ,a tam część idzie bez faktor .

500 kukurydza ,100mielenie 50 worek + transport to i tak 100 na czysto na tonie to mało?? Ja w tym roku postawiłem na suchą, mokra jest niby bardziej strawna i mniej zakwasza ale znowu mniej stabilna. Też zauważyłem że lepiej nie przestawiać bb z kiszoną kukurydzą bo się później grzeje.

Mokra bardziej zakwasza. Jest bardziej strawna i więcej jest trawione w żwaczu. Natomiast sucha kukurydza, od 40-60% może być trawiona w jelicie. Zależy, jakiej energii nam potrzeba. Wszystko ma swoje zalety i wady. Jeżeli ktoś ma słabą kiszonkę z kukurydzy, to taki ccm będzie świetny. Znowu sucha kukurydza idealnie nadaje się do premii, ponieważ mniej zakwasza jak zboża. 

• Like 2

31 minut temu, Matmen napisał(a):

500 kukurydza ,100mielenie 50 worek + transport to i tak 100 na czysto na tonie to mało?? Ja w tym roku postawiłem na suchą, mokra jest niby bardziej strawna i mniej zakwasza ale znowu mniej stabilna. Też zauważyłem że lepiej nie przestawiać bb z kiszoną kukurydzą bo się później grzeje.

Pewnie, że mało

A jeszcze myszka wywierci dziurkę i 8t za darmo oddajesz

Godzinę temu, leszek1000 napisał(a):

Mokra bardziej zakwasza. Jest bardziej strawna i więcej jest trawione w żwaczu. Natomiast sucha kukurydza, od 40-60% może być trawiona w jelicie. Zależy, jakiej energii nam potrzeba. Wszystko ma swoje zalety i wady. Jeżeli ktoś ma słabą kiszonkę z kukurydzy, to taki ccm będzie świetny. Znowu sucha kukurydza idealnie nadaje się do premii, ponieważ mniej zakwasza jak zboża. 

Mi się wydaję z tego co czytałem że to sucha bardziej zakwasza. Odkąd daję mokrą jest wzrost wydajności i brak ketoz o parametrach mleka nie wspomnę już że też idą w górę