Skocz do zawartości

Luźne rozmowy producentów mleka

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Wiesz co, tak czytam coś tu namalował w tych odpowiedziach i aż zajrzałem na Twój profil. Jeśli data urodzenia prawdziwa i mieszkasz w Wielkopolsce to może weź Ty zrób sobie do mnie wycieczkę. Masz 130 km. Pokażę Ci podobny obiekt zasiedlony, dojarkę, zbiornik i sposoby ogarniania przeze mnie karmienia, ścielenia, usuwania gnoju. Zobaczysz sobie na własne oczy, oceniasz i wyciągniesz wnioski. Odpowiem Ci na Twoje pytania. Mam 15 krów dojnych, a całe stado liczy ok 30 szt. Trochę mi Cię szkoda się zrobiło, żebyś tak błądził we własnych pomysłach i domysłach. Gdybyś się zdecydował odezwij się na priw. Ustalimy co i jak 

Będę miał ciebie na uwadze 

2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

A poxwuj ten tucznik jak krowy chce hodować ? Krowy i bez tucznika wszystko zjedzą...

W moich rejonach cena marna 

Kiedyś na samym początku rejestracji też tak miał znajomy z płcią to weterynarz musiał zaświadczenie wystawić że byk  to jest byk a korekta wyglądała tak że na paszporcie przekreślili i kierownik biura złożył podpis:) w starym irz była taka pozycja jak korekta a w tym nie widzę 

Godzinę temu, Matmen napisał(a):

Można w irz złożyć korektę zgłoszenia urodzenia? Pomyliłem nr matki i nie mogę tego znaleźć 

Wchodzisz w zdarzenia, zaznaczasz interesujący kolczyk i przewijasz na dół strony, po prawej na dole będzie odnośnik utwórz korektę, klikasz i wtedy poprawiasz co masz do poprawy.

• Thanks 2

9 godzin temu, WitekRolnik napisał(a):

Wchodzisz w zdarzenia, zaznaczasz interesujący kolczyk i przewijasz na dół strony, po prawej na dole będzie odnośnik utwórz korektę, klikasz i wtedy poprawiasz co masz do poprawy.

U mnie w irz jak klikam numery sztuki to mnie wysyła pod inne. Zabawne co? W każdym przypadku tak mam

10 godzin temu, danielhaker napisał(a):

Tak naprawdę to Witek po cichu pracuje w ARiMR na drugim etacie w dziale rejestracji bydła, tylko tu nam się nie chwali 🤭

No chłopie żeś tera dowalił jak łysy grzywką o kant kuli, że aż ze śmiechu kawą się oplułem :D no w sumie tak szczerze mówiąc to jak kilku znajomym prowadzi się stado w irz to po pewnym czasie z zamkniętymi oczami można tłumaczyć co gdzie trzeba kliknąć żeby wejść tam gdzie trzeba :)

10 godzin temu, pawlak2507 napisał(a):

Zgadza się jest niezastąpiony w tym temacie. Podwyżkę powinien dostać

Dziękuję :) ale wiesz, że nie ma ludzi niezastąpionych :) a poza tym jak umiem pomóc to z chęcią pomogę, gdyż mam takie podejście że ile ja dam od siebie tyle życie kiedyś mi zwróci 

1 godzinę temu, kampl napisał(a):

U mnie w irz jak klikam numery sztuki to mnie wysyła pod inne. Zabawne co? W każdym przypadku tak mam

Bardzo zabawne, ciekawe czemu tak się dzieje? Próbowałeś usuwać ciasteczka i czy aktualizacja przeglądarki jest ważna, bo szczerze mówiąc u mnie chodzi normalnie.

• Like 9

kampl napisał:

To jest nic. Ja pomyliłem płeć. Sztuka do sprzedania, patrzę gdzie ja mam jałówkę lm. Aż musiałem numery sprawdzać. A to byk pewnie Ho. I kontrola z ARiMR 2 razy była i 2 razy potwierdzili że wszystko ok

Płeć czy rasa to tam kit, ja kiedyś zarejestrowałem dwa cielaki na jeden kolczyk, system pokazywał, że ten "kolczyk" ma dwie matki, niewiem jak system to puścił, ale w agencji musieli trochę pomyśleć żeby to odkręcić

• Haha 1

W dniu 2.01.2025 o 19:28, rolnikgospodarny95 napisał(a):

IMG_20250102_175912.jpg

IMG_20250102_175845.jpg

IMG_20250102_175821.jpg

Obora długa 7m szerokość 6  

Chciałbym utworzyć produkcję mleczna na tej oborze 15szt czy jest taka możliwość?  Mam dojare nie mam chłodni i od nowa muszę zrobić budynek gdzie gdzie będzie mieściła się chłodnia oraz umywalka ciepła  zimowa woda i rury powiedzcie mi czy jest warto od zera zaczynać?  

Mam oborę która składa się z 2 pomieszczeń praktycznie takich jak twoje (7x8 i 7x9) przedzielonych sciana nośną. Planuje w tym roku dobudować wiatę 6x20 z stołem paszowym czesciowo zadaszonym (wstawiam szkic poglądowy ). Chciałem też wstawić używaną dojarkę przewodowa i drabiny zatrzaskowe tam gdzie mam 10 stanowisk i tam zaganiać do doju, celuje póki co w 20 - 30 dojnych na ten moment doje 15. Chociaż kumpel doradza mi w miejscu gdzie mam dojarnie i paszarnie (z piwnica) przerobić na jakaś nieduzą hale udojowa np 1x6 i dobudować małą klitke na zbiornik na mleko. Ale koszt hali z przeróbką to pewnie 2 razy tyle co przewodówka xD 

010.png

To ja mam właśnie taki system jak przedstawiłes. Z tym że u mnie jest wiata dłuższa. I będzie 3m legowisko 3 m korytarz gnojowy. Zaś stary budynek jest szerszy, ma stół paszowy i z obu stron stanowiska na łańcuchu. Czy przerobie to kiedyś na wolnostanowiskowe, nie wiem. Kwestia hali nie pchaj się w to. Zajmie ci pół nowej obory. A koszt jaki..

Na dłuższą metę porada żeby nie pchać się w halę to strzał w kolanko. W sumie w oba, a także w plecy. Doję obecnie 23 krowy i wiele powiększał nie będę a hala udojowa już w planach, coś jak to, to chyba nawet kolega z forum:

https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/jak-samodzielnie-zbudowac-hale-udojowa,112461.html

KoneserOporu napisał:

Na dłuższą metę porada żeby nie pchać się w halę to strzał w kolanko. W sumie w oba, a także w plecy. Doję obecnie 23 krowy i wiele powiększał nie będę a hala udojowa już w planach, coś jak to, to chyba nawet kolega z forum:

https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/jak-samodzielnie-zbudowac-hale-udojowa,112461.html

Hala to jest świetna sprawa ale wiadomo wszystkiego od razu nie można mieć. Chociaż z drugiej strony zakładać przewodówke a za 2 lata zmieniać na halę to pewnie lepiej od razu celować w używana nieduża halę. Jestem ciekaw jaka jest faktycznie różnica w cenie. @KoneserOporu orientowałeś się już co do ceny hali ?

Jeśli chodzi o halę jest duży rozstrzał w używanych, od 40 tyś w górę plus 20 tyś i też w górę jeśli chodzi o montaż. Proste hale są tańsze i montaż jest tańszy, z tego co mi serwisant mówił. Ja chcę zrobić halę na bazie obecnej przewodówki bo u mnie z kolei sytuacja jest taka, że może na 2 lata hala udojowa a później nie wykluczam robota. Jeszcze niedawno nie brałem tego wcale pod uwagę i planowałem porządną halę, ale szybko to wszystko się rozwija i kto wie...

Założyłem hale z montażem, wyszła mnie jakieś 45 tyś, ale do tego trzeba doliczyć wyszykowanie miejsca, płytki itd, no ale wygoda względem przewodówki jest dość spora. Co do tej wyższej odpowiedzi, idąc tym tropem dojdziesz do wniosku, że nie ma co inwestować w stare budynki lepiej postawić nowe

• Like 1