Skocz do zawartości

Ceny trzody chlewnej 2018

Rolnik1973

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki kwik był w temacie o ratowaniu rolnictwa, jak napisałem, że mięso z duńskich warchlaków utuczonych w Polsce powinno być inaczej oznakowane niż z naszych rodzimych świń. Toż to dyskryminacja i godzenie w interesy rodzinnych gospodarstw, które zlikwidowały maciory i postawiły tuczarnie. Takich trzeba ratować, bo jak bidulki teraz spłacą kredyty zaciągnięte na budowę nowych budynków!

Przyglądam się sytuacji na rynku trzody i tak się zastanawiam skoro kontraktowy tucz świń prowadzą głównie firmy przerabiające mięso, to dlaczego nie wprowadzą  kontraktów na cykl zamknięty z ustalona ceną. Mają swoje wyliczenia ile ich kosztuje taki tucz na hotelu u rolnika przecież to samo można zrobić od początku produkcji na paszy rolnika za ustaloną cenę minimalną + jakieś premie. Zakłady przetwórcze wiedzą jakie mają zapotrzebowanie w ciągu roku na towar i pod to mogą ustawiać produkcję u rolników.  Co do warchlaków z importu to jest ruletka a rolnicy którzy tym się zajmują lubią hazard.  

22 godziny temu, RafaKdziela napisał:

U mnie 40 sztuk ma po 120 i jadą 7 stycznia .Pewnie kolejny raz usłyszę śpiewkę ,że za wielkie i po kieszeni.

To ładnie Cię dymają a miało być 5 zł.....

Dzisiaj Ardanowski zarządził masową depopulacje dzików w całym kraju. Sąsiad już mi mówił:

To tylko po to aby uciszyć krzykaczy z A2, kolejny "sukces" odhaczony w TVPIS i powód najważniejszy jak zaczną strzelać za wschodu na zachod to dokąd będą uciekać dziki? Kolejny żydowski sukces.

• Like 1

Dnia 13.12.2018 o 18:39, kopin napisał:

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci/nadzwyczajne-wsparcie-z-ue/

A teraz mam pytanie i może jakiś dupowłaz  obecnego nierządu mi to wyjaśni.Jak to jest że tamci złodzieje przez 8 lat kradli ale starczyło kasy na to żeby nowi jak tylko doszli do władzy wypłacili zapomogi(inaczej ciężko to nazwać)Natomiast teraz podobno nikt nie kradnie ,wszystko idzie wspaniale a nikt nawet nie bąknie by hodowcom pomocy udzielić!!!

Wczoraj byłem na szkoleniu był gość  ze sporej firmy rolniczej i podsumował to tak-jak chcecie żeby ktoś kupował wasze świnie w dobrej cenie ,skoro Belgijskie są dostępne po 2,5 za kg a do tego państwo rolnikowi w Belgii dopłaca 1euro/kg

Kolego spytam byłes w Belgii? Słuchaj tych swoich gosci.Niech rolnicy sie przejada troche po europie to zobacza co tam sie robi i buduje a nie pier.... mi o tym ze swinie po 2.5 za kg  kupują.Polak jest głupi bez urazy ale tak jest i  Makrela zaraz podniesie gielde tylko bedzie prosiak do sprzedania i juz chlewnie sie zapełnią Dunami itp.Powinni przewidziec ze nie bedzie zboza taniego i uchowac na tym co maja  w całej europie była susza.Bez obrazy panowie ale sledzmy troche co sie dzieje na swiecie a nie tylko to ze somsiad kupił Nh to ja jutro jade po JD. i h..... ze na kreche.

36 minut temu, aprochota napisał:

Nie rozumiem jak można teraz kupować zboże dla świń po 800 zł jak tuczniki są oo 3.7 ktoś liczyć nie umie?

nie kazdy sprzedaje po  takiej cenie

1 godzinę temu, kopin napisał:

ja  z tej co jestem zadowolony wychodzi po 1200 na dzisiaj,a zboże + reszta 1180  ,i nie rozmawiamy tutaj o tym jak przy takiej cenie wychodzimy na swoje 😉

no tak otym nie rozmawiamy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v