Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie 2018

Matey

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie takie cyrki z tymi wnioski a z początkiem maja chce sprzedać opasy  to muszę już wysyłać żeby zgarnąć jeszcze dopłaty do tych sztuki.

17 godzin temu, fezoi napisał:

Istnieją dwie możliwości realizacji wymogu w zakresie międzyplonu ścierniskowego.

• Stały termin wysiewu i utrzymania:

• wysiew od dnia 1 lipca do  dnia 20 sierpnia danego roku,
    • utrzymanie na polu co najmniej do dnia 15 października.

• Indywidualne podejście:

• wysiew w okresie od dnia 1 lipca do dnia 20 sierpnia,
    • utrzymanie przez co najmniej 8 tygodni od dnia wysiewu mieszanki.

Przy indywidualnym podejściu należy w ciągu 7 dni od daty wysiewu a  najpóźniej do dnia 27 sierpnia, złożyć w biurze powiatowym ARiMR oświadczenie ze wskazaniem terminu wysiewu. W przypadku gdy oświadczenie nie zostanie złożone, przyjmuje się że wybrany został wariant ze stałym terminem wysiewu i utrzymywania.

Dzięki za informacje.

W takim razie dosieje owsa na rzepaczysko, talerzówka  jeszcze w lipcu  jak najszybciej i zgłoszę do ARiMR. Końcem września będzie zasiana pszenica.

Najświeższe informację jeśli chodzi o e-wnioski. Wczoraj byłam na szkoleniu przez pracowników z Agencji z Warszawy i kazali się wstrzymywać z robieniem wniosków do 16 kwietnia. Sama jestem doradcą rolnym, który wypełnia wnioski,ale to co wczoraj agencja mówiła na szkoleniu to śmiech na sali.

10 godzin temu, Ursus932 napisał:

Właśnie takie cyrki z tymi wnioski a z początkiem maja chce sprzedać opasy  to muszę już wysyłać żeby zgarnąć jeszcze dopłaty do tych sztuki.

Aby zgarnąć jeszcze  dopłaty za opasy praktycznie już powinno się wysłać wniosek bo wg wytycznych dopłata do opasów przysługuje do tych sztuk, które są w  posiadaniu rolnika przez okres 30 dni od dnia złożenia wniosku o przyznanie tej płatności.

13 godzin temu, czesio200 napisał:

Panowie jakieś potwierdzenie dostaliście po wysłaniu wniosku? wypełniłem wysłałem i nic nie dostałem ani an email ani na tel a jak wchodze we wniosek to mam to samo co miałem przed wysłaniem...

Potwierdzenie wysłania wniosku zapisuje się w zakładce wysłane. Wygląda on tak:

image.thumb.png.cf4bf6903eb2d199445c215c9beece14.png

W celu pobrania potwierdzenia złożenia wniosku należy użyć przycisku „Potwierdzenie”. Na potwierdzeniu przyjęcia wniosku generowany jest:
 Typ Dokumentu
 Cel złożenia
 Numer dokumentu
 Data i godzina złożenia dokumentu

• Like 1
  • Thanks 1

59 minut temu, Lizelotta napisał:

Najświeższe informację jeśli chodzi o e-wnioski. Wczoraj byłam na szkoleniu przez pracowników z Agencji z Warszawy i kazali się wstrzymywać z robieniem wniosków do 16 kwietnia. Sama jestem doradcą rolnym, który wypełnia wnioski,ale to co wczoraj agencja mówiła na szkoleniu to śmiech na sali

prosimy o bardziej szczegółową relacje z tego szkolenia

11 godzin temu, Ursus932 napisał:

Upewnij się czy aby nie kończyły do dnia 15 maja dwóch lat bo mi 14 maja dwa lata do tyłu jeden skończył i na niego nie dało gdyby był z 16.05 to by dało bo tylko raz na niego brałem. Wiek liczą z dnia 15.05. Ja wpisałem jałówke urodzona 07.04 jako krowa. Z bliźniaków jest więc pójdzie na rzeź razem z bratem ale na niego już nie da bo dwa razy już dostałem. Do wieku bydła nie liczy się data składania wniosku a 15 maj podsumowując. A jałoszka po ukończeniu dwóch lat to krowa.

Edytowane przez grey6

Lizoletta rozwiń ten temat z wczorajszego spotkania z przedstawicielami ARiMR ,ja również jestem doradcą rolnym , zgłaszałem do ARiMR kupę problemów z aplikacją,zgłoszenia przyjęte, konkretów zero. Gdy spróbuję modyfikować którąkolwiek działkę referencyjną (zmiana położenia upraw i pow. upraw), to aplikacja głupieje i dubluje bądź zwielokrotnia pow. gruntów ornych, co widać w podsumowaniu. Na wydruku są przeważnie inne dane niż w przesłanym wniosku ,a po otwarciu ponownym wniosku wysłanego giną grunty orne.

35 minut temu, witejus napisał:

prosimy o bardziej szczegółową relacje z tego szkolenia

Tak naprawdę nie ma co bardziej relacjonować skoro pracownik agencji pokazywał jak działa aplikacja w wersji demo co za przeproszeniem każdy g... potrafi, ale kiedy z sali padły konkretne pytania czy daliśmy pracownikowi wniosek prawdziwy, konkretny przykład to wiecie,że pracownik nie wiedział co i jak? Oczywiście na początku aplikacja się zacięła - a wszystkie odpowiedzi czy problemy tłumaczył, że aplikacja niedopracowana,że są na etapie poprawiania itp. wiadomo same plusy. Jednym słowem pracownik się sam zakręcił do tego stopnia,że się pytał nas doradców czy facelia to roślina strączkowa? Więc tyle w tym temacie

3 minuty temu, witejus napisał:

dzięki ,a miało być tak przyjażnie ,intuicyjnie logicznie

No właśnie miało być. My też jesteśmy załamani tym co agencja wyprawia. Jak coś będę w stanie pomóc proszę pytać. Postaram się na bieżąco informować jak to wygląda. Tak jak pisałam wcześniej słowa agencji wstrzymać się z wysyłaniem do 16 kwietnia bo cały czas poprawiają aplikację

22 minuty temu, Lizelotta napisał:

No właśnie miało być. My też jesteśmy załamani tym co agencja wyprawia. Jak coś będę w stanie pomóc proszę pytać. Postaram się na bieżąco informować jak to wygląda. Tak jak pisałam wcześniej słowa agencji wstrzymać się z wysyłaniem do 16 kwietnia bo cały czas poprawiają aplikację

ja wycofałem wniosek bo były w nim błędy pomimo tego ze przed wysłaniem bylo ok wszystko i od tamtej pory nie chce mi załadowac ani nowego ani roboczego, jechać z tym do agencji czy czekać. Poźniej dopiero mi strona zaczęła działać i doczytałem ze właśnie jak chce się poprawic to musze wypełnic nowy wniosek i wysłac, a ze wycofanie to całkowita rezygnacja.

O tym że podczas wypełniania wskakiwały mi działki sąsiadów do ewidencji to pisał nie będę, jak ktoś ma kilka czy kilkanascie działek to spoko, ale jak ktos ma 100 czy wiecej to mozna pierdolca dostać, wszystko wypełnione ok, sprawdzasz, przechodzisz między zakładkami a tu nagle jeb dodaje działki. Na uj taką zjebaną wersje wysyłać, ciekawe czy przy wypłatach $ tez im tak system będzie dodawał kwoty :D i ktos ma 20 ha a dostanie hajs za 40 :D za swoje i sąsiadów.

Edytowane przez Uziu92

29 minut temu, Uziu92 napisał:

O tym że podczas wypełniania wskakiwały mi działki sąsiadów do ewidencji to pisał nie będę, jak ktoś ma kilka czy kilkanascie działek to spoko, ale jak ktos ma 100 czy wiecej to mozna pierdolca dostać, wszystko wypełnione ok, sprawdzasz, przechodzisz między zakładkami a tu nagle jeb dodaje działki.

Bo wystarczy, że klikniesz jeden raz na inną działkę i Ci dodaje ją do wniosku, powinno być jakieś potwierdzenie, że się chce dodać, czy chociaż 2x kliknąć a nie tylko jeden klik dodaje działki.

54 minuty temu, Lizelotta napisał:

Tak jak pisałam wcześniej słowa agencji wstrzymać się z wysyłaniem do 16 kwietnia bo cały czas poprawiają aplikację

Mi na szkoleniu już w lutym mówili, żeby po 15 kwietnia wysyłać bardziej skomplikowane wnioski. (oczywiście mówili cicho i nie oficjalnie) Podobno firma co robi tą aplikację ma czas do 15 kwietnia, żeby oddać pełną funkcjonalność aplikacji, w tym bazę LPIS

A tak z ciekawości: ile wniosków wysłanych posiada błędy? ok.100%. Tak ta aplikacja działa. Będą jaja. Info od kolegi od wniosków potwierdza, co napisała Lizoletta. Do 15.04 kolega nie wypełnia wniosków.  RŚ leżą całkowicie, dostęp od 15.04..

Trzeba wypełnić papierową wersję.

50 minut temu, Uziu92 napisał:

O tym że podczas wypełniania wskakiwały mi działki sąsiadów do ewidencji to pisał nie będę, jak ktoś ma kilka czy kilkanascie działek to spoko, ale jak ktos ma 100 czy wiecej to mozna pierdolca dostać, wszystko wypełnione ok, sprawdzasz, przechodzisz między zakładkami a tu nagle jeb dodaje działki. Na uj taką zjebaną wersje wysyłać, ciekawe czy przy wypłatach $ tez im tak system będzie dodawał kwoty :D i ktos ma 20 ha a dostanie hajs za 40 :D za swoje i sąsiadów.

mi się nie zdarzyło, żeby sama dodawała a kilku rolnikom już wypełniłem. Po prostu musiałeś kliknąć niechcący w mapę np. przy przesuwaniu ;)

Do mnie przychodzą na razie sami mali to idzie. Jedynie jak ma ktoś P_STR to wskakuje mu oświadczenie o EFA mimo, że ma tylko z 5ha. Kolega dzwonił do centrali to tak na razie ma być. Co do rolników z obowiązkiem EFA to jeszcze nie wypełniałem i też radze im zaczekać. Próbowałem rodzicom zgłosić wszystkie EFA jakie mają na działkach ale nie szło to tak jak trzeba. Więksi niestety muszą zaczekać na aktualizację.
Trafiają się przypadki, że suma podrzęnych działek jest większa niż główna ale to ręcznie zmieniam pow. jednej z podrzędnych. Może oni z automatu później to poprawią? 

Edytowane przez melon10641

Witam wszystkich.

U mnie jest problem z otwarciem kreatora. Aplikacja zawiesza się na ładowaniu danych - i nic. Próbowałem wszystkiego - różne przeglądarki, czyszczenie historii itp.

Koleś z pomocy powiedział, że jak udało mi się zalogować pierwszy raz to niepotrzebnie nacisnąłem ikonkę Zapisz (w celu zapisania kopii roboczej) - i to spowodowało zawieszenie aplikacji. Niestety nikt nie wie jak to odblokować. 

Druga sprawa to nie ma opcji zaznaczenia działki  do dopłat PSTR na ziarno oraz ekologicznych.

Może ktoś miał podobny problem?

wniosek.jpg

Moje byczki to dopiero lipiec -sierpień kończą dwa lata więc śmiało mogę podawać tylko wniosek ciężko wysłać a sprzedaż mam zaplanowaną na początek maja

Edytowane przez Gość

Byłem z wnioskiem  w agencji ,oferowali pomoc ale pracownikowi nie szło więc konsultował z innymi (chyba mądrzejszymi ) trzeba było podzielić działkę  ,jak prawie wyszło to system dorzucił mi 10 ha (mają gest) przy próbie szukania błędu to wzieło się i zawiesiło i to był koniec pracy nad moim wnioskiem

4 godziny temu, Roki212 napisał:

To po jaki h*j w agrobiznesie pier**lą że wysyłanie wniosków idzie sprawnie i tyle już zostało do nich wysłanych że rolnicy bardzo dobrze sobie radzą z nową aplikacją itd. Chyba tylko po to aby mieszczuchy myślały jak to rolnikiem za***iście xD

Idzie sprawnie wszystkim tym co nie mają konta na AgroFoto a wszyscy co mają założone konto na AF nie pozwalaj wysłać ani nic zrobić w eWniosku :D

Ja mam tylko 3 działki referencyjne, 3 mapki i 13 działek rolnych. Z mapkami męczyłem się 3 dni (z pomocą pracownika Biura Powiatowego). Gdy już chciałem wysłać coś mnie tknęło, aby sprawdzić w podsumowaniu. I sprawa się rypła - na mapce mam 13 działek rolnych (upraw), ale w części alfa-numerycznej (tekstowej) tylko 12; jedna jakimś cudem wyparowała. Zgłosiłem problem w Warszawie i czekam