Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie 2018

Matey

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Też uważam, że uprawa mieszana.

Jeśli o przesunięcia chodzi to też tak miałem. potrafiłem np 5 punktów przesunąć a 6 zawsze wracał do pierwotnego położenia.  Olałem temat i wysłałem bez przesuwania.

Ale możesz spróbować najpierw dodać punkt, a później  komendę przesuń i przesunąć. Może zadziała

Po wylogowaniu i ponownym zalogowaniu tez może zatrybić.

Z CTRLem też nie idzie, daruję sobie.

Uprawa mieszana - tylko JPO jak mniemam?

A i co to jest:
nostrzyk biały 
nostrzyk biały odmiana dwuletnia
nostrzyk biały uprawa dwuletnia
Bo właśnie mam posiane parę arów tego na takim nieużytku aby spełnić efa, teraz posiany, do jesieni może będzie miał z 30cm ale kwitnąć będzie za rok.

a i jeszcze wywala uwagę: 
Rolnik ma aktywne zobowiązanie w ramach programu rolnośrodowiskowego lub rolnictwa ekologicznego, a zaznaczono wnioskowania w ramach działania rolno-środowiskowo-klimatycznego.

a mam to co zaznaczono.

Edytowane przez Nikita_Bennet

Dnia 2.05.2018 o 08:44, MalwinaStrecker napisał:

Witam mam pytanie dotyczace założenia konta na arimr przy rejesteacji wyskakuje komunikat błąd rejestracji konta dla wskazanego użytkownika nie jest możliwe utworzenie konta. Ktoś z was tak miał ? Pomocy.

Bywają  takie przypadki, że nie jest możliwe utworzenie nowego konta bo ktoś mógł już wcześniej się na nie zalogować. Pisać pismo do BP agencji i wyjaśnią w czym problem.

Witam mam pytanie dotyczace założenia konta na arimr przy rejesteacji wyskakuje komunikat błąd rejestracji konta dla wskazanego użytkownika nie jest możliwe utworzenie konta. Ktoś z was tak miał ? Pomocy.

Mieliśmy taki komunikat i okazało się, że należy logować się loginem z portalu ARIMR do zgłaszania stanu zwierząt

19 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

Druga sprawa - w dwóch przypadkach nie mogę narysować/przesunąć uprawy poza "pole" po prostu wraca i nie daje się zapisać - w jednym miejscu dało się skorygować a w dwóch nie. Jakieś pomysły? Całość w obrębie jednej działki ewidencyjnej, doradca też się zdziwił ;) 

a próbowałeś narysuj dodaj?

Najpewniej konto już jest w systemie, może było zakładane do poprzedniej wersji e-wniosku albo jak napisał eagle19 było założone w związku ze sprawami IRZ.

W tej sytuacji, jeśli nie pamiętasz loginu możesz spróbować opcji z odzyskaniem hasła i jako loginu użyć numeru producenta albo loginu typu "nazwisko.imię.1" (pisane z małych liter, bez polskich znaków i spacji). Może akurat trafisz, bo takie loginy były nadawane. Jak nie pójdzie to albo wizyta w BP albo dzwoń na infolinię, powinni Ci podać prawidłowy login.

Dnia 1.05.2018 o 16:43, ramzes-111111 napisał:

Witam, 

jak zmienić oznaczenie działki rolnej w spisie mam A, D, E itd. chciałbym numerację na A,B,C, a jakoś marnie szukam w tych instrukcjach:(

Nie da się wpisać, aplikacja przypisuje działki automatycznie w kolejności deklarowania. Jeśli zależy Ci na konkretnych oznaczeniach musisz je deklarować w odpowiedniej kolejności. Dodatkowo jeśli zrobisz dwie działki rolne sąsiadujące ze sobą aplikacja połączy je w jedną tworząc odpowiednie działki podrzędne.

Edytowane przez Freeman

44 minuty temu, Lizelotta napisał:

Jak utworzyć nową działkę? Tzn. mam numer 190 a muszę zrobić 190/1 i 190/2. Z góry dziękuje za odpowiedź

190 to geodezyjny numer działki ? Chodzi o podział tej działki na dwie o osobnych nr geodezyjnych czy o podział na dwie rolne we wniosku ?

19 minut temu, fezoi napisał:

190 to geodezyjny numer działki ? Chodzi o podział tej działki na dwie o osobnych nr geodezyjnych czy o podział na dwie rolne we wniosku ?

190 tak to geodezyjny numer działki i chodzi o podział na dwie osobne działki o numerach geodezyjnych i mam na to akt

Edytowane przez Lizelotta

Idziesz do geodety,  mówisz jak chcesz mieć podzielone.  On robi dokumentację,  przyjeżdża potem na miejsce,  wkopuje słupki,  dostajesz dokumentację.  On zgłasza to w starostwie(przynajmniej u mnie tak bylo). Kasa ~1200 od działki. 

Mi się nie śpieszylo i go nie poganialem, to chyba że 2 albo 3 tyg to trwało. 

Jak rozumiem 190 jest już podzielona na 190/1 i 190/2? W takim wypadku trzeba poszukać te działki po numerze teryt i dodać do wniosku. Numery powinny się wyświetlać na czerwono bo nie ma ich w bazie. Następnie trzeba usunąć z listy działek działkę 190. Potem narysować na mapie uprawę na tej 190 i dodać rozbieżność. W uzasadnieniu wpisać np. że działka190 została podzielona na 190/1 i 190/2 oraz dołączyć załącznik, czyli skan dokumentu potwierdzającego zmianę np. wypis z rejestru, mapę podziału itp. Załącznik powinien być w jednym pliku.

Potem trzeba wejść w działki rolne i na tej utworzonej działce rolnej wpisać ręcznie działki na jakich jest położona i powierzchnie.

Generalnie polecam czytać instrukcję, wszystko jest jasno opisane: http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/PB_2018/Kampania_2018/eWniosekPlus/13_Zanegowanie_danych_referencyjnych_GIS_.pdf

@Freeman darowałem sobie - z odrowcem próbowaliśmy dodać i scalić - nie poszło.

Natomiast mam prostsze pytanie ziemniaki i ogród to całość wrzucać w "uprawa mieszana_" czy ziemniaki oddzielnie a ogródek warzywny oddzielenie?

No i aktualne jest pytanie jakie są różnice we wniosku między:
nostrzyk biały 
nostrzyk biały odmiana dwuletnia
nostrzyk biały uprawa dwuletnia
Bo właśnie mam posiane parę arów tego na takim nieużytku aby spełnić efa, teraz posiany, do jesieni może będzie miał z 30cm ale kwitnąć będzie za rok. 

22 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

a i jeszcze wywala uwagę: 
Rolnik ma aktywne zobowiązanie w ramach programu rolnośrodowiskowego lub rolnictwa ekologicznego, a zaznaczono wnioskowania w ramach działania rolno-środowiskowo-klimatycznego.

Napisałem w tej sprawie do kilku doradców ze strony arimr i dostałem od jednej Pani odpowiedź że to sprawa agencji nie zamknęła poprzedniego wniosku rolnośrodowiskowego a teraz nowy jest rolnośrodowiskowoklimatyczny i stąd ten błąd. Poleciła wysłać z błędem. W Agencji nie potrafili odpowiedzieć na to pytanie dopiero jak zasugerowałem powiedzieli że może być więc wysłałem i sprawę w moim przypadku uważam za zakończoną.