Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie 2018

Matey

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Mateusz6340 napisał:

O a o tym nie słyszałem na szkoleniu mówili tylko że przyjmą papierowy ale tylko w szczególnych okolicznościach ale ale jakich to już nie pamiętam, a tak z tego co mi wiadomo to reszta miała iść przez neta. 

Cicho sza. Propaganda PRL. Podobno czekają aby było tyle wniosków elektronicznie - około 30% powierzchni wnioskowanej w Polsce. Taki wymagania Unii, w tym mogą być te papierowe oświadczenia, które i tak będą klapać pracownicy biur. Jeżeli tylko to osiągną to ogłoszą , że jak ktoś ma problemy to może złożyć papierowo.

Ale kiedy to będzie jak to idzie jak po grudzie. Do tej pory  70 tys wniosków to z taką ilością to będzie z 200 tys a gdzie pozostałe 800 tys?. Oczywiście nas doradców zostawili w czarnej d*pie, bo kto zrobi 100 wniosków w tydzień.?

Nawet nie ma do kogo zadzwonić. Jak dzwonisz na infolinię to jesteś 20-sty w kolejce, a jak cię połączą to i tak rozmawiasz z pracownikiem swojego biura powiatowego ( takie przekierowanie z Warszawy) , który wie jeszcze mniej niż doradca. Część pracowników to przymusowo pościągali do Warszawy aby testować program, który powinien działać od 15 marca.

A wszędzie cisz dupolizy, izby, związki i redakcje rolnicze nie widzą żadnego problemy. Niech tylko pracownicy ARiMR zastrajkują w maju, bo jest pogotowie strajkowe to dopiero będzie jazda.

pozdr

• Thanks 1

9 godzin temu, thor1984 napisał:

Próbuje się zarejestrować. Wpisuje numer gospodarstwa, email, ostatnie cyfry konta i kwota ostatniego przelewu. Zaznaczam te trzy pozycje poniżej i nic.  O co może chodzić? 

Dobra na innej przeglądarce poszło ale klikam zarejestruj to wyskakuje mi coś takiego "Dla wskazanego użytkownika nie jest możliwe utworzenie nowego konta. Podana kwota jest różna od ostatniej kwoty wypłaconej przez ARiMR w roku poprzednim".

A kwota jest na pewno dobrze wpisana. 

Masz wpisaną złą kwotę, dlatego system nie pozwala na założenie konta. Musisz wpisać inna kwotę,  Zobacz w smsach lub jak masz konto internetowe to zobacz kwoty lub idz do BP nich ci podadzą prawidłową kwotę.

1 godzinę temu, grezak napisał:

Cicho sza. Propaganda PRL. Podobno czekają aby było tyle wniosków elektronicznie - około 30% powierzchni wnioskowanej w Polsce. Taki wymagania Unii, w tym mogą być te papierowe oświadczenia, które i tak będą klapać pracownicy biur. Jeżeli tylko to osiągną to ogłoszą , że jak ktoś ma problemy to może złożyć papierowo.

Ale kiedy to będzie jak to idzie jak po grudzie. Do tej pory  70 tys wniosków to z taką ilością to będzie z 200 tys a gdzie pozostałe 800 tys?. Oczywiście nas doradców zostawili w czarnej d*pie, bo kto zrobi 100 wniosków w tydzień.?

Nawet nie ma do kogo zadzwonić. Jak dzwonisz na infolinię to jesteś 20-sty w kolejce, a jak cię połączą to i tak rozmawiasz z pracownikiem swojego biura powiatowego ( takie przekierowanie z Warszawy) , który wie jeszcze mniej niż doradca. Część pracowników to przymusowo pościągali do Warszawy aby testować program, który powinien działać od 15 marca.

A wszędzie cisz dupolizy, izby, związki i redakcje rolnicze nie widzą żadnego problemy. Niech tylko pracownicy ARiMR zastrajkują w maju, bo jest pogotowie strajkowe to dopiero będzie jazda.

pozdr

Pracownicy dawno temu powinni zastrajkować, większość pracowników musi pracować za minimalna pensje^jaka jest ustalona  dla ARIMR^ przy takim obłożeniu obowiązków! bez sensu! Ciągle mają statystki ile wniosków wprowadzili, ile zatwierdzili,  czy ile wydali decyzji. To praca jak....., niech każdy sobie wstawi co uważa za stosowne,właściwe w miejsce kropek. Mają ciągła statystkę, miedzy oddziałami, a potem między biurami, a potem w śród pracowników BP.  Ciągle słyszą za mało jest zrobione! Trzeba pracować wydajnie! pytanie tylko jak to zrobić?  Pracując dłużnej niż 8 godzin dziennie, praca w soboty i^również^ może w  niedzielę?  Gdzie w tym wszystkim jest człowiek? Pracownicy nie są traktowani jak ludzie, tylko jak roboty! Co do infolinii to miała być w mazowieckim uruchomiona w 5 biurach, może w twoim jest. Dzwoniłem wiele razy i dostałem dobre informacje, problem jest taki że system nie jest dopracowany. Tutaj jest wieki problem dla osób wypełniających i dla pracowników BP którzy nanoszą oświadczenia do aplikacji. W KOWRZE pensje są od 2 do 5 krotnie większe niż w BP , a nie mówiąc już o pracownikach ODR. To jest skandal! Ministrowie dostają mega premie a w BP 100 brutto.

Nikt nie myśli o rolnikach tylko o sobie! Ciągle jakieś wymogi, obostrzenia, przepisy! a kiedy ma rolnik pracować na roli? I czy jego praca jest doceniona i dostaje godziwa zapłatę za towar wyprodukowany?

Czytając kolegi wypowiedz, widzę że masz dobre informacje odnośnie ARiMR.

Mój brat pracował w BP. 3 lata temu napisał podanie o podwyżkę, zarabiał 2400 brutto. po pół roku od tego podania dostał wyższe wynagrodzenie. Dostał podwyżkę w kwocie 35 zł brutto. Nie zgodził sie na taka podwyżkę. Jaki był finał jego decyzji. Całe kierownictwo BP było 3 razy w OR odnośnie jego zachowania, mało tego kierownik był na dywaniku u Prezesa. Wszyscy byli zdziwieni tym że został mój brat doceniony a on jak mógł odrzucić podwyżkę. Został wezwany do Prezesa i w efekcie końcowym złożył wymówienie z pracy.

1 godzinę temu, robert55555 napisał:

Masz wpisaną złą kwotę, dlatego system nie pozwala na założenie konta. Musisz wpisać inna kwotę,  Zobacz w smsach lub jak masz konto internetowe to zobacz kwoty lub idz do BP nich ci podadzą prawidłową kwotę.

Pracownicy dawno temu powinni zastrajkować, większość pracowników musi pracować za minimalna pensje^jaka jest ustalona  dla ARIMR^ przy takim obłożeniu obowiązków! bez sensu! Ciągle mają statystki ile wniosków wprowadzili, ile zatwierdzili,  czy ile wydali decyzji. To praca jak....., niech każdy sobie wstawi co uważa za stosowne,właściwe w miejsce kropek. Mają ciągła statystkę, miedzy oddziałami, a potem między biurami, a potem w śród pracowników BP.  Ciągle słyszą za mało jest zrobione! Trzeba pracować wydajnie! pytanie tylko jak to zrobić?  Pracując dłużnej niż 8 godzin dziennie, praca w soboty i^również^ może w  niedzielę?  Gdzie w tym wszystkim jest człowiek? Pracownicy nie są traktowani jak ludzie, tylko jak roboty! Co do infolinii to miała być w mazowieckim uruchomiona w 5 biurach, może w twoim jest. Dzwoniłem wiele razy i dostałem dobre informacje, problem jest taki że system nie jest dopracowany. Tutaj jest wieki problem dla osób wypełniających i dla pracowników BP którzy nanoszą oświadczenia do aplikacji. W KOWRZE pensje są od 2 do 5 krotnie większe niż w BP , a nie mówiąc już o pracownikach ODR. To jest skandal! Ministrowie dostają mega premie a w BP 100 brutto.

Nikt nie myśli o rolnikach tylko o sobie! Ciągle jakieś wymogi, obostrzenia, przepisy! a kiedy ma rolnik pracować na roli? I czy jego praca jest doceniona i dostaje godziwa zapłatę za towar wyprodukowany?

Widzę kolego, że jesteś byłym lub obecnym pracownikiem ARiMR. W pełni cie popieram. To jest niewolnicza praca za gównianą kasę i dziwię się , że ludzie tam są chętni do pracy.

Tak samo są podminowani jak my. U nich też systemy nie działają. Ale oni jak nie działa to nie muszą tego robić. Ja z tego żyję od 14 lat. A swoje usługi chce wykonywać dobrze i starannie a nie mogę.  Jeżeli coś każą robić przez neta to musi to działać poprawnie. Inaczej to jet bez sensu.

• Like 1

1 godzinę temu, grezak napisał:

Widzę kolego, że jesteś byłym lub obecnym pracownikiem ARiMR. W pełni cie popieram. To jest niewolnicza praca za gównianą kasę i dziwię się , że ludzie tam są chętni do pracy.

Tak samo są podminowani jak my. U nich też systemy nie działają. Ale oni jak nie działa to nie muszą tego robić. Ja z tego żyję od 14 lat. A swoje usługi chce wykonywać dobrze i starannie a nie mogę.  Jeżeli coś każą robić przez neta to musi to działać poprawnie. Inaczej to jet bez sensu.

Koledze i wszystkim życzę aby system działał tak jak tego wszyscy chcemy. Co do kolegi przypuszczeń. Mam wiele znajomych którzy pracują w Arimr w BP i Or i Centrali. Spora grupa kolegów i koleżanek ze studiów robi tam kariere.

20 marca miałem szkolenie na oprskiwacze w gminie i chwile gadałem ze swoim doradcą z ODR na temat wniosków o dopłaty to mówił że pare dni wcześniej miał szkolenie z wypełniania tych wniosków to pracownicy ARiMR niektórych rzeczy nie potrafili po prostu wytłumaczyć.  To jak pracownicy Agencji (tylko nie pamiętam czy miał szkolenie z pracownikami biura powiatowego czy regionalnego) nie potrafią tego wyjaśnić, nie zostali dobrze przeszkoleni przez osoby które ten program wymyśliły to jak reszta ma je poprawnie wypełnić? Ja swój wniosek wysłałem, wydawało i się że dobrze go wypełniłem ale to się okaże później czy go dobrze wypełniłem. 
Odnośnie konta to w poprzedniej kampanii doradcami je założył to miałem teraz trochę ułatwione zadanie 

6 godzin temu, Gośka_AF napisał:

Sprawdź czy masz właściwą przeglądarkę. Tu masz, gdzie on dobrze działa.

Takie rady możesz dawać dzieciom w piaskownicy. Problemem nie jest sprzęt komputerowy u mnie, czy u sąsiada, szwagra czy nawet w BP arimr, bo tam też próbowałem, tylko niedorobiona aplikacja. Jeżeli komuś uda się otworzyć wniosek i zrobić go "na raz", to może go wysłać, choć i tak bez gwarancji, że do agencji dotrze w tej samej wersji. Natomiast jeśli ktoś zrobił kawałek wniosku i zapisał to jako robocze, zrobił tak ze dwa, trzy razy, to teraz za chińskiego boga nie otworzy powtórnie wniosku. I nie pomaga wysyłanie logów przeglądarki do helpdesku (żądają tego przy zgłoszeniach ), ani czyszczenie przeglądarek.

Witam,

Mam kilka pytań odnośnie efa, ponieważ wcześniej efa robiłem zazwyczaj z upraw wiążących azot, teraz muszę pokombinować z naturalnymi.

1. Jest sobie "lasek" ok 60a, czy mogę z niego wydzielić pod efa 30a jako zagajnik śródpolny?

2. Czy w strefach buforowych można stosować śor? ( nigdzie nie wyczytałem, że nie....)

3. Mam zadrzewienie liniowe, tylko wyrysowali mi je za gruntem ornym i nie chce mi go zakwalifikować do efa, przerysować je na gruncie orny,? To samo mam z rowami, załapały mi się tylko strefy buforowe.

efa zagajnik.jpg

rów, zadrzewienie liniowe efa.jpg

zadrzewnienie liniowe efa.jpg

• Like 1

7 godzin temu, jacek1296 napisał:

Takie rady możesz dawać dzieciom w piaskownicy. Problemem nie jest sprzęt komputerowy u mnie, czy u sąsiada, szwagra czy nawet w BP arimr, bo tam też próbowałem, tylko niedorobiona aplikacja. Jeżeli komuś uda się otworzyć wniosek i zrobić go "na raz", to może go wysłać, choć i tak bez gwarancji, że do agencji dotrze w tej samej wersji. Natomiast jeśli ktoś zrobił kawałek wniosku i zapisał to jako robocze, zrobił tak ze dwa, trzy razy, to teraz za chińskiego boga nie otworzy powtórnie wniosku. I nie pomaga wysyłanie logów przeglądarki do helpdesku (żądają tego przy zgłoszeniach ), ani czyszczenie przeglądarek.

Nowego wniosku nie otworzysz. Tylko możesz pracować na zapisanej wersji. Chyba, że u Ciebie ta zapisana wersja też się nie otwiera. Widzę coraz większą nerwówkę ( jak u mnie)." A w ARiMR jest wszystko ok. przecież aplikacja działa"

5 godzin temu, freetaxi napisał:

Wychodzi na to, że trzeba czekać do połowy kwietnia na obiecaną aktualizację. 

Kolega po fachu. U mnie jakieś 5- 8 błędów z którymi nie mogę sobie poradzić. Pracuję głównie z wnioskami PRS, PRSK i RE.  Jeszcze dzisiaj zdołowali mnie u mnie w Biurze Powiatowym mówiąc , że pierwszy wysłany wniosek jest widoczny w systemie, pozostałe wysłane " zmiany" nie są przyjmowane i nie wiedzą dlaczego.

pozdr

image.thumb.png.def00a5b9438ffc90e82168d17139f3c.png

Informacja dla tych, którzy nie są w stanie złożyć wniosku przez neta!!!!!!!!!!!

21 godzin temu, grezak napisał:

Taa. W Agencji masz wyznaczony termin na zrobienie konkretnej roboty i nikogo nie obchodzi, że system nie działa. Rok temu gdy pracowano na mapkach ze względu na obłożenie system działał fatalnie. Część pracowników musiała przyjść na drugą zmianę (wtedy system działał jak powinien) aby się w ogóle wyrobić. Więc nie ma że jak system nie działa to się siedzi i nic nie robi.

Edytowane przez ciupek

1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Grezak, no właśnie nic nie idzie otworzyć.

Czekaj może naprawią ,jak nie to przygotuj sobie wersję papierową + oświadczenie i do koperty. Nie widzę innego sposobu na dzisiaj.

pozdr

48 minut temu, ciupek napisał:

Taa. W Agencji masz wyznaczony termin na zrobienie konkretnej roboty i nikogo nie obchodzi, że system nie działa. Rok temu gdy pracowano na mapkach ze względu na obłożenie system działał fatalnie. Część pracowników musiała przyjść na drugą zmianę (wtedy system działał jak powinien) aby się w ogóle wyrobić. Więc nie ma że jak system nie działa to się siedzi i nic nie robi.

Wcześniej pisałem, że praca w ARMiR to jakieś nieporozumienie. No ale jakieś rozwiązanie było. Ja mogę też pracować od 24 do 5 rano aby tylko aplikacja działała, ale nie działa a w tych godzinach to co serwery chłodzą?. Jeżeli jest to aplikacja internetowa to powinna być dostępna 24 godz. na dobę.

pozdr

1 godzinę temu, freetaxi napisał:

Z RS i RE to ja się w ogole wstrzymuje. Na razie to odpuszczam. 

We wnioskach bezpośrednich to zlicza mi tylko podwójnie grunty orne jak działki do siebie przylegają, nawet po usunięciu wszystkich warst wcześniej narysowanych.

Jeszcze były jakieś błędy ale już nie pamiętam ( źle zliczona pow. , nie łapie JPO  przy mieszankach, nie odznacza uprawa ekologiczna co przekłada się później na błędne wyniki dywersyfikacji i zazielenienia itp. ) szkoda pisać. Naprawiają już to z 2 tygodnie i nic . Tylko komunikaty , że naprawiono...............kur.......

pozdr

Witam,
co do EFA dla Zordi jest możliwość wstawienia EFA na terenie zalesionym, niestety mi nie udało się zmienić powierzchni.
Co ważne w BP pytałem się czy można zrobić na zalesieniu EFA. Oczywiście, że można, niestety, żadnemu pracownikowi nie udało się tego zrobić.
Ja jednak znalazłem potrzebną opcję, pokazuję to na screenie.

efa zal.jpg