Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie 2018

Matey

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, bizon1 napisał:

Dziś udało nam się zrobić i wysłać  wniosek rolnośrodowiskowy z doradcą ale nie obyło się beż problemów . Wszystko wygląda poprawnie ale i tak pofatyguję sie do BP niech pracownik sprawdzi na miejscu

Kolego ale co ci sprawdzi pracownik BP?. Może tylko potwierdzić, że wniosek został złożony i tyle, nic więcej. Nawet nie powie na jakie płatności nie mówiąc o wariantach czy pakietach. Wydruk PDF zrobionego wniosku nie jest żadnym dowodem, że taki właśnie wniosek został złożony i zapisany w aplikacji.

Aplikacja nie daje żadnego dowodu złożenia wniosku w wersji wypełnionej. Jest tylko potwierdzenie że złożyłeś. Wyślij pusty wniosek i też dostaniesz potwierdzenie , że wniosek został złożony. Tylko papierowe wnioski mogą ochronić nasze i rolników d*py.

pozdr

29 minut temu, freetaxi napisał:

@grezak często trafiają Ci się wnioski gdzie po zalogowaniu nie ma w ogóle działek rolnych? 

Są takie, ale wole wnioski bez działek rolnych, ponieważ i tak je usuwam aby nie dublował warst. ponadto narysowane działki rolne przez pracowników BP z 2017 roki i tak często są źle rysowane niezgodnie z załącznikami z 2017 roku. Ogólnie mam nowe ortofotomapy z czerwca 2017 roku więc pegi stare poszły się jebać i jest masakra raz na + raz na -. Jeden średni wniosek dzienne.

pozdr

Dnia 5.04.2018 o 12:02, Zordi napisał:

wybierasz zakładkę efa, klikasz na uprawę i w zakładce modyfikuj klikasz usuń obiekt.

a jak usunąć elementy efa np drzewa rowy ?

aj dalej coś nie tak w podsumowaniu obszar z łubinem jest na liście ale pow 0,00 , i tych elementów nie wlicza drzew , rowów itp , masakra, mam własnie jechać pryskać łubin i nie wiem ile bo nic nie chce zliczyć

Edytowane przez suzuki18l

Witam, w tym roku pewnie nie będzie dopłat bo kasa poszła na rakiety i 500+ . Ja piszę 4 raz do agencji, że po zalogowaniu nic więcej nie można zobaczyć tylko żałobne ikony wspaniałej aplikacji. Nawet nie pofatygują się odpisać w czym rzecz. Sprawna aplikacja powinna mieć zielone ikony a jak są czarne to  jest demo.

Pokombinowałem na wersji demo i działa mi takie coś:

Zadeklarowałem uprawę, wybrałem płatność np. JPO, następnie wszedłem w definiowanie EFA, narysowałem i zadeklarowałem 2 rośliny. W tym momencie wyskoczył błąd że zadeklarowano mniej niż dwa gatunki roślin w mieszance a więc nie kwalifikuje się jako element EFA. Wszedłem z powrotem w definiowanie upraw, odznaczyłem płatność JPO i zaznaczyłem JPO jeszcze raz. W tym momencie błąd zniknął. Działa przynajmniej w wersji demo.

13 godzin temu, dicloduo napisał:

Witam, w tym roku pewnie nie będzie dopłat bo kasa poszła na rakiety i 500+ . Ja piszę 4 raz do agencji, że po zalogowaniu nic więcej nie można zobaczyć tylko żałobne ikony wspaniałej aplikacji. Nawet nie pofatygują się odpisać w czym rzecz. Sprawna aplikacja powinna mieć zielone ikony a jak są czarne to  jest demo.

Bo sie nie z tej strony co trzeba logujesz. Wyczyść sobie historie itp. Albo spróbuj w innej przeglądarce. Logujesz się do wersji demo najpewniej. No nie ma to jak klient awanturujący się z rana. Trza zamykać.

Czy ktoś wie jak rozwiązać taki oto problem... dwie  równe działki ewidencyjne położone są obok siebie, więc tworzą jedną działkę rolną. Na tej działce jest kolejno: łąka, pole, łąka , pole. Zakładamy że każda z działek ewidencyjnych ma po 0,42 a. (czyli cała rolna = 0,84a.)  z czego 0,41 a to łąki (0.20 a na jednej i 0,21 a na drugiej działce ewidencyjnej).

Po zadeklarowaniu we wniosku na mapach wszystko jest OK. W podsumowaniu też, ale kiedy pobieram wniosek do wydruku to w części VI wniosku  (oświadczenie o powierzchni działek ewidencyjnych) w kolumnie 9: pow.  kwalifikującego się ha ogółem jest powierzchnia taka jak powinna być, ale w kol. 10, pow. gruntów ornych przy obu działkach ewidencyjnych zbiera... 0,43 a. Ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać..

Kilka dni temu obiecałem, że podzielę się korespondencją z ARiMR w związku z ich usilnym sugerowaniem, że wniosek można wysyłać tylko poprzez eWniosek+. Oto skrócona wersja tej korespondencji:

Moje pytanie:   Ponieważ na stronie pojawia się komunikat, że składanie wniosków o przyznanie płatności na rok 2018 może odbywać się wyłącznie przez Internet, proszę o wskazanie podstawy prawnej takiego zobowiązania.

Odpowiedź ARiMR: Zgodnie z punktem 15 preambuły rozporządzenia (UE) nr 809/2014 „W przypadku wniosku o przyznanie pomocy w ramach systemów pomocy obszarowej lub wniosków o płatność w ramach środków wsparcia obszarowego – beneficjentowi udostępnia się z góry ustalony formularz w formacie elektronicznym oraz odpowiednie materiały graficzne za pośrednictwem oprogramowania opartego na systemie informacji geograficznej (GIS) (zwany dalej „formularzem geoprzestrzennego wniosku o przyznanie pomocy”). Formularze geoprzestrzennego wniosku o przyznanie pomocy przyczynią się do zapobiegania błędom popełnianym przez beneficjentów podczas zgłaszania powierzchni użytków rolnych oraz sprawią, że administracyjne kontrole krzyżowe będą bardziej skuteczne. Ponadto dokładniejsze informacje przestrzenne przekazane za pomocą formularzy geoprzestrzennego wniosku o przyznanie pomocy będą dostarczać bardziej wiarygodnych danych do celów monitorowania i oceny. W związku z tym należy wymagać, aby począwszy od określonego terminu wszystkie takie wnioski o przyznanie pomocy lub wnioski o płatność były składane na elektronicznym formularzu geoprzestrzennego wniosku o przyznanie pomocy. Jednakże w przypadku gdy beneficjenci nie są w stanie skorzystać z tego formularza, właściwy organ powinien zapewnić im alternatywne rozwiązanie, aby umożliwić złożenie wniosku o przyznanie pomocy lub wniosku o płatność. W każdym przypadku właściwy organ powinien zadbać o to, by zadeklarowane obszary były wyrażone w postaci cyfrowej”

Mając powyższe na uwadze, od 2018 roku, zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, ARiMR wymaga, aby wszystkie wnioski o przyznanie płatności zostały złożone w wersji elektronicznej za pośrednictwem formularza geoprzestrzennego udostępnionego na stronie internetowej ARiMR. A zatem w celu ubiegania się o płatności w ramach systemów wsparcia bezpośredniego na rok 2018 rolnik powinien złożyć wniosek o przyznanie płatności przez Internet za pomocą aplikacji eWniosekPlus (http://www.arimr.gov.pl/dla-beneficjenta/system-teleinformatyczny-arimr-wniosek-przez-internet/ewniosekplus.html).

""""""""" a potem jeszcze ble ble bla bla .... i właściwie nie wiadomo czy w końcu ten obowiązek jest, czy go nie ma.

Więc moje wyjaśnienie i kolejne pytanie: Zwracam uwagę, że o ile preambuła jest częścią aktu normatywnego, o tyle jej treść nie rodzi skutków prawnych dla beneficjentów. W przytoczonym przez Państwa cytacie występuje co prawda wskazanie, aby wszystkie wnioski były składane z wykorzystaniem formularza geoprzestrzennego, ale by zrozumieć, do kogo odnosi się to wskazanie, należy powołać się na konkretne przepisy rozporządzenia.

Przytoczony przez Państwa punkt 15 preambuły wyjaśnia, że wniosek o przyznanie płatności (pomocy) składa się z dwóch elementów: formularza wniosku o przyznanie pomocy oraz z formularza geoprzestrzennego do wniosku. Z zapisu w art.17 ust. 1 wynika zaś, że formularz geoprzestrzenny do wniosku został powołany “W celu identyfikacji wszystkich działek rolnych w gospodarstwie lub gruntów nierolniczych, o których mowa w art. 14 ust. 1 lit. d) i e)”. W celu tej identyfikacji “właściwy organ dostarcza beneficjentowi formularz geoprzestrzenny wniosku o przyznanie pomocy”. Tak więc to nie my, beneficjenci, mamy obowiązek dostarczyć formularz geoprzestrzenny do “właściwego organu”, ale właściwy organ ma go dostarczyć nam. Potwierdza to treść art.17 ust.2 rozporządzenia: “Ust. 1 stosuje się w następujący sposób: a) od roku składania wniosków 2016 – do liczby beneficjentów odpowiadającej liczbie niezbędnej do objęcia co najmniej 25 % całkowitego obszaru zatwierdzonego do celów systemu płatności podstawowej lub systemu jednolitej płatności obszarowej w poprzednim roku; b) od roku składania wniosków 2017 – do liczby beneficjentów odpowiadającej liczbie niezbędnej do objęcia co najmniej 75 % całkowitego obszaru zatwierdzonego do celów systemu płatności podstawowej lub systemu jednolitej płatności obszarowej w poprzednim roku; c) od roku składania wniosków 2018 – do wszystkich beneficjentów.” Wyciągnięcie z powyższego przepisu wniosku, że 100% beneficjentów winno wykorzystać formularz geoprzestrzenny do złożenia wniosku jest bezpodstawne. W żadnym razie ust.1 i ust.2 rozporządzenia nie wskazują, że wniosek o przyznanie pomocy musi być złożony z użyciem formularza geoprzestrzennego (w formie elektronicznej). W preambule (pkt 15) zostałazawarta informacja, że winny być zapewnione alternatywne metody składania wniosków,  natomiast w art.17 ust.3 zostało wyraźnie wskazane, że “Jeżeli beneficjent nie jest w stanie złożyć wniosku o przyznanie pomocy lub wniosku o płatność z wykorzystaniem formularza geoprzestrzennego wniosku o przyznanie pomocy, właściwy organ zapewnia beneficjentowi: a) albo niezbędną pomoc techniczną; b) albo z góry ustalone formularze i odpowiednie materiały graficzne w formie papierowej. W tym przypadku właściwy organ przenosi informacje otrzymane od beneficjenta do formularza geoprzestrzennego wniosku o przyznanie pomocy.” W sposób oczywisty oznacza to, że jeśli beneficjent nie jest w stanie posłużyć się formularzem geoprzestrzennym wówczas właściwy organ musi zapewnić beneficjentowi pomoc. Jedną z form tej pomocy jest umożliwienie mu złożenia wniosku w całości w formie papierowej z całkowitym pominięciem formy elektronicznej. Należy zaznaczyć, że określenie “nie jest w stanie” nie wymaga ze strony beneficjenta podawania powodu niemożności skorzystania z formularza geoprzestrzennego jak również powodu nieskorzystania z “pomocy technicznej” zapewnionej przez właściwy organ. Całkowicie zrozumiały i logiczny jest sposób w jaki właściwy organ musi postąpić w przypadku złożenia wniosku w formie papierowej – musi wówczas wprowadzić dane z wniosku papierowego do formularza geoprzestrzennego samodzielnie. W ten sposób właściwy organ zapewnia realizację zalecenia, aby 100% działek rolnych i gruntów nierolniczych była zaewidencjonowana w formie elektronicznej.

W związku z powyższym informacja rozpowszechniana przez ARiMR jest oczywistym wprowadzaniem beneficjentów w błąd i narażaniem ich na utratę pomocy (dopłat) jeśli nie będą oni w stanie złożyć wniosku o tę pomoc w formie elektronicznej. Proszę więc o sprostowanie informacji zamieszczonej na stronie internetowej ARiMR. Proszę również o odpowiedź na następujące pytanie:

Zamierzam złożyć wniosek o dopłaty bezpośrednie z formie papierowej wysyłając go na adres biura powiatowego ARiMR pocztą za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Czy ARiMR przyjmie tak złożony wniosek?”"

Odpowiedź ARiMR: W odpowiedzi na Pana pismo przekazane drogą elektroniczną w dniu 24 marca 2018 r. oraz w nawiązaniu do pisma Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wysłanego w dniu 23.03.2018 r. na Pana skrzynkę elektroniczną w sprawie wskazania podstaw prawnych do obowiązku składania wniosków o przyznanie płatności na rok 2018 wyłącznie przez Internet, uprzejmie informuje, co następuje.

Na wstępie należy zauważyć, iż w swoim piśmie odwołuje się Pan przede wszystkim do przepisów rozporządzenia (UE) nr 809/2014 dotyczących składania od 2018 roku wszystkich wniosków o przyznanie płatności w wersji elektronicznej oraz faktu, iż preambuła do przedmiotowego rozporządzenia nie stanowi prawa. Jednakże należy zwrócić uwagę, iż to przepis krajowy nakłada na rolników obowiązek składania wniosków w wersji elektronicznej. Zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy z dnia 5 lutego 2015 r. o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego (Dz. U. poz. 278, z późn. zm.), zmieniony ustawą z dnia 10 stycznia 2018 r. o zmianie ustawy o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego oraz niektórych ustaw (Dz. U. poz. 311) „wniosek o przyznanie płatności bezpośrednich i płatności niezwiązanej do tytoniu, wniosek o wypłatę tych płatności, deklarację, o której mowa w art. 18 rozporządzenia nr 809/2014, z uwzględnieniem art. 17 ust. 3 lit. b rozporządzenia nr 809/2014, składa się za pomocą formularza udostępnionego na stronie internetowej Agencji”.

Odnosząc się natomiast do art. 17 rozporządzenia (UE) nr 809/2014 należy wskazać, co następuje.

Zgodnie z ustępem 1 ww. przepisu „W celu identyfikacji wszystkich działek rolnych w gospodarstwie lub gruntów nierolniczych (…) właściwy organ dostarcza beneficjentowi formularz geoprzestrzenny wniosku o przyznanie pomocy”. Ustęp 2 wskazuje, iż organ powinien dostarczyć formularz geoprzestrzenny do wszystkich beneficjentów. Powyższe przepisy zostały wdrożone przez ARiMR – w 2018 roku wszyscy rolnicy, którzy ubiegali się o płatności w 2017 roku, mają dane z tych wniosków dostępne w formularzu geoprzestrzennym, które mogą zmodyfikować i wysłać w ramach ubiegania się o płatności na rok 2018.

Zgodnie z ustępem 3 ww. rozporządzenia UE „Jeżeli beneficjent nie jest w stanie złożyć wniosku o przyznanie pomocy lub wniosku o płatność z wykorzystaniem formularza geoprzestrzennego wniosku o przyznanie pomocy, właściwy organ zapewnia beneficjentowi:

a)      albo niezbędną pomoc techniczną;

b)      albo z góry ustalone formularze i odpowiednie materiały graficzne w formie papierowej. W tym przypadku właściwy organ przenosi informacje otrzymane od beneficjenta do formularza geoprzestrzennego wniosku o przyznanie pomocy:.

Powyższy przepis również znalazł odzwierciedlenie w działalności ARiMR – Agencja zapewniła pomoc techniczną przy wypełnianiu wniosków za pomocą formularza geoprzestrzennego a także wysłała do wszystkich rolników, którzy ubiegali się w 2017 roku o płatności, wstępnie wypełnione wnioski (wnioski spersonalizowane) niezależnie od tego czy rolnik jest w stanie złożyć wniosek za pośrednictwem Internetu czy nie.

Reasumując należy podkreślić, iż to przepis krajowy (art. 22 ust. 1 ustawy o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego) nakłada na rolników obowiązek składania wniosków przez Internet. ARiMR przyjmie każdy papierowy wniosek o przyznanie płatności tak jak każdy inny dokument składany przez beneficjenta i będzie on w odpowiedni sposób procedowany.

Rolnik przy składaniu wniosku w wersji papierowej powinien pamiętać, aby dołączyć przynajmniej jedno z dwóch oświadczeń, o których mowa w § 14a rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 marca 2015 r. w sprawie szczegółowych wymagań, jakie powinny spełniać wnioski w sprawach dotyczących płatności w ramach systemów wsparcia bezpośredniego (Dz. U. poz. 352, z późn. zm.).

-----------------------------------------------------------

Jak widać można bez końca toczyć dyskusje z urzędnikami. Przypomina to rozmowę gęsi z prosięciem. Państwo ARiMR zapominają jednak, że normy polskie powinny być zgodne z unijnymi, a nie odwrotnie. Nie rozumieją również (mimo zwrócenia im na to uwagi), że czym innym jest wniosek, a czym innym formularz do wniosku. Najistotniejsze są dwa ostatnie akapity. Każdy wniosek wyciągnie sobie sam. Ja, jeśli do połowy maja aplikacja eWniosek+ nie będzie działała bezbłędnie i nie będzie posiadała możliwości zweryfikowania, czy wniosek został przyjęty w takiej formie jak został przeze mnie wypełniony, wysyłam wniosek pocztą.

Tak, mam 43 ary ornych ale łącznie na dwóch działkach ewidencyjnych, więc powinno mi w części VI wniosku zebrać dla jednej działki ewidencyjnej 20 arów ornych a dla drugiej 23 ary. A mi zbiera 43 ary ornych dla każdej, więc wynika że łącznie mają 86 arów samych ornych ...i do tego łąki o pow. 41 a.... Nie da się bo łączna powierzchnia działek to 84 ary (pole + łąka)5ac92c4693008_wniosekVI.jpg.aeb28bd71e63917d31f457b5954fa26e.jpg5ac92e227fe88_wniosekVII.jpg.9afba036fbdfdd6d9a94218578928791.jpg

Edytowane przez ONA77

8 godzin temu, Pszkot napisał:

Jak widać można bez końca toczyć dyskusje z urzędnikami. Przypomina to rozmowę gęsi z prosięciem. Państwo ARiMR zapominają jednak, że normy polskie powinny być zgodne z unijnymi, a nie odwrotnie. Nie rozumieją również (mimo zwrócenia im na to uwagi), że czym innym jest wniosek, a czym innym formularz do wniosku. Najistotniejsze są dwa ostatnie akapity. Każdy wniosek wyciągnie sobie sam. Ja, jeśli do połowy maja aplikacja eWniosek+ nie będzie działała bezbłędnie i nie będzie posiadała możliwości zweryfikowania, czy wniosek został przyjęty w takiej formie jak został przeze mnie wypełniony, wysyłam wniosek pocztą.

Dzięki , że dzielisz się takimi informacjami.  Ale, że ci odpowiedzieli to już mistrzostwo! A czy nie można zapytać:  jeżeli aplikacja uniemożliwia złożenie prawidłowego wniosku

to jest równoznaczne, że nie mogę go złożyć przez internet?

8 godzin temu, Pszkot napisał:

Czyli wniosek można złożyć w formie papierowej, później urzędnik wprowadza to do systemu. Jest tylko jedno ale: połowa mają to najgorętszy okres dla Agencji. I na dobrą sprawę nie wiadomo kiedy wnioski papierowe zostaną wprowadzone. Teoretycznie liczyć się powinien termin wpływu wniosku papierowego. Ale znając system i Agencję obawiam się kar za wniosek złożony po terminie (1% za dzień) jeśli urzędnik nie zdąży z wprowadzeniem wniosku do 15.05.

Edytowane przez ciupek

8 godzin temu, ONA77 napisał:

Czy ktoś wie jak rozwiązać taki oto problem... dwie  równe działki ewidencyjne położone są obok siebie, więc tworzą jedną działkę rolną. Na tej działce jest kolejno: łąka, pole, łąka , pole. Zakładamy że każda z działek ewidencyjnych ma po 0,42 a. (czyli cała rolna = 0,84a.)  z czego 0,41 a to łąki (0.20 a na jednej i 0,21 a na drugiej działce ewidencyjnej).

Po zadeklarowaniu we wniosku na mapach wszystko jest OK. W podsumowaniu też, ale kiedy pobieram wniosek do wydruku to w części VI wniosku  (oświadczenie o powierzchni działek ewidencyjnych) w kolumnie 9: pow.  kwalifikującego się ha ogółem jest powierzchnia taka jak powinna być, ale w kol. 10, pow. gruntów ornych przy obu działkach ewidencyjnych zbiera... 0,43 a. Ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać..

To gówno ( aplikacja) zaokrągla do arów. Najpierw pousuwaj warstwy.  Nałóż nowe MKO i spróbuj przy naciśniętym CTRL dopasować ten grunt orny do 0,42 ha .

Zobaczysz , że powoli przesuwając kropkę na mapie to po jakim czasie dopiero zmieni ci powierzchnię z 0,43 na 0,42 i to jest ta różnica jeżeli będzie 0,4251 to ci zaokrągli do 0,43 ha. a jak będzie 0,4249 to będziesz miał 0,42. ha  ( ale tak dokładnej pow zliczonej na mapie nie widać , jest tylko do dwóch miejsc po przecinku.

Jest trochę jebania z tym . Bo jak zmniejszysz grunt orny to później może ci się zwiększyć TUZ.

Ja mam problem jak są dwie działki rolne obok siebie z tą samą rośliną. Na wydruku dubluje pow. kwalifikującą gruntu ornego i d*pa nie poprawiają tego.

pozdr

2 minuty temu, ciupek napisał:

Czyli wniosek można złożyć w formie papierowej, później urzędnik wprowadza to do systemu. Jest tylko jedno ale: połowa mają to najgorętszy okres dla Agencji. I na dobrą sprawę nie wiadomo kiedy wnioski papierowe zostaną wprowadzone. Teoretycznie liczyć się powinien termin wpływu wniosku papierowego. Ale znając system obawiam się kar za wniosek złożony po terminie (1% za dzień) jeśli urzędnik nie zdąży z wprowadzeniem wniosku do 15.05

Urzędnik pracuje na tej samej aplikacji, czyli jak ja nie mogę to on też, albo złoży z błędami. Różnica polega na tym, że składając papierowo mam dowód jaki wniosek złożyłem

( z jakim płatnościami RE, PRSK itp) a jak jest złożony przy pomocy aplikacji to potwierdzenie jest dowodem, że został tylko złożony ( np: pusty wniosek też został złożony)

Później będzie ale taki Pan wniosek przez internet złożył ( bez upraw lub np: wariantów )

pozdr

Próbowałam różnych metod i nic. Rysowałam od nowa, dzieliłam, scalałam. Problem jest nie w MKO, ale z sumowaniem gruntów rolnych bez TUZ do wniosku. Co najlepsze w podsumowaniu wchodząc w te działki jest wszystko tak jak trzeba.... Problem jest że na dwóch działkach ewidencyjnych razem jest 43a. a we wniosku zbiera że na każdej działce ewidencyjnej jest 43 a.

Edytowane przez ONA77

1 godzinę temu, ONA77 napisał:

Próbowałam różnych metod i nic. Rysowałam od nowa, dzieliłam, scalałam. Problem jest nie w MKO, ale z sumowaniem gruntów rolnych bez TUZ do wniosku. Co najlepsze w podsumowaniu wchodząc w te działki jest wszystko tak jak trzeba.... Problem jest że na dwóch działkach ewidencyjnych razem jest 43a. a we wniosku zbiera że na każdej działce ewidencyjnej jest 43 a.

To ten sam problem co ja mam , pisałem wcześniej . Dubluje grunty orne niezależnie czy są obok siebie dwie działki ewidencyjne czy na jednej działce są dwie działki rolne z gruntów ornych. Błąd aplikacji  - naprawiają już 3 tygodnie.

pozdr

3 godziny temu, ciupek napisał:

Czyli wniosek można złożyć w formie papierowej, później urzędnik wprowadza to do systemu. Jest tylko jedno ale: połowa mają to najgorętszy okres dla Agencji. I na dobrą sprawę nie wiadomo kiedy wnioski papierowe zostaną wprowadzone. Teoretycznie liczyć się powinien termin wpływu wniosku papierowego. Ale znając system i Agencję obawiam się kar za wniosek złożony po terminie (1% za dzień) jeśli urzędnik nie zdąży z wprowadzeniem wniosku do 15.05.

Nikt nie może ponosić skutków niewywiązania się "właściwych organów" z nałożonych na nich obowiązków. Termin składania wniosków upływa 15 maja 2018 roku i jeśli data złożenia wniosku (w przypadku wysłania pocztą liczy się data nadania) nie jest późniejsza, wniosek został złożony terminowo.

Przy okazji, jak widać z mnóstwa postów kolegów i koleżanek, problem z eWniosek+ cały czas polega na tym, że co innego się wpisuje, co innego wyświetla (coś tam sobie sumuje) i uprawnione jest domniemanie, że co innego może się zapisać w bazie danych od tego, co wprowadziliśmy do wniosku. Ponieważ nie ma wiarygodnego, weryfikowalnego potwierdzenia złożenia danych (jest tylko informacja, że "złożono") to ARiMR może zarzucić, że nie złożyliśmy wniosku, złożyliśmy niewłaściwy wniosek, wniosek jest błędny, jest pusty albo podaliśmy w nim nieprawdziwe dane więc grozi nam odpowiedzialność karna za składanie fałszywych danych. I teraz się brońcie. Będziecie mieć jakieś dowody?

wy chyba nie ogladacie tvp -tam ida reklamy e-wniosku,wszystko idzie pieknie ,szybko i prosto-bierz ciagnik jedz w pole ,siadasz w pieknym sloneczku i na schodkach wypelniasz wniosek-a wy polglowki sie meczycie i siejecie defetyzm ze sie nie da zalogowac, ze sa bledy ,ze nic nie dziala, normalni idioci z was:23_stuck_out_tongue_closed_eyes::23_stuck_out_tongue_closed_eyes::23_stuck_out_tongue_closed_eyes:......

mi od 15 raz udalo sie raz z problemami zalogowac, troche posprawdzac dzialki- niestety nawet wyrysowac granic sie nie dalo, pomyslalem ze na drugi dzien od rana sie zabiore i od tej pory nawet zalogowac sie nie moge....

w czwartek bylo zlozone 70 tys e-wnioskow[oczywiscie nikt nie wie czy poprawnie] na ok. 800 tys .do 15 maja ile dni zostalo ?, szukam czerwonego dlugopisu i linijki bo bedzie potrzebna........