Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ty chcesz popiół kupować a ja jednemu rolnikowi gnojowice oferowałem dzisiaj za zwrot kosztów ropy to patrzył na mnie jak na złodzieja. Mówi, że jak za darmo to weźmie a jak ma za ropę płacić to się zastanowi. 

Opublikowano
22 minuty temu, sumek666 napisał:

Ty chcesz popiół kupować a ja jednemu rolnikowi gnojowice oferowałem dzisiaj za zwrot kosztów ropy to patrzył na mnie jak na złodzieja. Mówi, że jak za darmo to weźmie a jak ma za ropę płacić to się zastanowi. 

A ja kuźwa z chęcią bym wziął gnojowice...

Opublikowano

Przede wszystkim zorientuj sie po okolicy czy jest jakaś duża kotłownia na biomasę. Jeśli gość tonami handluje to naprawdę musi być to konkretna kotłownia.

Certyfikaty ekologiczne siadły i od paru lat chyba nie opłaca się firmom skupować słomy na opał - w moim regionie kilka lat temu  firmy prasowały i zabierały słomę z pól, teraz biznes się skończył.

Ale to tylko moje zdanie i mogę się mylić.

A czujność musisz zachować.

Opublikowano

tez myślę że ze stalowej woli, ale dopytam. Kusi mnie spróbować, ale muszę jeszcze kogoś namówić bo żeby przyjechali rozsiać to musi być 10 ha a ja mam nie nawiezione jesienią tylko ok 8,5.

Tak jakktos pisał o efekcie psychologicznym to jest to, bo namówił gość najlepszego rolnika z okolicy i skoro on z taka wiedza chce to brać to dlaczego nie ja

Opublikowano (edytowane)

To może rok sie wtrzymaj. Zobaczysz co będzie rosło u tego farmera? Chociaż po pierwszym roku stosowania pewnie nie będzie wielkich różnic. Pisałes o zawartosci składników, ale jak jest z ich dostępnoscią, bo to jest też ważne jesli nie najważniejsze.

Edytowane przez master20002
Opublikowano
8 godzin temu, Kula07 napisał:

Pamiętajcie, że popiół korzystnie wpływa na zawartość próchnicy i struktóre gleby, szczególnie tych ciężkich.

o chyba pierwszy głos na plus

10 godzin temu, master20002 napisał:

To może rok sie wtrzymaj. Zobaczysz co będzie rosło u tego farmera? Chociaż po pierwszym roku stosowania pewnie nie będzie wielkich różnic. Pisałes o zawartosci składników, ale jak jest z ich dostępnoscią, bo to jest też ważne jesli nie najważniejsze.

własnie to ciekawe co gość mówił potas jest w formie tlenkowej nie chlorek szy siarczan jak w innych nawozach tylko tlenak. pierwszy raz o czyms takim słysze

Opublikowano

Przecież popiół jest produktem spalania a nie sztucznym nawozem.

A w reakcji spalania powstają tlenki.

Opublikowano

Tlenki są rozpuszczalne w wodzie. Jedne tworzą kwasy inne zasady. Część w roztworze glebowym stworzy różnego rodzaju sole.

Roztwór glebowy to swego rodzaju laboratorium chemiczne z którego roślina weźmie sobie co jej potrzeba.

Nawozy chemiczne też muszą ulec różnego rodzaju  reakcjom nim roślina będzie w stanie je pobrać.

Opublikowano

Witam popiół jest bardzo dobrym nawozem interesuje się tym bo palę w centralnym drzewem i owsem i tak np. popiół z dęba zawiera P-2.2%, K-9,4%, CaO-40,3%, MgO-3,5% popiół ze słomy z pszenżyta P-4,8%, K-28%, CaO-16%, MgO-1,5% a popiół z ziarna owsa P-11%, K-14%, CaO-3%, MgO-4,5%  i to nie jest prawdą że popiół z drzew iglastych zakwasza bo widziałem w jakichś opracowaniach że popiół ze świerka zawiera niewiele mniej CaO od popiołu z dęba, oczywiście te dane co podałem to są formy tlenkowe i ważna sprawa jak ktoś ma uregulowane ph gleby to niemoże przesadzić z ilością popiołu. Miałem gdzieś na kompie badania w których nawożono pszenice różnymi popiołami z biomasy i we wszystkich przypadkach zbiory były większe od uprawy kontrolnej bez nawożenia popiołem

Opublikowano
Wiem że kiedyś palili słomę ścięta ściernisko przed siewem rzepaku, to plonowaly od 0,5-1 tony więcej od nie palonych, jednak potem zrobił się szum że niebezpiecznie i wszyscy przestało 😀
Opublikowano

U mnie oferują popiół ze słomy pszennej , jest to zmieszane z siarczanem wapnia ( gips) aby szło to rozsiewać), K2O 38 %,  SO3 13 % , CaO około 20 % ,  1 % P2O5, 1 % MgO. Certyfikowane jako nawóz.

Cena za to 19 zł loco port. Przypływa to z Danii z elektrociepłowni zasilanej słomą. Badałem na obecność metali ciężkich to wyszło w normie .  Pb 17,9 mg w kg s.m , Cd 3,5 mg w kg s.m nawozu. Zawartość potasu się potwierdziła. Próbka uśredniona z 4 aut. Potwierdza się to z faktycznym składem popiołu ze słomy zbóż ozimych.

Pod pszenżyto ozime zastosowałem 2,8 t/ha. Żadnych negatywnych skutków, zlikwidowałem na polu wszystkie ,,łyse place''. 

Na innym polu przed zastosowaniem tego mierzyłem zawartość potasu i wyszło 10 mg (poziom średni). następnie miesiąc po rozsianiu pobrałem próbki z tych samych miejsc i wyszło 30 mg ( poziom bardzo wysoki). pH o 0,4 jednostki w górę.

Zważywszy na zawartość potasu jest to bardzo korzystne. Ryzyko jest zawsze że mogą wmieszać jakieś popioły ze spalarni śmieci czy coś, więc warto to badać na obecność metali ciężkich.

Opublikowano

Nie zawsze musi się to od razu przełożyć na plon, regulacja gleby w składniki pokarmowe efekty plonotwórcze może dać efekt w plonie po 2 -3 latach.