Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich czy ktoś zna takie odmiany kukurydzy i może napisać coś o nich czy są dobre i te ceny jak Wy myslicie o nich

Isanto FAO 220 jednostka 50 000 nasion cena na 31 październik 283,14 zł

ES Kongres FAO 230-240 jedn. 80 000 nasion cena na 31.X 494,99 zł

SY Multitop FAO 240 jedn. 80 000 nasion cena na 31.X 509,25 zł

Proszę o odpowiedz bo musze juz zamawiać i troche czas mnie goni.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Za Ambrosini płaciłeł 304zł netto za jednostkę. A Silvesre to mogę polecić, kolby duże były i rośliny wysokie. Siana była na IV klasie

Edytowane przez case844s
Opublikowano

1. Szanowny Moderatorze/ko proponuję temat do zamknięcia a oto powody dla zamkniecia

• powielane są te tematy w kukurydzy na ziarno i kiszonkę
  • skoro zamkneliście temat kukurydzy ze smolic to w myśl równouprawnienia proszę zamknąc kws
  • chyba że szanowny pan/pani moderator usiadłwszy przed tajwańskim komputerem w chińskim podkoszulku popijając niemieckie piwo kupione w niemieckim, francuskim lub hiszpańskim markecie, do którego pojedzie czeskim samochodem, a w pole to tylko fend i john, nie zastanawia się dlaczego musi tyle kasy dawać za nasiona a jemu za ziarno płacą marne 400pln/tona-
  • nie wstydźmy się polskiej hodowli roślin niech nie będzie prawdziwe przysłowie że cCUDZE CHWALICIE A SWEGO NIEDOCENIACIE

Opublikowano
  1. Szanowny Moderatorze/ko proponuję temat do zamknięcia a oto powody dla zamkniecia

• powielane są te tematy w kukurydzy na ziarno i kiszonkę
  • skoro zamkneliście temat kukurydzy ze smolic to w myśl równouprawnienia proszę zamknąc kws
  • chyba że szanowny pan/pani moderator usiadłwszy przed tajwańskim komputerem w chińskim podkoszulku popijając niemieckie piwo kupione w niemieckim, francuskim lub hiszpańskim markecie, do którego pojedzie czeskim samochodem, a w pole to tylko fend i john, nie zastanawia się dlaczego musi tyle kasy dawać za nasiona a jemu za ziarno płacą marne 400pln/tona-
  • nie wstydźmy się polskiej hodowli roślin niech nie będzie prawdziwe przysłowie że cCUDZE CHWALICIE A SWEGO NIEDOCENIACIE

o co Ci chodzi człowieku każdy wie że zagraniczna kukurydza jest lepsza niż polska tylko ty się czepiasz jeżeli tak Ci to przeszkadza to nie czytaj tych postów a nie przypieprzasz się do KWS

Opublikowano (edytowane)

jaką kukurydzę polecacie na terenach na południowym wschodzie. Cięzkie nadwiślańskie gleby. Zastanawiam się nad LG 22.44, MAS 15.JP i Rataj choć z chęcia wysłucham propzycji.

Edytowane przez Derb
Opublikowano

Mojemu koledze fajnie wyszły na tej glebie odmiany KWS, pytałem się, jakie odmiany, ma mi podać; w tym roku chce go przekonać, do siewu dentów pioneera i monsanto.

Opublikowano (edytowane)

witam panowie ja zamówiłem po raz pierwszy ta odmiana OKATO z Saatbau Linz w cenie 232 netto 50 tyś.j. ktoś mówił że to dobra odmiana, macie doświadczenia z ta odmiana ?

też planuje zasiać okato - cena przystępna a i negatywnych opinii o niej nie widziałem.Plony tez ponoć niczego sobie.

Co powiecie o Ambrosini, Arobase i Smolitopie?

Kuku było u nas dopiero pierwszy raz. Zastanawiam się czy warto zainwestować w zagraniczną odmianę?

Edytowane przez Pawell18
Opublikowano

Warto zainwestować w zagraniczną. Raz tylko posiałem polskie i więcej tego nie zrobie. Od 10 lat sieję denty Pioneera. W tym roku N86, P9027, P8523. Na poletkach będę miał denty Maisadour. Powiem tak, najpierw tylko ja siałem koledzy podpatrywali, teraz wspólne zamówienie to ok. 1300 jednostek wszystko Pioneer.

Opublikowano (edytowane)

u nas polska wilga(180) sypała po 8,5tony przy 24% Myslałem też o odmianie cooky albo cooler. Czy to prawda, że ziarno typu dent szybciej oddaje wode z ziarna?

Edytowane przez Pawell18
Opublikowano (edytowane)

Tak dent szybciej oddaje wodę, problem może być jeśli przyjdzie przymrozek i zetnie kukurydzę wtedy już nie ma raczej różnicy. Z tym ,że niektórzy odbiorcy preferują dany rodzaj ziarna, u mnie jeden odbiorca chce flint i semiflint.

Edytowane przez PrzemoO
Opublikowano

u nas polska wilga(180) sypała po 8,5tony przy 24% Myslałem też o odmianie cooky albo cooler. Czy to prawda, że ziarno typu dent szybciej oddaje wode z ziarna?

Denty są dobre na ziarno i warte zainteresowania. Ale jak odmiana ma niskie FAO to nawet inne typy też są dobre. Akurat w zeszłym roku gdy na początku października były przymrozki to żadnej różnicy w dosychaniu nie było. Cooler i cooky to flinty. Cooler kojarzę z autopsji i ładnie oddaje wodę.

Opublikowano

a jaki wybrać typ mieszańca? czytałem nieco na stronie centrali nasiennej ale chciałbym dowiedzieć jak sprawdza się to w praktyce? Podoba mi się delitop (też z syngenty) ale to mieszaniec pojedynczy, a one ponoć są wrażliwe na zmieniające sie warunki pogodowe.

Opublikowano

Sieję tylko mieszańce pojedyńcze, np. N86 i nie wiem skąd te informacje że są wrażliwe. Jak trafi się ciężki suchy rok, to słaba wczesna genetyka zawiedzie a polskie mieszańce na ziarno to raczej nieporozumienie. Nie da się tanio i dobrze. Testowałem różne odmiany i po różnych błędnych decyzjach zostaję przy Pioneer.

Opublikowano

dziś do mnie przyjechały nasionka DKC 3790 po 335zł netto za 6 jednostek, płatność listopad. @Florczan ile nasion na ha siejesz?? ja mam zamiar 75, albo 80tys. :)

mnie dziś sie udało we wialanie ostatnie 6 jednostek kupić po 340 brutto z tym że płaciłem przy odbiorze jeszcze w Przeworsku im 1 jednostka została ale z mesulorem czyli ok 50zł więcej:)

Opublikowano

Sieję tylko mieszańce pojedyńcze, np. N86 i nie wiem skąd te informacje że są wrażliwe. Jak trafi się ciężki suchy rok, to słaba wczesna genetyka zawiedzie a polskie mieszańce na ziarno to raczej nieporozumienie. Nie da się tanio i dobrze. Testowałem różne odmiany i po różnych błędnych decyzjach zostaję przy Pioneer.

jak na razie informacje czerpie z neta, za mało doświadczenia żeby stawiać jednoznaczne wnioski. Zależy mi na odmianach które dobrze się wymłacają - dużo wilgi zostało na polu. A o polskich odmianach można przeczytać zarówno dobre opinie jak i te mniej pochlebne.

Opublikowano (edytowane)

Piszę o moich praktycznych doświadczeniach. Na nasionach nie warto oszczędzać. Nie znam osobiście gospodarstwa które bazowało by na polskich ziarnówkach. Fakt że teraz to już trochę za późno aby zamówić najlepsze odmiany, ale możesz próbować. Nie decyduj się na jedną, popytaj dużych producentów z Twojego regionu o sprawdzone w waszych stronach odmiany.

Edytowane przez Marcin91
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Zamówiłem z Syngenty NK Cooler'a mam nadzieję, że się sprawdzi, Koledzy jakie macie opinie na temat tej kukurydzy, słyszałem, że dobrze oddaje wodę i dość dobrze plonuje.

Proszę o odpowiedzi .. :)

Opublikowano

Piszę o moich praktycznych doświadczeniach. Na nasionach nie warto oszczędzać. Nie znam osobiście gospodarstwa które bazowało by na polskich ziarnówkach. Fakt że teraz to już trochę za późno aby zamówić najlepsze odmiany, ale możesz próbować. Nie decyduj się na jedną, popytaj dużych producentów z Twojego regionu o sprawdzone w waszych stronach odmiany.

Jak na razie stawiam na smolitopa i na delitopa z syngenty. Areał 4 lub 5ha. Chce porównać polską i zagraniczną żeby mieć porównanie.

Miałem w tym roku polska odmianę i głównym minusem było to że słabo sie wymłacała, a na plon jak na pierwszy rok i warunki nie narzekam.

@Umin jaka cena za coolera? Też chciałem zamówić tą odmianę.

Opublikowano

a jaki wybrać typ mieszańca? czytałem nieco na stronie centrali nasiennej ale chciałbym dowiedzieć jak sprawdza się to w praktyce? Podoba mi się delitop (też z syngenty) ale to mieszaniec pojedynczy, a one ponoć są wrażliwe na zmieniające sie warunki pogodowe.

Mieszańce pojedyncze są lepsze. Dlatego zazwyczaj są też droższe od trójliniowych.

Opublikowano

Zamówiłem z Syngenty NK Cooler'a mam nadzieję, że się sprawdzi, Koledzy jakie macie opinie na temat tej kukurydzy, słyszałem, że dobrze oddaje wodę i dość dobrze plonuje.

Proszę o odpowiedzi .. :)

W zeszłym roku najlepiej plonowała z kukurydzy jaką kosiłem i jako jedyna miała wilgotność poniżej 30%. Chociaż z drugiej strony kukurydze najczęściej kosze u małych rolników gdzie odmiany są polskie. Ale te odmiana zdecydowanie na plus.

Opublikowano

@Umin jaka cena za coolera? Też chciałem zamówić tą odmianę.

Mi powiedzieli jak na hektar bym wysiewał 80 tyś nasion, bo tyle jest w jednej jednostce to wychodzi koszt 515 zł brutto na hektar, to wydaje mi się, że dość sporo, no ale podobno warto, pożyjemy zobaczymy.

Opublikowano (edytowane)

Ja już mam Coolera u siebie, cena to 527zł z płatnością do 5 listopada 2014. Także drogo to ja zapłaciłem :) Z wcześniejszym terminem miałbym pewnie taniej ale ponoć lepiej opłacało mi się wziąść na termin. Już nie pamiętam jaka była różnica.

Edytowane przez Marcin91
cytowanie poprzedniego posta