Skocz do zawartości

Jaką odmianę kukurydzy wybrać?

Kizo

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Miałeś sucho, a nie suszę, jak przy obsadzie 83 tysiące nakosiłeś 13 ton.

@JarekBazydlo miałeś suszę ?

ja Twój powiat przecież 

wyższa obsada - większe i szybsze zacienienie gleby 

przy suszy bardzo ważny czynnik 

Edytowane przez pawel885

35 minut temu, pawel885 napisał:

wyższa obsada - większe i szybsze zacienienie gleby 

przy suszy bardzo ważny czynnik 

Super rozważanie -rośliny zależnie od gatunku wyciągają z gleby mnóstwo wody prosty przykład poplony .i jesienna orka poplonów  oraz pole bez roślinności a tu ciekawa teoria zacienienia .Mulcz (martwa roślinność ok ) ale zwiększanie obsady dla zacienienia i redukcji parowania tego jeszcze nie słyszałem Ale kto wie nigdy nie wiadomo jednak próbować nie będę na dziś to fantastyka  -A może ktoś to próbował i tak jest ?

Dnia 13.01.2023 o 12:18, pawel885 napisał:

z ciekawości ważę i liczę to już z 5 lat 

masa ziarna z jednej kolby x obsada 

nigdy to się nie sprawdza

jest zawsze ok 5 ton mniej w rzeczywistości 

w ubiegłym sezonie wyszło mi 70tys nasion siewnik stary , niedokładny wysiew , kukurydza na oko sporo rzadsza mimo braku suszy dała 14 ton 

w tym wyszło 83tys gęsta, równiutkie odstępy , susza męczyła a i tak dała 13 ton 

to nie pszenica że się rozkrzewi 

zgadza się nie rozkrzewi się no chyba że podczas warunkow stresowych wiosną to i kukurydza się krzewi :) są dwa typy odmian: fix i flex i jeśli nie macie pewnego stanowiska to sieje się flexy bo one kształtują kolbę w zależności od warunków (sprzyjających bądz niesprzyjających, większą bądz mniejszą) a fixy są zaprogramowane na jeden "rozmiar" kolby choć nie bierzcie tego dosłownie, nie będziecie mieli kolb jak butelki po 0,7 Finlandii równo jedna w jedną :) a co do obsady jeszcze to pewnie zauważyliście zjawisko wykształcania dwóch bądz trzech kolb? to właśnie przy niskiej obsadzie druga kolba na roślinie zazwyczaj jest w pełni zaziarniona :)

Dnia 13.01.2023 o 16:23, JarekBazydlo napisał:

To ile roślin na metrze kwadratowym będzie przy obsadzie 40tys?

4szt

Dnia 13.01.2023 o 16:46, pasio napisał:

Ja u siebie obserwuję, że przy odmianach typu flex to 60 tyś wystarcza na litym piachu. Jak sucho, to 5 roślin na m z pewnością lepiej wyjdzie jak 7

dokładnie tak, przez problemy z nasionami miałem w tym roku strasznie przerzedzoną obsadę od 50-75 tys i sypała przyzwoicie 

Dnia 13.01.2023 o 22:44, Sylu93 napisał:

Panowie czy Pionier p8834 poradzi sobie na 5 klasie gleby o podłożu piaskowym? 

na takiej ją w tym roku miałem, poradziła sobie, wszystko zależy od opadów u mnie było tak że w krytycznych momentach zawsze z 3 lub 5l spadło, niska była ale kolba przyzwoita

10 godzin temu, proxy8441 napisał:

zgadza się nie rozkrzewi się no chyba że podczas warunkow stresowych wiosną to i kukurydza się krzewi :) są dwa typy odmian: fix i flex i jeśli nie macie pewnego stanowiska to sieje się flexy bo one kształtują kolbę w zależności od warunków (sprzyjających bądz niesprzyjających, większą bądz mniejszą) a fixy są zaprogramowane na jeden "rozmiar" kolby choć nie bierzcie tego dosłownie, nie będziecie mieli kolb jak butelki po 0,7 Finlandii równo jedna w jedną :) a co do obsady jeszcze to pewnie zauważyliście zjawisko wykształcania dwóch bądz trzech kolb? to właśnie przy niskiej obsadzie druga kolba na roślinie zazwyczaj jest w pełni zaziarniona :)

4szt

dokładnie tak, przez problemy z nasionami miałem w tym roku strasznie przerzedzoną obsadę od 50-75 tys i sypała przyzwoicie 

na takiej ją w tym roku miałem, poradziła sobie, wszystko zależy od opadów u mnie było tak że w krytycznych momentach zawsze z 3 lub 5l spadło, niska była ale kolba przyzwoita

Dzięki bardzo kolego za odpowiedź ☺️ do tej pory była na tych działkach Volodia z Dalgety ale teraz szukałem czegoś wcześniejszego i padło na Pionier

Edytowane przez Sylu93

Jak szukasz czegoś z dobrym wigorem to zwróć uwagę na odmiany Farmsaat.

Farmfire i Farmoritz zawsze dobrze startowały i ładnie rosły.

Czy ktoś dowiadywał się, czy odmiana (nowość) z Pioneere P8754 jest dostępna u niego w regionie?

Mam rozbieżności od przedstawicieli, jeden gada, że na ten sezon jest niedostępna. Drugi mówi, że mają ok 2000 worków na swój region.

Ktoś zamawiał, orientował się ?

1 godzinę temu, LeF napisał:

Jak szukasz czegoś z dobrym wigorem to zwróć uwagę na odmiany Farmsaat.

Farmfire i Farmoritz zawsze dobrze startowały i ładnie rosły.

Czy ktoś dowiadywał się, czy odmiana (nowość) z Pioneere P8754 jest dostępna u niego w regionie?

Mam rozbieżności od przedstawicieli, jeden gada, że na ten sezon jest niedostępna. Drugi mówi, że mają ok 2000 worków na swój region.

Ktoś zamawiał, orientował się ?

może ma wyłączność 

Pioniera zawsze zamawiałem gdzieś z Żyrardowa zawsze a w tym roku na skupie kukurydzy zajął się diler owaniem tej odmiany,W kws są nietypowe porcje po 50tys i już dobrze nie pamiętam ale za zaprawę na robaki i ptaki dokłada się 150zł mniej wiencej w pionierze na 80tyś porcje a w kws na 50tyś 120zł mniej więcej,

Tej gratisowej nie brałem bo do 10worków każdej odmiany.Musiałbym zobaczyć fv ale brałem te najdroższe odmiany z jednej jak i drugiej firmy to pionier wychodzi taniej po przeliczeniu.