Przekształcenie nieużytków na użytki rolne
-
Podobna zawartość
-
Przez marunioo
Witam Kolegów.
Zastanawiam się nad kupnem kosiarki bijakowej inaczej zwanej mulczerem. Może któryś z was posiada coś takiego i może mi doradzić coś w tym temacie.
Pozdrawiam.
-
Przez jjacekk4
jeżeli w miejscu zameldowania posiadam 0,7 ha natomiast w innej gminie 0,7 ha co daje mi 1,4 ha przeliczeniowe tak samo, nie chodzi o krus bo wiem że podlegam w takim wypadku tylko o fakt istnienia gospodarstwa rolnego
jezeli nie to czy jak wydzierżawie ziemie powiedzmy 0,5 w tej gminie gdzie mieszkam co da mi 1,2 ha to w takim wypadku tworzy sie gospodarstwo rolne,
-
Przez jarekvip99
Zastanawiam sie nad programem rolnosrodowiskowym i w sumie w moim rejonie wchodzi w gre tylko poplon i trwale uzytki zielone czy w ogole mozne te dwa pakiety laczyc? mam okolo 2 ha trwalych uzytkow zielonych na jaka doplate moglbym do tego liczyc? czy w ogole cos by sie nalezalo? czy tylko do tych trwalych uzytkow czy do pozostalych ha tez sie dostaje? jak z poplonami ile procent gruntow musze przeznaczyc i posiac na nich poplony w sierpniu i trzymac do marca? czy tez tylko doplata do tych poplonow czy do pozostalych gruntow wtedy tez? jaka doplata przy poplonach? jakos nigdzie nie mozna znalez szczegolowych opisow wiec pytam tu bo na pewno sa osoby ktore pobieraja takie doplaty. moze ktos opisze tutaj tak szczegolowo
-
Przez turysta246
Witam!
Czy osoba posiadająca gospodarstwo rolne powyżej 1 ha może się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna?
Czy musi podpisać umowę dzierżawy i dopiero wtedy może się zarejestrować?
-
Przez bartosz231082
Witam. Mam możliwość wydzierżawienia ok 30ha nieużytków. Ziemia ta nie była uprawiana conajmniej 10 lat więc nie wygląda to najlepiej. Na większej połowie pewien pan pasie tam bydło i trawa (zielsko) jakie tam rosło jest wygryzione. Jednak ta mniejsza połowa jest wogóle nie ruszana i częściowo zakrzewiona. Krzaki można wyciąć, zielsko opryskać ale nie wiem czy już nie za późno bo wegetacja roślin się kończy. Teraz mam pytanie czy lepiej tam posiać trawę (lucernę lub koniczynę) w czystym siewie i brać dopłaty "ekologiczne'' czy przygotować pole do siewu zboża. Dodam że do pola mam około 20km, ziemia klasy III i IV. Obecnie nie mam gospodarstwa na siebie gdyż moi rodzice nie osiągneli jeszcze wieku emerytalnego ale z maszynami nie było by żadnego problemu.
-

Rekomendowane odpowiedzi
Przepisanie gospodarstwa II grupa podatkowa
Renault Ceres 320X + Rauch MDS 732R & Ursus C-360-3p + Troll T-274