Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co sądzicie o krowach mlecznych pod wiatą przez cały rok. ma ktoś z was takie rozwiązania ? podzielcie sie doświadczeniami plusy minusy wysyłajcie zdjęcia.

Opublikowano
zajrzyj do mojej galerii- krowy pod swego rodzaju wiatą z wydzielonymi legowiskami (duza oszczedność słomy i bardzo czyste zwierzeta). Zeszły rok krowy zamknęly na średniej wydajności 10660kg mleka od sztuki, sądząc po tym jak doją się teraz to jesli nic sie nie zepsuje przekroczą 11tys od sztuki rocznie. Średnie komorki som. 50-150tys, 1.5 porcji nasienia na skuteczne zaplodnienie, krowy srednio 5 laktacji dają radę (spora część 6 i więcej). W tym roku powiekszamy,bo się nie mieszczą.
Opublikowano
Dnia 11.03.2018 o 19:36, ppp napisał:

zajrzyj do mojej galerii- krowy pod swego rodzaju wiatą z wydzielonymi legowiskami (duza oszczedność słomy i bardzo czyste zwierzeta). Zeszły rok krowy zamknęly na średniej wydajności 10660kg mleka od sztuki, sądząc po tym jak doją się teraz to jesli nic sie nie zepsuje przekroczą 11tys od sztuki rocznie. Średnie komorki som. 50-150tys, 1.5 porcji nasienia na skuteczne zaplodnienie, krowy srednio 5 laktacji dają radę (spora część 6 i więcej). W tym roku powiekszamy,bo się nie mieszczą.

A jak to się ma do dopłaty 500+ na krowę? Akceptują takie wiaty? Myślę postawić wiate zamknięta na głębokiej ściółce 240m2 z wybiegiem ok 100m2 na ok 40 sztuk po zwiększeniu o 20% przestrzeni i dojarnią w starym budynku.?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Rzodkiewka
      Witajcie😊
      szukam przydomowego pastwiska z wiatą (stajenką) oraz dostępem do wody dla dwóch koni ,w kujawsko-pomorskim.Wysokość comiesięcznej opłaty do uzgodnienia.
      Z góry bardzo dziękuję za oferty !

• Przez MafiaLolek
      Chodzi mi o to ile np. 1 krowa 1 kostke siana je 1 dzien a ile owiec zje 1 kostke siana w 1 dzien ?! 
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Gość Mateusz2111
      Przez Gość Mateusz2111
      Witam niedługo zaczynam hodowle krów mlecznych i chciałbym dowiedzieć się jaką pasze dawać krowom ? Oczywiście kukurydze i kiszonke z żyta mam 
    • Przez Rolas1989
      Witam ,
      31 listopada kupilem krowe ktora mi dzis padla kupilem ja od duzej firmy ktora zajmuja sie sprzedaza na wielka skale. Wszystko bylo z nia ok jadla zwiekszala mleko z dnia na dzien dobrze sie zachowywala ale zauwazylem jakies ropnienia z pochwy wezwalem weta stwierdzil ze krowa porzuciła cielaka ktory byl juz spory i cos sie dzieje z macica podal antubiotyk domiesniowo mialo byc wszystko okolo godziny 15. Wieczorem zaczela sie dziwnie zachowywac dala o polowe mleka mniej rano nie dala praktycznie nic wezwalem lekarza powiedział ze nie dlugo bedzie wyszedłem z obory wracam za 20 minut akurat jak przyejchal lekarza a krowa lezy zdechla lekarz stwierdzil ze pekla macica. I teraz pytanie czy on mógł sie przyczynic do tego podajac za silny lek czy przy badaniu mogl rozerwac macice ? . i czy po tak krotkim czasie od zakupu moge dochodzic zwrotow kosztu od firmy od ktorej ja kupilem ?
  • Dodaj nową pozycję...
v