Sprzedam krowy
-
Podobna zawartość
-
Przez Gość Krowiara
13. czerwca się ocieliła i po tygodniu trochę osłabła. Dzień wcześniej zerwała łańcuch (chciała iść chrupać trawę), a później już nawet z obory nie chciała wyjść. Jest słaba i mało je, brak jej apetytu, że tak powiem. Ketoza to nie jest, bo to nie krowa mleczna, a mięsna simentalka. Dużo przeżuwa, je z wyciągniętą głową i trochę chudnie.
Bardzo mi na niej zależy, ponieważ to moja ulubiona krówka i nigdy się tak nie zachowywała.
Dodam też, że przed zapłodnieniem była trochę utuczona, bo jej przeznaczeniem była rzeźnia. Los się zmienił i kryliśmy ją pierwszy raz w wieku 2 lat.
-
Przez kamilekb9
Witam mam problem z krową wycieliła się 2 tygodnie temu jest to jej pierwsze cielę i ma pęknięty strzyk na wysokości około 2 cm od końcówki strzyku. Jest dziurka jakby ktoś to igłą przebił. Mleko leci jej tą właśnie dziurką i normalnie dołem strzyku. Jeden wet mówi żeby czekać aż samo się zagoi a drugi że trzeba to ciąć i zszywać ale nie wiadomo też co będzie z kanałem mlecznym. Słyszałem też że można by tą jedną ćwiartkę zasuszyć i doić tylko na 3. Mam taki przypadek po raz pierwszy. Czy miał ktoś już taki przypadek???
-
Przez rolnik50028
Witam mam dylemat co hodować byki mięsne czy krowy polskie czerwone zachowawcze mam 3h
-
Przez MaciejF
Witam!
Mam do Was pytanie - jak poradziliście sobie z błotem przy oborze? Przy samym wejściu zawsze jest meega grzązko. Jak utwardzaliście teren? Wiem że najlepszy jest beton bądź płyty drogowe, ale ja zastanawiam się nad położeniem kraty drogowo parkingowej z plastiku. Można je znaleźć na internecie. Trzeba oczywiście przygotować grunt i dobrze je położyć, potem zasypać gruzem.
Czy ktoś z Was zastosował tego typu materiał u siebie? Czy to zdało egzamin i czy było tańsze niż beton?
-
Przez kamil5421
Sprzedam paszowóz Trioliet 12m3 . Opis w Linku https://www.olx.pl/oferta/paszowoz-trioliet-12m3-2-1200-nie-straumann-pekon-10m3-CID757-IDsQrjj.html
-
Rekomendowane odpowiedzi
Witam
Czytaj dalej »
Krowy mleczne