Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Moje pytanie brzmi:

Który model wybrac przy zakupie ;> Wersja C typowo do slomy(bez rotoru i tylko łancuchowa), V do kiszonek i słomy ( z rotorem i czesciowo łanuchowo czesciowo walcowa), D (walcowa z rotorem).

Zastanawia mnie czy da się rotor zdemontowac z wersji np V na czas żniw prasowania słomy, bo wiadomo rotor wymaga wiecej mocy i istnieja jakies szanse ognia w wypadku chwycenia kamienia na polu( to jest argument znajomego zeby wziac C)

Przecież słomy i tak się nie tnie a rotora się nie wymontowuje, tylko "chowie" się noże.

Opublikowano
Prasa rolująca,Prasy zwijające rolujace,FAMAROL (847838713) - Aukcje internetowe Allegro Widział ktoś gdzieś na placu i dielera tą łańcuhową famarolkę, bo interesuje mnie kwestia jak to w końcu wygląda, czy to jest taka prasa jak w linku czy nie, bo na płycie cd od korbanków jest katalog pras famarolu i tam jest zupełnie inaczej wyglądająca łańcuchowa czarnoczerwona podobna do tej walcówki, oraz jakaś pasowa famarolka, więc ostataecznie ta famarolka łańcuchowa to jest taka zielona czy to tylko jakaś krótka seria tych pras?
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ferdek07 od pras z Unii to trzymaj się z daleka, już lepiej kupić oryginalną DF GP, niż polska podróbkę. W Rol-Bracie większość zakupionych pras wraca do fabryki w celu naprawy. Pronar nie ma doświadczenia w produkcji pras... Moim skromnym zdaniem lepiej kupić używkę za 50tysia, niż nową polską i później mieć nerwy ze stali, żeby się nie załamać.

http://www.uniagroup.com/attachments/015_katalog2010.pdf

Najnowszy katalog. :unsure:

Opublikowano

No to gdzie jest kontrola jakości, za komuny słyszało się o niedoróbkach ale teraz przecież jesteśmy w UE, więc jakim prawem sprzedaje się polskim rolnikom produkt który jest jeszcze na nich testowany!!!

No to chyba tylko jedyna słuszna polska prasa zwijająca pozostaje mi metalfach :unsure:

Opublikowano

Ferdek07 od pras z Unii to trzymaj się z daleka, już lepiej kupić oryginalną DF GP, niż polska podróbkę. W Rol-Bracie większość zakupionych pras wraca do fabryki w celu naprawy. Pronar nie ma doświadczenia w produkcji pras... Moim skromnym zdaniem lepiej kupić używkę za 50tysia, niż nową polską i później mieć nerwy ze stali, żeby się nie załamać.

http://www.uniagroup.com/attachments/015_katalog2010.pdf

Najnowszy katalog. :unsure:

prasy uni miały cofkę do fabryki bo miały jakieś awarie w tylkiej klapie... wymieniali komory na nowe i wszystko dalej było ok... te klapy http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/196071-unia-famarol-df-18v/ były wymieniane na te http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/269493-unia/... słyszałem tylko o tych problemach... ale chciałbym usłyszeć jeszcze kilka opini bo jesteśmy bardzo zaineresowani kupnem tej prasy...

Opublikowano

w środę starszy dzwonił do 3 dilerów... każdy mówił żeby brać sipmę... że famarolka ma dużo czujników które przy dostaniu się wody często się psują... oraz aparat do siatki i sznurka... w razie awari sipma ma tańsze i dostępniejsze części a unia jest na licencji df więc oni też muszą zarabiać na tych prasach i jest dużo elementów z df co wiąże się z ceną...

Opublikowano (edytowane)

Prasy DF to całkiem dobre maszyny. W przypadku mojej 1.8 vd w sezonie wymieniono chyba sprzęgło kierunkowe ( prasa cały czas nawijała siatkę na bele, nie było momentu włączenia noża odcinającego siatkę) :blink: , gdyby nie zatrzymywać W.O.M.-u to cała rolka siatki by poszła. Awaria po wykonaniu 180 beli. Serwis na gwarancji zmienił element i chodzi ok. teraz ma około 300 bel.

W przypadku sipmy serwis przyjeżdza na pierwsze uruchomienie prasy i doreguluje maszynę, tak było u mojego kolegi. W przypadku DF tego nie ma, a mój dealer prawdę mówiąc na prasach się nie zna ( pracownik nie był w stanie naprawić usterki, ani podregulować ).

Edytowane przez Marl
Opublikowano

moim zdaniem prasy z unii nie sa zbyt dobre ale wszystko zalezy co komu pasuje. w testach na zageszczanie bel nie wypadaja zbyt dobrze.a pasowki niedawno weszly do produkcji takze ciagle beda udoskonalane i poprawione. jestes konkretnie nastawiony na ta marke i model czy moze byc innej firmy oczywiscie pasowka?

Opublikowano (edytowane)

Tylko że nie porównuj swojej stało-komorowej do zmienno-komorówki bo to zupełnie inne konstrukcje.

Ja niedługo będę miał testowaną zmienno-komorówkę [model 1,9] na polu u siebie, która wróciła z fabryki po naprawie gwarancyjnej bo nie szło nią ujechać.

Ale ogólnie poniżej 110KM do tej prasy to nie podchodzić, bo właśnie rok temu jeździł z nią Lambo 6cyl 108KM i czuł ją na wałku dosyć mocno.

Edytowane przez kris14
Opublikowano

dobrze kris piszesz bo te stalokomorowe to sa na licencji dutza fahra tylko farba inna na belarce a ta pasowa to ich to wlasna konstrukcja.

a co dla tej belarki si stalo ze sie nie dalo belowac?

110koni do pasowej to sporo to lzejsza bedzie belarka walkowa np. claas rollant 250rc z ktora ciagnik 100 koni swietnie sobie radzi nawet z wlaczonymi nozami

Opublikowano

Tzn od nowości problemy z owijaniem sznurkiem, komputer miał problemy z ustalaniem średnicy beli i ogólnie nie szła robota na początku, 2 czy 3 dni się serwis z nią męczył.

Myślę że w ciągu najbliższych 2tygodni wjedzie do mnie na pole ta prasa i zobaczymy jak teraz pracuje.

Opublikowano

dobrze kris piszesz bo te stalokomorowe to sa na licencji dutza fahra tylko farba inna na belarce a ta pasowa to ich to wlasna konstrukcja.

Prasa 1.7d to jest kopia Vicona 2160 (2190).

Sipma Z599 to znowu kopia poprzedniej wersji Vicona czyli 1601 (1901)

Ale wiadomo Polak coś od siebie dorzuci :)

Opublikowano (edytowane)

nie wiem jak sie sprawują te prasy ale nie gadajcie mi głupot że prasa walcowa potrzebuje mniej mocy ;) A nawet jeśli ma większe zapotrzebowanie mocy to polecam sprawdzić wyposażenie obu pras ;) Prasy zmienno-komorowe to najlżejsze prasy do pracy ;) Prasa stało-komorowa początkowo tylko zbiera materiał a dopiero na koniec zaczyna zbijać co potrzebuje więcej mocy. Natomiast zmienno-komorowa zbija od samego początku beli przez co idzie lżej

Edytowane przez rafal4610
Opublikowano

Wczoraj jeździła u mnie 1,9zd i mimo poprawek w fabryce i kilku wizyt serwisu, nie działa owijanie sznurkiem. Prasa mam problem z podaniem i złapaniem sznurka a następnie nie odcina albo mocno szarpie sznurek. Więc jak ktoś chce sznurkiem owijać to niech sobie odpuści. Za to owijanie siatką idzie bezbłędnie, siatka jest ładnie rozciągnięta na całej szerokości beli [poniżej dodaję foto].

A co do zapotrzebowania na moc, po kilku poprawkach konstrukcyjnych ciągnik Lamborghini Premium 1060 [108KM] nie czuł zbytnio tej prasy, jednak te odczucia co wcześniej pisałem były trochę z palca wyssane :rolleyes: Prasa chodzi cicho i przy tym ciągniku lekko. Poniżej bela ze słomy jęczmiennej 120x120 ukręcona przy ciśnieniu 150atm.

<link>

Podsumowując prasa w słomie idzie ładnie, ale jak na prasę za 100tys dziwi fakt że nie działają wszystkie funkcje [owijanie sznurkiem].

Opublikowano

Kolego ktoś cię puknął tą ceną ja dałem 86500,00zł brutto za 1,9 ZD z szerokim ogumieniem. Ale z serwisem to gorąca linia i dużo cierpliwości. Posiada kilka mankamentów ale zbija dobrze siano 120x120 260 kg.