Skocz do zawartości

Ziemniak Denar Problem Niedobór !!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam problem z ziemniakami odmiany Denar  Jak widać na zdjęciu kawałek od drogi są ładne a dalej liche :) Nie wiem czy to niedobór jakiegoś składnika czy coś innego ?  Korzeń wygląda  na zdrowy  Co o tym  myślicie  ? Dawka  nawozu była dana całkiem konkretna ( Tarnogran 25  i Saletra amonowa )

20180526_100631.jpg

20180526_100432.jpg

20180526_095937.jpg

Edytowane przez Luk330360
problem
Opublikowano (edytowane)

Nawożenie to nie tylko azot. Odpowiedzią na takie pytania może być tylko "zgadywanka" ale kolor liści i ich pokrój jeśli jakiś niedobór to fosforu by wskazywał a pole robi wrażenie ogólnie wyeksploatowanego i jedynie brzeg jakimś przypadkiem ... Jeśliby miały być "wyrodzone" czyli najczęściej zawirusowane to jakim cudem w jednym miejscu i to na różnych sadzarkach trafiły się same zdrowe i rzeczywiście to jakiś niedobór i obawiam się że większości składników. Pole na bardzo wczesne ma być zasobne w szybko przyswajalne składniki a jeśli przeznaczone na najwcześniejszy zbiór to na górnych granicach dopuszczalności. "Dla publiki" najlepiej stosować masywne dawki obornika jesienią niż duże nawozów miner. chociaż przenawożenie np. azotynami można osiągnąć jednakowo mineralnymi czy organicznymi ale "medialnie" można mówić - tylko - lub - głównie na oborniku. 
To tak na przyszłość bo w tej plantacji coś urośnie ale już wielkość handlową osiągną później od plantacji intensywnie nawożonych bo jak im podać w korzenie PK? dolistnie to nas ksiądz kropi i tyle to nam pomaga co i dolistne PK w kartoflach, najwyżej czyste sumienie.
A Tarnogran? Raz go użyłem i nie dał NIC, TYLKO PODNIÓSŁ ZASOLENIE GLEBY. Bontar robią dobry tylko za drogi ale tarnogran to chyba tylko na alkaliczne pola czy co?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Miałem podobnie ziemniaki o połowę mniejsze takie sobie plon marny bez obornika dzałkę kupiłem zimą ,po nich w następnym roku były buraki cukrowe ph zrobiłem było dobre ,nawozów dowaliłem efekt był taki że wyrosły na 20 cm i koniec stały jak zaczarowane ,po burakach nawiozłem obornika i gnojówy po dwuch latach posadziłem ziemniaki i było super teraz są buraki i też jest ok 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v