Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Proszę o pomoc. Posiadam ursusa 912 i nie mogę sobie poradzić z wyciekiem oleju z silnika. Wyciek występuje na wale od strony skrzyni. Ciągnik już rozciągałem 3 razy. Wymieniłem simering i nadal leci. Mam pewność że simeringiem ponieważ wszystko umyłem po rozpołowieniu. Widać strugę oleju tylko na simeringu. Uszczelniacz jest prawidłowy. Głębokość osadzenia w pokrywie zachowana. Powierzchnia wału ma ślady zużycia ale uważam że są one dopuszczalne. (przy ostatniej wymianie przesunąłem uszczelniacz żeby minąć to zużycie) Silnik przedmuchy ma minimalne. Odpowietrzenie skrzyni sprawdzone. Ciśnienie oleju na zimnym 5 na rozgrzanym 3,5 - 3,0. Bardzo proszę o pomoc. Co robię nie tak.

Opublikowano

skoro silnik ma mało wyjechany malutki przedmuch to jak miał robiony kiedyś silnik lub nierobiony wszystko jest równo zdarte a nie widziałem silnika żeby był tak wyrabany zeby tam sie lało owszem że sie sączy ale tu sie leje

Opublikowano

Nie chcę mi się wierzyć żeby luz wzdłużny wału powodował taki wyciek. Za miesiąc jeszcze raz rozciągnę. Jeśli nic nie znajdę, dolewanie oleju wchodzi w normę.

Opublikowano

A może po prostu ciśnienie jest pchane na uszczelniacz jakiś kanał jest niedrożny i olej z panewki nie spływa do misy tylko jest pchany na uszczelnienie (miałem tak w Polonezie że wymiana uszczelnienia pomagała na krótko bo był luz "chyba").

Opublikowano

Czy ciśnienie oleju może mieć tu znaczenie ? Pisałem wcześniej 5 ale jest prawie 6. Zamiast bąka są normalne filtry. Wczoraj wziąłem śrubokręt i przez to okienko w którym widać koło zamachowe przesuwałem wał wzdłużnie. Jest wyraźnie wyczuwalny luz (0,5 - 0,6 mm). Czy może to być przyczyną takiego wycieku ? Świecąc lampką w to okienko upewniłem się że nie ma wycieku z innego miejsca np. zaślepką czy pokrywą. Wszystko powyżej suche. Olej widać poniżej.

Opublikowano

co do tego luzu ile ma silnik mtg? ile ma mtg na wym wale panewkach zrobione może to być też zatkany kanał lub i też nie a ciśnienie masz dobre a powiedz ile sie tego leje strumień czy kapie raz od czasu ? kiedy bardziej jeśli silnik ciepły zimny ?

Opublikowano

Jeśli chodzi o motogodziny to niestety nie wiem. Ciągnik kupiony 3 lata temu. Pracuje na 10 h. Zaraz na początku zmieniłem pierścienie (brał olej) i założyłem nowe panewki korbowodowe (nominały). Zauważyłem dzisiaj jeszcze jedno. Jak odkręce korek wlewu oleju to sporo dmucha. Jednak z odmy prawie wcale. Odkręciłem odme i jest drożna. To nie jest sporadyczne kapanie. Wystarczy trochę się przejechać i już się leje pod spodem.

Opublikowano

Jeśli zmieniałeś pierścienie a masz wydarte tuleje to coś to dało ale niewiele możne być wybita głowica dokładnie prowadnice zaworów i siedzenia i będzie ci wiało kompresją do silnika i wycieki będą większe ja bym proponował jednak rozkręcić wymyć pooglądać wszystkie części tuleje wymienić głowice do regeneracji lub nowa pompę oleju wtryskową do roboty i poskładać uszczelki itp wszystko powymieniać naturalnie uszczelniacze i musi chodzić wtedy jak to dobrze zrobisz to niewierze że będzie lało się takie jest moje zdanie nie każdego puszcza koszty remontu ale co zrobić to jest najlepsze choć lepiej nie grzebać jak dobrze chodzi a niedobre jest wymienianie na przykład samych pierścieni bo wszystko ma się nowe założyć jak panewki itp te sprawy to wszystko równomiernie się dociera a tak wymienić parę rzeczy to ...... :lol:

Opublikowano

Ja miałem kiedyś podobny przypadek w 1224.Zaczęła mi cieknąć na jesieni to obrobiłem z 70ha i postawiłem.Ale mi ciśnienie oleju spadało i na końcu miałem z 1 atu na 500obr.Okazało się że mi stopa na wale pękła.Niestety musiałem robić silnik,ale obrobiła z 70 ha czyli tu musiał byś robić 7 lat.

Pisałeś że 3 razy zmieniałeś uszczelniacz to bym ci radził teraz ściągnąć miskę i odkręcić stopy główne.Wtedy sprawdzisz wszystko,panewki,wał i stopy.Może znajdziesz przyczynę.

Opublikowano

Jeśli zmieniałeś pierścienie a masz wydarte tuleje to coś to dało ale niewiele możne być wybita głowica dokładnie prowadnice zaworów i siedzenia i będzie ci wiało kompresją do silnika i wycieki będą większe ja bym proponował jednak rozkręcić wymyć pooglądać wszystkie części tuleje wymienić głowice do regeneracji lub nowa pompę oleju wtryskową do roboty i poskładać uszczelki itp wszystko powymieniać naturalnie uszczelniacze i musi chodzić wtedy jak to dobrze zrobisz to niewierze że będzie lało się takie jest moje zdanie nie każdego puszcza koszty remontu ale co zrobić to jest najlepsze choć lepiej nie grzebać jak dobrze chodzi a niedobre jest wymienianie na przykład samych pierścieni bo wszystko ma się nowe założyć jak panewki itp te sprawy to wszystko równomiernie się dociera a tak wymienić parę rzeczy to ...... :lol:

Głowica po remoncie (nowe gniazda, zawory, uszczelniacze i sprężyny), Pompa wtryskowa po profesjonalnej regulacji, Wtryskiwacze ustawione, pierścienie wymienione luzy na zamkach pomierzone wszystko mieści się w fabrycznych tolerancjach, progi na tulejach ledwo wyczuwalne, nowa klawiatura, wymieniłem panewki korbowodowe bo tłoki wyjmowałem więc nic nie szkodziło a to groszowa sprawa. Nie zajrzałem do panewek głównych może tam coś nie tak.

Opublikowano

To sie nie dziw ze ci leci olej te uszczelniacze są nic nie warte puszczaja odrazu po założeniu a po roku nie ma co zbierać, wydzierają sie do samej sprężynki. Załóż czarny lub niebieski i jeśli masz wydarty wał to skróć sprężynke o 5mm, i przestanie ci lecieć.

Opublikowano

To sie nie dziw ze ci leci olej te uszczelniacze są nic nie warte puszczaja odrazu po założeniu a po roku nie ma co zbierać, wydzierają sie do samej sprężynki. Załóż czarny lub niebieski i jeśli masz wydarty wał to skróć sprężynke o 5mm, i przestanie ci lecieć.

Poprawiam się. Pierwszy był koloru brązowego (to chyba silikonowy) i był węższy bo się pomylili w sklepie a ja nie zauważyłem. Jednak następne koloru czarnego a teraz jest niebieski i szerokość prawidłowa. Sprężynkę skracałem.

Opublikowano

Olej jest podawany na wszystkie panewki,również na korbowodowe.

Co do uszczelniacza też miałem problem z silikonowym a teraz mam czarne i nie ma problemu.Ale mam założone dwa idzie je zmieścić , a tak było to zostawiłem.

Ale są mechanicy że tylko silikonowe.

Opublikowano

jak już coś to się to nazywa stopy a nie podpory ale to niema znaczenie trudno komuś coś pisać itp to trzeba widzieć na 100% bym temu poradził ale musiał bym to widzieć