Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam panów mam taki mały problem. Podwórko w gospodarstwie ma około 300m2 , ułożony jest na nim beton gr około 30cm a pod nim około 1m tłucznia, problem polega na tym że wierzchnia warstwa się utlenia i niszczy, powstały gdzie niegdzie lekkie wzery i rowki, o ile z jazdą traktorami to nie przeszkadza to tyle wuzkiem widłowym robi się już irytujące, dodam że podwórko nie jest proste i reguralne. Otóż mam dostęp do kostki przemysłowej 8cm w cenie 10zl za metr, i pytanie co zrobić z tą nawierzchnia, firmy co kładą kostkę zalecają skucie betonu, tylko to mocny beton bo na 40 lat nie jest tragiczny, z kolei wujek mówi żeby położyć kostkę na nim na suchym betonie i będzie na lata, problem w tym że pasuje w jakiś sposób zerwać z 5cm nawierzchni, ma ktoś jakieś pomysły jak to zrobić, czy są jakieś frezarki do ścinania, niestety drogowa maszyna nie zrobię wszędzie bo ciężko dojazd bo budynki są, pytanie czy są jakieś frezarki do tego?

Opublikowano

Ułóż na tym betonie, zrób łagodne przejścia między poziomami i będzie ok. Mam u siebie przed domem kostkę ułożona wprost na beton, nic nie pęka, nic nie siada, nie wypłukuje się, jest ok. Również kostka 8cm

• Like 1
Opublikowano
są frezarki Ale takie co widziałem i używałem to porażka ja bym kombinował coś takiego jak zaprawy gotowe do naprawy betonu z ceresita np korzystałem to jest trochę drogie Ale naprawdę skuteczne
Opublikowano
nie chcę się bawić w to, mam używkę kostkę w super stanie przemysłowa za 8zl metr także zrobił bym u za grosze, ale pasuje mi troszkę podrownac te wyboje. myślałem też nad asfaltem tylko nie wiem jaka grubość była by dobra
Opublikowano

@zetorlublin7341 Nie radzę lać betonu. Kostka będzie lepsza. Można też zrobić, jak wskazał kolega Bratrolnika. 

Dlaczego tak twierdzę. Bo beton Ci wypłuka i będziesz miał dziury. Już nie raz widziałem podwórka z takim betonem i wszystko szlag trafiał. A kostka bądź co bądź jest dlugowieczna.

Chyba, że zrobisz mocny beton z dużą ilością cementu, to paredziesiat lat pociągnie :)

Opublikowano

ostatnio u wuja kładli troche kostki na beton ale robili to na suchy beton tzn . mieszali cement z piachem na sucho  ito szło pod kostke na stary beton .w ubiegłym roku se ulał beton z ,, fachowcem '' i zima sie porozkruszał 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 25.08.2018 o 14:39, withanight napisał:

Na samym betonie możesz zapomnieć że kostkę ułożysz

;)

Tylko suchy i na to kostka i diaboł tego nie ruszy .

U mnie się udało😎

Zdjęcie z przed chwili, leży tak już cztery albo pięć lat, musiałbym zdjęcia na komputerze z budowy domu przeszukać żeby dokładnie powiedzieć. Nie pęka, nie kruszy się, nie podmywa jej. Kostka również z odzysku jak w przypadku autora tematu

Powiem więcej, w pracy mamy kilkanaście hektarów pod kostką, podbudowa 50cm suchego betonu, po 8 latach od polozenia, czyli w zeszłym roku wszystko było ściągane, podbudowa wybierana, wykonywana nowa, i na nowo układali kostkę którą wcześniej zdjęli. Koszt wymiany ponad 2mln złotych. Oczywiście dodam że od stania się nie zepsuła, dobowy przerzut 200-400 tirów plus tyle samo osobówek

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

U mnie się udało😎

IMG_20180825_155111.jpg

Zdjęcie z przed chwili, leży tak już cztery albo pięć lat, musiałbym zdjęcia na komputerze z budowy domu przeszukać żeby dokładnie powiedzieć. Nie pęka, nie kruszy się, nie podmywa jej. Kostka również z odzysku jak w przypadku autora tematu

Powiem więcej, w pracy mamy kilkanaście hektarów pod kostką, podbudowa 50cm suchego betonu, po 8 latach od polozenia, czyli w zeszłym roku wszystko było ściągane, podbudowa wybierana, wykonywana nowa, i na nowo układali kostkę którą wcześniej zdjęli. Koszt wymiany ponad 2mln złotych. Oczywiście dodam że od stania się nie zepsuła, dobowy przerzut 200-400 tirów plus tyle samo osobówek

Tylko ile tu masz 3o m2 ? Coś koło tego ... A tam masz 10 razy tyle w dodatku krzywo i powykruszane . Miałem przyjemnosc przekładać kostkę na zjebanej podbudowie bo nie można było podnieść poziomu - dziękuję,  nasram ;)

Opublikowano

30m2 szarej i 15m2 czerwonej jest u mnie. Beton był świeży lany pod to, we wcześniej ustawione krawężniki. Wiadomo że autor tematu kostki nie ułoży byle jak na dziury, te musi wyrównać, tak samo jak wszelkie zadolenia, czy różnice poziomów, niemniej jednak nadal sądzę że dałoby to radę. @withanight ty to chyba w takim samym zawodzie jak ja pracujesz, bo powiem ci że wiedzę to masz na każdy temat o którym i ja mogę coś tam powiedzieć🙃

Opublikowano
wyrównać dziury suchym betonem to nie problem jest. wujek właśnie mi tak mówił piasek pol na pół z cementem , położyć na betonie i rozrownac i kostkę na to a potem lekka ubijarka i piasek i ma być bardzo dobrze, nie będę robił cudownej kostki chce ta H ponieważ wózek widłowy to meda jest i napewno zostawi mi ślady na niej bo czasem ruszyć bez zerwania opony jest ciężko
Opublikowano
dokładnie masz super podbudowę pod kostkę. daj 2-3 cm suchego betonu żeby się kostka ubiła i gotowe
Opublikowano
4 godziny temu, bratrolnika napisał:

30m2 szarej i 15m2 czerwonej jest u mnie. Beton był świeży lany pod to, we wcześniej ustawione krawężniki. Wiadomo że autor tematu kostki nie ułoży byle jak na dziury, te musi wyrównać, tak samo jak wszelkie zadolenia, czy różnice poziomów, niemniej jednak nadal sądzę że dałoby to radę. @withanight ty to chyba w takim samym zawodzie jak ja pracujesz, bo powiem ci że wiedzę to masz na każdy temat o którym i ja mogę coś tam powiedzieć🙃

To całkiem zmienia postać rzeczy , nie zrozumiałem że beton lałeś specjalnie  pod kostkę. 

Ja to mam wolny zawód, tu coś popsuje, tam coś naprawie i tak się kula ... dużo rzeczy się już robiło a z każdej roboty coś w głowie zostało .

• Like 1
Opublikowano

U mnie był bardzo mokry grunt więc był lany beton 25 cm i czekaliśmy aż dobrze wyschnie potem na to szła warstwa stabilizujaca 5 cm suchy beton z piaskiem i na tokostka i zageszczarka i jest super. Też mam resztę podwórka wylana betonem i się niszczy woda wydziera dziury trochę pęka . Majster mówi ze na pójdzie warstwa stabilizujaca i wyrównujące i na to kostka też i ma być dobrze.

Opublikowano

wylewka betonu to tylko z wibratorem  no i  cement  ktury ciezko kupic  jest tylko ten popiołowy  w chlewiku było kiedys lane to swinie dziury porobiły . kostka tez ma gruboscchyba z 7 cm  to troche bedzie stabilizowała .

Opublikowano
co się spytam firmy to rwiemy beton bo oni na takim czymś nie kładą, a mnie szkoda takiej podbudowy gdzie jest to naprawdę twardy beton. podnieść się nie podniesie bo beton prawie wcale u mnie się nie podnosi jedynie pod bramą jakieś 2cm ale i tak będzie odsuwana w tą zimę także robię przerwę większą koledzy, wziolbym na agencję ale w planie jest że musi być podbudowa z kamienia i takie coś nie może być, to skoro dadzą mi pół kasy to ja i tak zrobię taniej tutaj. mam problem bo pasuje mi zedrzeć z 5cm betonu tylko jak to zrobić aby to miało sens?
Opublikowano

Sa firmy co frezuja nawet w oborach posadzki i je nacinaja myślę że i podwórko by podebrali tylko pewnie z 6000 zl by wzieli albo więcej . Dlatego musisz się zastanowić czy nie lepiej samemu trochę podrownac czy też najac mała kopareczke żeby to stlukl i na no wartwa wyruwnojaca i będzie napewno dobrze.

Opublikowano

na program prow bierzesz firme robisz projekt godzisz sie z fima na robote według projektu   na umowie  z firma a robia ci jak chcesz   to niedroga krajowa ze z ARIMR beda tobie probki pobierac  na 50 cm . sa takie reczne frezarki kture mozna wyporzyczac  w wypozyczalniach ze sprzetem budowlanym  i samemu sie pobawic .

Opublikowano

Po to sie kładzie kostke na ,, podsypce,, zeby ja równo połozyc i wyrównac pozniej zagęszczarka róznice wyskosci w kostkach które sa na palecie a te moga siegac nawet do 0,5cm. Czyli jezdzisz zageszczarka po ułozeonej kostce i ja ,, dobijasz,,. Wiekszej bzdury nie słuszałem zeby układac kostke bezposrednio na wylanym betonie, kostki w palecie musiałby byc idealnie równe a beton idealnie gładki bo kostki pod nim by sie poprostu ruszały. Kolego mozna kłasc kostke na betonie ale z podsypka i razem z kostka 8cm to Ci sie to podniesie min 10cm  do góry.Możesz spokojnie na taka podbudowe połozyc kostke 6cm i nic sie nie stanie i wtedy zyskujesz 2cm nizej. Jesli i to bedzie za wysoko to pozostaje Ci skuwanie betonu bo frezowanie 5cm to tanie nie bedzie. Poszukał bym firm co  zajmuja ,,nadlaniem,, tego betonu czyms co spoi sie z tym starym