Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pszenicy trochę może przypalić, ale w nie wielkim stopniu, rzepak przypali dość konkretnie, ale negatywnego wpływu na plon nie powinno to mieć, chyba że jest już w mocno zaawansowanej fazie rozwoju 

• Root Admin
Opublikowano
  W dniu 6.03.2024 o 00:23, krychu napisał(a):

Jak zrobić aby nie przypalić rsm najlepiej rzepaku oraz pszenicy. W piątek ma być -6 więc wkońcu jadę w rzepak. Rzepak już dość ładnie ruszył. Niestety w sobotę ma być cały dzień słonecznie i tu moje pytanie czy jak w nocy będę jechał na przymrozek a za dnia będzie słońce to nie przypali to rzepaku oraz pszenicy?

Rozwiń  

przypali, najlepsze warunki to lac w pochmurny dzień a idealnie w deszczu, a przymrozek i słoneczko to bedzie przypalenie, ale nie ma co się zbytnio martwić.

Tak wyglądał tydzien po zabiegu, a tak po 2 tygodniach, i na raz poszło 450l rsmu

20240225_125716.jpg

20240302_085737.jpg

W dniu 6.03.2024 o 06:02, krychu napisał(a):

To lepiej w słońcu jechać na suche rośliny?

Rozwiń  

w słońcu, jaka by roślina nie była będą przypalenia. Gdybym miał taki wybór jak ty ze jechać rano z przymrozkiem albo całkiem po południu jak roślina wyschnie to jednak jechałbym rano po twardym

Opublikowano

No właśnie jeśli pojadę bez tego przymrozku - 6 to raczej nie zajadę daleko bez pomocy. Ja chcę całą noc jechać aby zdążyć. U mnie rzepak wygląda obecnie jak na pierwszym zdjęciu. Ta pogoda to masakra teraz nie ma padać najbliższe 2 tygodnie

A gdybym miał węże nie było by przypaleń?

Opublikowano

Polej na przymrozku, gdzie sucho jak będą suche w dzień będziesz miał praktykę. Staram się unikać lania na przymrozku jak na drugi dzień pełne słońce, najgorzej jak lejesz nad ranem wtedy mało zdąży zlecieć z liścia, ale jak trzeba to się leje. 

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 6.03.2024 o 06:04, yacenty napisał(a):

przypali, najlepsze warunki to lac w pochmurny dzień a idealnie w deszczu, a przymrozek i słoneczko to bedzie przypalenie, ale nie ma co się zbytnio martwić.

Tak wyglądał tydzien po zabiegu, a tak po 2 tygodniach, i na raz poszło 450l rsmu

20240225_125716.jpg

20240302_085737.jpg

w słońcu, jaka by roślina nie była będą przypalenia. Gdybym miał taki wybór jak ty ze jechać rano z przymrozkiem albo całkiem po południu jak roślina wyschnie to jednak jechałbym rano po twardym

Rozwiń  

Jak na 450l to bardzo małe przypalenia, u nas niektórzy dawniej dawali 450-500 litrów ale paliło tak że pola bardziej żółte jak zielone i większość od tego odeszła. W tym roku dawałem 300l na mokre rośliny, później nie było deszczu i o dziwo poparzenia mniejsze niż zazwyczaj...chyba że rsm oszukany bo nie raz przyjechał w poniedziałek ładowany w piątek i nadal ciepły a tu w tygodniu i zimny-może mi wode przywieźli. W małopolsce rzepak od 2 tygodni rośnie jak szalony.

Edytowane przez rocco0987
Opublikowano
  W dniu 10.11.2023 o 17:09, SOKAN napisał(a):

Jak sobie radzicie z krystalizacją rsm 32. Ciężko jest to skrystalizowane wiosną wymieszać, czy też rozwodnić do 28% i będzie spokój? Zbiornik mam 22tys na dworze.

Rozwiń  

Musisz mieszać. 2 lata temu też mi w mauzerqch skrystalizował ale więdło do mieszania kleju na przedluzce, 5 min mieszania jednego zbiornika i temat lekko ogarniety

Opublikowano (edytowane)

chodzi mi  o działanie a w zasadzie różnicę RSM vs.  Saletrzak + szybki deszcz,  czy jest jakas róznica w szybkości / opóźnieniu jeśli przejdzie deszcz kilka godzin po rozsianiu ? nie mówimy  tu o róznicy rzędu 10h- na potrzeby rozmowy uznajmy że jest to pomijalne. Składy N mają podobne [nie mówie tu  o stężeniu]

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano

N (azot całkowity)

RSM 28: 28%, RSM 30: 30%, RSM 32: 32%
N (azot amonowy) RSM 28: 7%, RSM 30: 7,5%, RSM 32: 8%
N (azot saletrzany) RSM 28: 7%, RSM 30: 7,5%, RSM 32: 8%
N (azot amidowy) RSM 28: 14%, RSM 30: 15%, RSM 32: 16%

saletrzak:

Azot azotanowy NO₃⁻ 13,5%
Azot amonowy NH₄⁺ 13,5%

Saletra: Nawóz zawiera 32% azotu (N), w tym w formie amonowej 16% i 16% w formie saletrzanej  
Opublikowano
  W dniu 6.03.2024 o 08:54, rocco0987 napisał(a):

Jak na 450l to bardzo małe przypalenia, u nas niektórzy dawniej dawali 450-500 litrów ale paliło tak że pola bardziej żółte jak zielone i większość od tego odeszła. W tym roku dawałem 300l na mokre rośliny, później nie było deszczu i o dziwo poparzenia mniejsze niż zazwyczaj...chyba że rsm oszukany bo nie raz przyjechał w poniedziałek ładowany w piątek i nadal ciepły a tu w tygodniu i zimny-może mi wode przywieźli. W małopolsce rzepak od 2 tygodni rośnie jak szalony.

Rozwiń  

nie ma potrzeby dawania 200N i  więcej  w rzepaku. Sprawdzone i potwierdzone 

Opublikowano
  W dniu 6.03.2024 o 08:54, rocco0987 napisał(a):

Rozwiń  

Mogą być mokre, jeśli kropla spłynie przed promieniami słońca to i nie poparzy. 

Opublikowano (edytowane)

Witam bede pierwszy raz stosowal rsm. Nie za duzo o tym wiem 🙈 dzis juz nie pada w nocy ma byc przymrozek i jutro ma byc 10 stopni na plusie. Lać bede w dzien ale czy mozna lac rsm po przymrozku w nocy? Czy nie ma to znaczenia i wazne, aby byly tylko suche rośliny? Bedzie szlo 250l/ha rsm 28. 

I mam jeszcze jedno pytanie. Kazdy kto u mnie w okolicy leje rsm ma belke wysoko a wiekszosci dysz jest od 70cm do metra. To jak to w koncu ma byc? Kupilem dysze MMAT KR5 brązowe 

Kazda rada mile widziana ;)

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Witaj.

Wiosną pierwsze nawożenie RSM jest mało narażone na poparzenia czy uszkodzenia. W zasadzie wystarczy aby rośliny lekko obeschły albo po przymrozku szron zeszedł z lisci. Nie powinno być przypaleń bo jest zimno i słońce nisko operuje.

Druga dawka to juz nieco wyższa szkoła jazdy choć też wystarczy pilnować aby nie było mokrych liści, a pogoda była pochmurna albo późne popołudnie.

Pamiętaj, że 250l RSM 28 to 250x 1.28 = 320 kg RSM28/ha a to daje 320x0.28% = 90 kg czystego N/ha.

Co do rozlewaczy MMat nie wypowiem się bo stosuję Albuzy podobne do tych ale lesące na 3 otwory. Moim zdaniem im mniej otworów tym grubsza kropla i łatwiej zrobić 2 zabieg. Może nieco trudniej równomiernie aplikować. ale azot jest na tyle mobilny, że nie ma to większego znaczenia.

Wysokość belki bierze się stąd, że dysze do oprysków mają kąt oprysku około 110 stopni i wystarczy podnieść belkę na 0,5m aby równomiernie aplikować środek. Rozlewacze RSM mają inne kąty rozlewu , zwykle mniejsze i przez to trzeba belkę podnieść wyżej.

Podczas rozlewania po prostu obserwuj ślady rozlewu na glebie i tak unieś belkę aby zrobić to jak najbardziej równomiernie, Z drugiej strony również im belka wyżej tym krople bardziej się rozpędzają a szybciej spadające mniej pokrywają liscie a bardziej spadają na glebę. Ważne zwłaszcza przy 2 aplikacji. 

Jeszcze jedna uwaga. Kupiłeś końcówki brązowe o dużej wydajności. Będziesz musiuał dośc szybko jeździć 6-10 km/h aby uzyskać ciśnienie otwierające zaworki rozpylaczy. Przynajmniej ja miałem z tym problemy (otwierają mi się powyżej 1.5 bar|) i często wolna jazda na zawracaniu powodowała zamykanie się niektórych głowic. W tym sezonie zmieniłem na czerwone i mam po problemie.

Opublikowano (edytowane)

Tak. Plan jest jechac jakies 7-8km/h to wyjdzie okolo 2,5bara wiec to bedzie chyba odpowiednie ciśnienie? 

Tak wiem ile to azotu. Pierwsza dawka poszla w granuli i nie bede szalal z N przy tej cenie. Daje na granicy i niech sie robi co chce

Bedzie to druga dawka na rzepak ale w lubelskim rzepaki zawsze sa troche opoznione wiec nie jest jeszcze wyrosniety. I teraz właśnie jedni mowia, ze druga dawka ciezej przypalic inni, ze pierwsza 😂 czyli wazne, aby byly suche rosliny. Jutro nadaja jakies przejaśnienia wiec lekkie slonce pewnie bedzie i wysuszy rośliny. Wyjechac okolo 15 i powinno chyba byc ok bo tylko 9ha do rozlania

Dzięki za wskazowki

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

A jeszcze pytanie o komputer w opryskiwaczu. Trzeba mu zmieniac gęstość czy cos zeby dobrze wyszla ilosc? Czy sam ogarnie? Opryskiwacz to tecnoma z 2008r

Edytowane przez kamil800
  • Root Admin
Opublikowano

ja zmniejszam, ostatnio chciałem wylać 150l rsm32 to na sterowniku ustawiłem 130. jak chciałem 200l rsm32 to ustawiłem 170. natomiast w dużym opryskiwaczu mam przepływomierz elektromagnetyczny, który miał być super dokładny to on oszukuje równo. mam wrażenie że im więcej leje tym więcej procentowo zawyża.