Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

tomek15h

Rekomendowane odpowiedzi

No i jak przez najbliższe kilka tygodni nie zrobi się nagle ciepło to guzik ten azot wcześniej podany jakoś superowo zadziała. W zeszłym roku dałem wcześnie, prawdziwa wiosna przyszła za kilka tygodni, myślałem że właśnie jak wcześniej dane to sobie skorzysta bo i woda jest i w ogóle.. rzepak 3t srednio chyba nie dał. Kumpel się nie spieszył dał na raz całość w rsm i jak nigdy zebrał 4t i to bez stołu koszone 😁

Witam :) zadałem to pytanie w temacie o pszenicy ale bez odzewu więc tu spróbuję. Otóż chodzi o to, że w rzepaku tak jak ktoś powyżej pełna dawka rsm idzie u mnie w jednej dawce RSM. I tak sobie rozkminiam jakby to się sprawdzilo w pszenicy, tzn N1 i N2 dać na raz. Pszenice mam dobrze rozkrzewione więc azot mogę trochę opóźnić a N3 będzie uzależnione od warunków. Susza coraz bardziej doskwiera więc może było by to dobre posunięcie póki jakieś zasoby wody w glebie są. Praktykował ktoś z was taką strategię?

29 minut temu, Grzegorz86 napisał:

Witam :) zadałem to pytanie w temacie o pszenicy ale bez odzewu więc tu spróbuję. Otóż chodzi o to, że w rzepaku tak jak ktoś powyżej pełna dawka rsm idzie u mnie w jednej dawce RSM. I tak sobie rozkminiam jakby to się sprawdzilo w pszenicy, tzn N1 i N2 dać na raz. Pszenice mam dobrze rozkrzewione więc azot mogę trochę opóźnić a N3 będzie uzależnione od warunków. Susza coraz bardziej doskwiera więc może było by to dobre posunięcie póki jakieś zasoby wody w glebie są. Praktykował ktoś z was taką strategię?

A ty raz dziennie jesz ??

tomek73 napisał:

29 minut temu, Grzegorz86 napisał: Witam  zadałem to pytanie w temacie o pszenicy ale bez odzewu więc tu spróbuję. Otóż chodzi o to, że w rzepaku tak jak ktoś powyżej pełna dawka rsm idzie u mnie w jednej dawce RSM. I tak sobie rozkminiam jakby to się sprawdzilo w pszenicy, tzn N1 i N2 dać na raz. Pszenice mam dobrze rozkrzewione więc azot mogę trochę opóźnić a N3 będzie uzależnione od warunków. Susza coraz bardziej doskwiera więc może było by to dobre posunięcie póki jakieś zasoby wody w glebie są. Praktykował ktoś z was taką strategię? A ty raz dziennie jesz ?? A Ty skład RSM-u znasz? Gdybyś znał to wiedziałbyś skąd się wziął taki ani inny zamysł. No chyba że lubisz głupie nic nie wnoszące odpowiedzi. Wyraźnie chyba napisałem, że pytam o doświadczenia z takim nawożeniem a nie głupie teksty. Polecam nauczyć się czytać ze zrozumieniem.

Mamy zatem podobny staż, nie zmienia to faktu, że warto szukać nowych rozwiązań, zwłaszcza w dobie pogłębiajacej się suszy. Wracając do jednej dużej dawki rsm, znajomi doradca rolny wspominał, że można by się pokusić o inhibitor ureazy, jednakże z drugiej strony, jak stwierdził, ów inhibitor robi niezłe spustoszenie biologiczne w glebie, także taka zabawa na własną odpowiedzialność.

Na rzepaki leje w jednej dawce , na pszenice w dwóch . Jedna dawka w pszenicy się raczej nie sprawdzi , bo z początku za bardzo ją rozkrzewi a póżniej będzie zdychać z głodu (niech ten rsm działa 100 dni, to gdy zacznie się kłosić to tam azotu będą śladowe ilości) w rzepaku jest inna bajka

Raz na rzepak rozlałem na raz i nie byłem zadowolony, fakt późno bo nie szło wcześniej wjechać. Z drugiej strony na rzepak leje 600 litrów wszystkiego 32 %, Pierwszy 400 potem 200, przy 600 to ciągnikiem jechał bym  z 4 km/h, taki mam opryskiwacz, Blanchard z  dziadowską pompą wirową. 

Dzięki za uwagi :) w rzepaku na pewno dam jedna dawkę rsm s a w pszenicy zrobię kilka ha na próbę, podzielę się później spostrzeżeniami. Tomek90 w jarych w którym momencie dajesz rsm? Przedsiewnie, zaraz po siewie czy później? Mam plan by w jęczmieniu dać krótko po siewie ale przed wschodami. Gdzieś czytałem, żeby na szpilke dać, ale wydaje mi się, że istnieje duże ryzyko spalenia przy tak małej roślinie.

1 godzinę temu, Grzegorz86 napisał:

Dzięki za uwagi :) w rzepaku na pewno dam jedna dawkę rsm s a w pszenicy zrobię kilka ha na próbę, podzielę się później spostrzeżeniami. Tomek90 w jarych w którym momencie dajesz rsm? Przedsiewnie, zaraz po siewie czy później? Mam plan by w jęczmieniu dać krótko po siewie ale przed wschodami. Gdzieś czytałem, żeby na szpilke dać, ale wydaje mi się, że istnieje duże ryzyko spalenia przy tak małej roślinie.

Masz racje, wydaje ci się. Im mniejsza roslina tym mniejsze ryzyko.