Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

tomek15h

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Mich9 napisał:

Griga jak byś kupował jakieś używki to załatwiłbyś mi z 10 sztuk na próbę? Tych dribble bar, zbiera się więcej bo gruba kropla i praktycznie 0 strat azotu. Ciekawe będę  szukał na ebay, może ktoś ogłosi, nowa u importera 110 zł 😕

kupuję parę dla testu. jak chcesz to ci mogę kilka kupić, ale temat na dziś bo chce kupić póki UK jest w UE. 17.5fynta netto

• AgroTeam
4 minuty temu, yacenty napisał:

kupuję parę dla testu. jak chcesz to ci mogę kilka kupić, ale temat na dziś bo chce kupić póki UK jest w UE. 17.5fynta netto

Jacek Ja robię te Moję tak że wkręcę Ci to w każdy kołpak wiec jak chcesz do testów to Ci użyczę

• Root Admin
18 godzin temu, RU68 napisał:

Od lat stosuję i przy 120 kg N plony jak inni przy 180 kg .stosowałem już różne raczej nigdy problemów z rozpuszczaniem (może N Lock Max lepiej najpierw w gorącej wodzie ) 

120 kg N w czym? W kuku czy w innych uprawach tez? Ciekawe jakby zadziałało u mnie przy 200 kg w rzepaku i 170 w zbożach

Byłem u jednego rolnika w górach gdzie ma ciężkie ziemie w połowie maja, początkiem kwietnia lał rsm z n-lockiem na drugą dawkę w pszenicy i na połowie pola mu brakło. Rzeczywiście było widać róźnice i to sporą na plus azotu z n-lockiem tylko drogie cholerstwo i tutaj właśnie pytanie czy nie można wyelminować strat azotu poprzez zakup odpowiednich dysz

30 minut temu, yacenty napisał:

120 kg N w czym? W kuku czy w innych uprawach tez? Ciekawe jakby zadziałało u mnie przy 200 kg w rzepaku i 170 w zbożach

Uprawiam tylko QQ .Im lżejsze pole tym większe straty N .A ( oczywiście moje przemyślenia) z tymi sposobem rozlewania pomiędzy dyszami trzy czy pięcio otworowymi a dribble bar przy dobrej stabilizacji belki nie powinno być różnic a poza tym to ja rozlewam tak jak poniżej -czy można lepiej?

IMG_20200528_143428 (3).jpg

IMG_20200528_143438 (3).jpg

• Like 1

Planuję wymienić dysze rsm w biardzkim15m 2002r.mysle o agroplastach 7 otworowych i kryzą 1,2. Są długie i krótkie konicowki które lepiej się sprawdzają? Będę pryskał c330m bieg 4  6km/h ciśnienie 1bar.czy lepiej kryzę 1.5mm wziąć. Rsm 28.ile litrów wam wychodzi w takich zestawie.

2 godziny temu, Mostowiak napisał:

Planuję wymienić dysze rsm w biardzkim15m 2002r.mysle o agroplastach 7 otworowych i kryzą 1,2. Są długie i krótkie konicowki które lepiej się sprawdzają? Będę pryskał c330m bieg 4  6km/h ciśnienie 1bar.czy lepiej kryzę 1.5mm wziąć. Rsm 28.ile litrów wam wychodzi w takich zestawie.

weź tabele i to policz a kryz warto mieć kilka rodzajów 

Tymi 7 otworowymi nie wylejesz małej dawki mimo małej kryzy, to znaczy wylejesz ale nie równomiernie. Sam mam takie i kupiłem różne kryzy ale przy małej dawce jest taki problem że małą kryzą zrobisz ciśnienie ale tej cieczy która przepływa za kryze jest za mało żeby zasilić wszystkie 7 otworów aby wszystkimi leciała ładna fontanna, przeważnie 1 albo dwie dziurki leją słabo więc ciul z równomiernościa a chyba po to się kupuje 7 otworów zamiast 3 czy 5.. No chyba że troche większa kryza i masz możliwość jechać bardzo szybko żeby był duży przepływ przez końcówki. Albo nie stosujesz małych dawek. Z tego co pamiętam przy 200 litrach już nie miałem problemu. Ostatnio nie używam tych końcówek bo mam kupione lechlery ale tak czy siak nie pryskałbym ciśnieniem 1 bar bo moim zdaniem jest zbyt niskie... u siebie zauważyłem że przy ciśnieniu poniżej 1,5 bara przy załączaniu belki nie wszystkie sekcje na belce lały równo, gdzieś podgięty wąż itp i ciecz miała lżej "uciekać" innymi sekcjami a np 1 lała mi słabiej bo opór na przewodzie był troche większy. Dlatego zawsze leje od minimum 2 bar wtedy ciśnienie jest wystarczająco silne żeby równo rozlewać.

• AgroTeam

1,5 do 2 to optymalne ciśnienie. W okolicy 1 mogą nie otworzyć się antykapacze. Co do lania małych dawek 7 otworowymi Ja problemu nie widziałem jak jeszcze używałem. A wspomniana równomierność to chwyt marketingowy niczym nie potwierdzony. Jak Mi starczy weny i do marca zrobię adaptery będę lal dribble barami gdzie masz 4 otwory

Jak lałem załóżmy 140 litrów na małej kryzie to ciśnienie było ok ale za mało cieczy żeby wszystkie otwory lały tymi fontannami i wtedy z dwóch dziurek lało się prosto na dół co częśto pokrywało się z którymś strumieniem "normalnym" i widać było pasy mokrego na polu i pasy prawie nie pokryte. Prawdopodobnie podczas przemieszczania w glebie ten azot i tak w większości "podrówna" się na boki Można by jechać szybciej żeby był większy przepływ ale moje pola i mój opryskiwacz nie pozwalają na jazde powyżej tych 9 km/h. Co do ciśnienia przeważnie cisne te 3-4 bary ale widziałem jak niektórzy leją na ponad 5 i się nie przejmują.

duży masz opryskiwacz że potrzeba ci motopompy? Dobrze by zapytać lub podejrzeć co mają kierowcy na cysterkach ich sprzęt pompuje wiele razy więcej niż u rolnika... tak co do wątku na wiosnę zrobiłem sobie podłącze do węża pod beczke 22tyś litrów to na jesień przegryzło na wylot tam gdzie były zawory i rury "zwykłe"

49 minut temu, XTRO napisał:

ja mam pytanie do użytkowników motopomp. Jakich używacie do zalewania opryskiwacza? zwykłe po 800-900 zł, warto nimi głowę sobie zawracać, nie wiem czy za 800 zł są już z wężami. Czy trzeba szukać na kwasówce coś?

Ja mam drugi rok chińska za 450 zł z allegro Wąż dokupiłem na miejscu. 

Mam model 600l min i teraz raczej bym kupił 300l min bo mniejsze węże lżejsza pompa a z tej mojej to mauser znika w oczach.... 

PS u mnie tylko świeca padla i ogólnie fajna dobrze pali a już trochę przelała 

Edytowane przez Patryk1222

• Root Admin
10 godzin temu, rocco0987 napisał:

Tymi 7 otworowymi nie wylejesz małej dawki mimo małej kryzy, to znaczy wylejesz ale nie równomiernie. Sam mam takie i kupiłem różne kryzy ale przy małej dawce jest taki problem że małą kryzą zrobisz ciśnienie ale tej cieczy która przepływa za kryze jest za mało żeby zasilić wszystkie 7 otworów aby wszystkimi leciała ładna fontanna, przeważnie 1 albo dwie dziurki leją słabo więc ciul z równomiernościa a chyba po to się kupuje 7 otworów zamiast 3 czy 5.. No chyba że troche większa kryza i masz możliwość jechać bardzo szybko żeby był duży przepływ przez końcówki. Albo nie stosujesz małych dawek. Z tego co pamiętam przy 200 litrach już nie miałem problemu. Ostatnio nie używam tych końcówek bo mam kupione lechlery ale tak czy siak nie pryskałbym ciśnieniem 1 bar bo moim zdaniem jest zbyt niskie... u siebie zauważyłem że przy ciśnieniu poniżej 1,5 bara przy załączaniu belki nie wszystkie sekcje na belce lały równo, gdzieś podgięty wąż itp i ciecz miała lżej "uciekać" innymi sekcjami a np 1 lała mi słabiej bo opór na przewodzie był troche większy. Dlatego zawsze leje od minimum 2 bar wtedy ciśnienie jest wystarczająco silne żeby równo rozlewać.

jakieś brednie,

lałem żółta kryzą 80l/ha i ładnie równo szło przez wszystkie dziurki