Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zbiornik dedykowany na rsm ma grubsza ściankę, grubsze dno - nieznacznie ale jednak. 

Od pewnego przedstawiciela wiem ze tankują rsm w zbiorniki dedykowane do deszczówki, nie było podobno żadnej awari, ale jeśli takowa wystąpi to producent nie uzna gwarancji oczywiście. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
7 godzin temu, Agrest napisał(a):

Cieża rsm wywrze dużo większą siłę na ścianki. A często jeszcze będzie gorący.

Często w Opolu lubelskim miewa gość duże zbiorniki z włókna szklanego. Te byłyby wieczne

Jeśli zużywasz 2-3 auta to można taki rozważyć. 

Warto też gościa obserwować bo ma różne zbiorniki

https://www.olx.pl/d/oferta/zbiornik-50000-z-tworzywa-wlokna-rsm-ppoz-kwasy-chemia-CID757-IDPnfc8.html

Jak zużywasz 2-3 auta to warto rozważyć wypożyczenie zbiorników od dostawcy. Z tego co pamiętam to trzeba zamówić w skali roku minimum dwa auta i zbiornik masz za darmo 

Opublikowano
23 minuty temu, Taurus83 napisał(a):

Jak zużywasz 2-3 auta to warto rozważyć wypożyczenie zbiorników od dostawcy. Z tego co pamiętam to trzeba zamówić w skali roku minimum dwa auta i zbiornik masz za darmo 

I jesteś uzależniony od jednego dostawcy. 

W tym roku zapłaciłem kare za zatankowanie towaru od innego dostawcy, a i tak jestem na plusie. 

Opublikowano
W dniu 20.10.2024 o 14:56, kamil800 napisał(a):

Widzialem, ze lali do takiego zbiornika a dla wzmocnienia w polowie byl opasany pasem 

Też słyszałem o tym ze ktoś tam spiął pasem dla bezpieczeństwa. 

Opublikowano
W dniu 20.10.2024 o 20:43, Tomek90 napisał(a):

I jesteś uzależniony od jednego dostawcy. 

W tym roku zapłaciłem kare za zatankowanie towaru od innego dostawcy, a i tak jestem na plusie. 

Nie prawda, Ja mam zbiornik wypożyczony z  Puław, płace 600 zł rocznie, kupuję gdzie chcę, fakt   kupuję tylko z Puław, a jakbym brał tam gdzie podpisałem umowę  to za zbiornik nic bym nie płacił.   

Właśnie teraz  zamówiłem samochód  32% tam gdzie  zbiornik pożyczyłem, Legnica Osadkowski -Cebulski,  1260 netto  czyli 1360 brutto, w domu. Wczoraj podrożał  o 50 zł. 

• Root Admin
Opublikowano

Jak ustawiacie swoje sterowniki w opryskiwaczach do rozlewania rsm? Z tym zawsze mam problem zeby wylać tyle ile chce.

Wg Albuza

image.png

Czyi wynika z tego, że w sterowniku opryskiwacza trzeba ustawić 500l wody na ha.

Dobrze myślę, czy ten przelicznik jest do czegoś innego?

Zależy mi na podaniu 435l rsm32, czyli ok 180-185kg azotu na raz, podobnie później bede potrzebował dawać po 100 i 60kg N na raz.

Opublikowano (edytowane)

to jest przelicznik , że np. przy 10km/h i cisnieniu 1,4bara niebieskimi koncówkami poleci Ci 100l wody a RSMu 87litrów

A jak ustawiasz litry w komputerze to nic nie kombinujesz , bo zadana ilość wynika z danych z przeplywomierzy. Na tej samej zadanej ilości litrów rsmu będziesz mieć wieksze ciśnienie niż na wodzie.

Edytowane przez strzechu
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja to trochę chyba nie rozumiem.

Rozumiem że rsm jest gęstszy, stawia większy opór  i na tym samym ciśnieniu wyleci go mniej.

Ale czy mając sterownik musimy się nad tym zastanawiać?

Komputer steruje przepływem.

Zadajemu mu przykładowe 300l i co ? Wyleje 13% mniej?

Przecież skoro ciecz gęstsza płynie na ciśnieniu 3 bar wolniej i wylatuje np 250l to zadaniem sterownika jest zwiększyć ciśnienie do takiego by wypływało zadane 300

Edytowane przez Agrest
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Na wiosne stosowalem 1 raz i nic nie zmienialem. Wpisalem tyle ile mial wylac i tyle wylal. Moze z 5l za malo ale to moze wynikac z pola a nie sterownika

W koncu litr to jest litr. Sterownika to nie interesuje, ze on wazy 1,3kg. Objetosc jest ta sama

Z tego co wiem zalezy to od rodzaju przepływomierza. Jak jest turbinowy to trzeba cos przeliczac a jak magnetyczny to nie.

Ja w komputerze w sumie mam nawet opcje wpisac gestosc cieczy

Edytowane przez kamil800
  • Root Admin
Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał(a):

Ja to trochę chyba nie rozumiem.

Rozumiem że rsm jest gęstszy, stawia większy opór  i na tym samym ciśnieniu wyleci go mniej.

Ale czy mając sterownik musimy się nad tym zastanawiać?

Komputer steruje przepływem.

Zadajemu mu przykładowe 300l i co ? Wyleje 13% mniej?

Przecież skoro ciecz gęstsza płynie na ciśnieniu 3 bar wolniej i wylatuje np 250l to zadaniem sterownika jest zwiększyć ciśnienie do takiego by wypływało zadane 300

No właśnie moim zdaniem dużo zależy od konkretnego przepływomierza. Jedne lepiej sobie radzą inne gorzej. Chyba trzeba będzie jednak zrobić mały test.

Teraz już nie pamietam ale wiem ze opryskiwacz inaczej się zachowywał na przepłymierzu hardi, arag wolf, arag orion2 i pomelac, ale teraz nie pamietam gdzie i jak trzeba było to korygować.

Pytanie głównie do ludzi z Hardi i ic sterownikami / przepływomierzami,. Jak wy ustawiacie swoje sterowniki na rsm

Opublikowano

mam dwa krukowiaki, w jednym mam przepływomierz elektromagnetyczny czy jakiś taki w każdym razie nie musze zmieniać i zawsze pryska dobrze, w drugim mam przepływomierz z turbinką i tam trzeba korygować, ja to robie na oko na pierwszym kawałku żeby było około tego co potrzebuje i tak zostawiam, różnica do 5% w którąś stronę jest dla mnie akceptowalna bo i tak jest dokładniej i równiej jak w rozsiewaczu.

Opublikowano

Ja mam z trubinka araga i gość z lemkena mówił ze nic nie trzeba przestawiać dysz i rodzaju cieczy. 

@yacenty a to ile tobie przekłamuje? Przecież zawsze idzie nakładka, przy ruszaniu tez nie leje odrazu np 200l tylko po paru czy metrach. Niegdy nie rozleje idealnie u nikogo. Nawet w horszu za półtorej banki. 

Opublikowano

Przy caruelle z turbinka gęstość cieczy się wbija i wychodzi dobrze. Kiedyś właśnie jechałem do takiej awarii że nie idzie dawki ustatwic a się okazało że jechał na dyszach 04 takich jak do rsm ale na innym programie gdzie miał gęstość 1.00 ustawiona, zmielismy na 1.32 i poszło bez problemu