Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na kłos to lepiej mocznik z 5-6 kg mocznika, plus siarczan potasu 2 kg , lub sam potas.Ale jak kłos wychodzi z pochwy.

Ja wczoraj pryskałem T3  i siarczan potasu 2 kg mało gdzie się wykłosiła.

Opublikowano

tomek73 czy można zastosować siarczan potasu w nawożeniu dolistnym kukurydzy? Jeżeli tak to w jakiej dawce w połączeniu z mocznikiem , siarczanem magnezu, cynkiem i borem . Będę bardzo wdzięczny z odpowiedź.

Opublikowano

NIe sieję kukurydzy to nie wiem, ale na pewno tak, Po 2 kg dodawałem do każdego oprysku  w pszenicy, Dwa lata temu  jak miałem trochę suszy efekt był bardzo widoczny, w tamtym roku było trochę wody  już takiego efektu nie było widać.

Dokładnie ten kupuję http://allegro.pl/nawoz-dolistny-k-leaf-20kg-siarczan-potasu-rzepak-i6798892252.html?reco_id=78665df5-4cdc-11e7-9eda-246e96106940&ars_rule_id=201

Na pszenicy po moich doświadczeniach dwa lata temu podniusł mi biało do 16-17 gluten 32-33, a nie pryskane 12-13 białko 28 gluten. W tamtym roku nie było zbytniej różnicy.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 9.06.2017 o 06:28, tomek73 napisał(a):

NIe sieję kukurydzy to nie wiem, ale na pewno tak, Po 2 kg dodawałem do każdego oprysku  w pszenicy, Dwa lata temu  jak miałem trochę suszy efekt był bardzo widoczny, w tamtym roku było trochę wody  już takiego efektu nie było widać.

Dokładnie ten kupuję http://allegro.pl/nawoz-dolistny-k-leaf-20kg-siarczan-potasu-rzepak-i6798892252.html?reco_id=78665df5-4cdc-11e7-9eda-246e96106940&ars_rule_id=201

Na pszenicy po moich doświadczeniach dwa lata temu podniusł mi biało do 16-17 gluten 32-33, a nie pryskane 12-13 białko 28 gluten. W tamtym roku nie było zbytniej różnicy.

Siarczan potasu można nabyć poniżej około /100kg

Edytowane przez ansu
Opublikowano
  W dniu 9.06.2017 o 18:32, waldeko napisał(a):

Panowie będę wchodził w rsm i zastanawiam się nad dyszami jakie byście polecili ?

ja także myśle o RSM  i na tę chwilę po przestudiowaniu tematu  myśle o  ESI albuz  , 

może ktoś sie wypowie czy dobry wybór???

Opublikowano

Ale o co konkretnie pytasz? Co chciałbyś wiedzieć?

Pierwsza dawka pod zboże czy rzepak jak najwcześniej. O tyle z nią łatwiej, że w zasadzie nie powoduje uszkodzeń, bo jeszcze nie ma co uszkodzic. Rozlewam dyszami 7 otworowymi i tyle. Znajomy pierwszą dawkę lał nawet i zwykłymi płaskostrumieniowymi. Szału nie było ale i krzywdy tym specjalnej nie zrobił.

Opublikowano

W rzepaku i zbożach. Kiedy rozlewać, można w czasie przymrozku? Korci mnie jak czort spróbować ale no cholery pojęcia nie mam. Co prawda sporo czytałem na ten temat ale wolę jeszcze dopytać.

Opublikowano

Ja kupiłem w tym sezonie albuzy . Rozlalem tylko 5 tys litrów ale dają rade. Jedyne co zauwazlem to za opryskiwaczem belka z dyszami musi być odsunięta od opryskiwacza bo może dojść do samooprysku.

Opublikowano

Można lać na przymrozku, właściwie na wiosnę to jedyny dobry moment żeby kolein nie ryć, nawet widziałem, że leją na szron, mnie jak się zdarzało, to rzepak był jedynie lekko pokryty szronem. Na mokre rośliny nie odważyłem się próbować ani u siebie ani w pracy, ale w czasie jakiegoś niezbyt ulewnego deszczu można jechać bez problemu. Co prawda jak przymrozek odpuszcza to jakaś wilgoć na roślinach jest, ale efektów ubocznych nie zauważyłem. Startuje przed ruszeniem wegetacji, o ile się da.

Opublikowano

Jak lejesz na zmarznięte to jeszcze wegetacja nie ruszyła także I dawka spokojnie idzie, drugiej trzeba już pilnować warunków czy to przy zbożu czy rzepaku. Belka wysoko i lecisz. 

Opublikowano

Co do osadu to jak zamawiany przed zimą to raczej się skrystalizuje, u mnie w beczce 25tyś to paredziesiąt cm osadu na spodzie, trochę rozmieszałem i dałem sobie spokój, zmierzyłem tylko zawartość N i wyszło 30-31N. Mauzery bezproblemowo rozmieszałem wiertarką. 

Ogólnie jak brać 32N i nie mając patentu w takiej dużej beczce to najlepiej brać koniec lutego, on dopiero zacznie się krystalizować przy dłuższych mrozach dzień/noc.

Opublikowano

No tak, tylko pod koniec lutego już cena niezbyt atrakcyjna. W ubiegłym sezonie znajomy brał 32 w sierpniu po coś ok 700 zł, ja brałemkoniec października już po 850 a zimą kosztował grubo ponad 900. Ja do tej pory trzymam w mauzerach 1000l i ten co idzie na 1 dawkę rozcieńczam do 30% i się nie krystalizuje. Ten na 3 dawkę już stoi 32% a do aplikacji prawie sam się rozpuści.

Ale w tym roku chodzi mi po głowie pomysł, żeby kupić beczkę 14 tys. i wkopać ją w ziemię. Są na olx dośc tanie beczki z tworzywa. za taką 14 tys chcą ok 5 tys. To by problem krystalizacji rozwiązało raz na zawsze. Nawet miałem okazję rozmawiać ostatnio z przedstawicielem grupy azoty i też stwierdził, że to dobry pomysł, choć zwrócił uwagę na problem ochrony środowiska.