Przez
Narko
Witam.
Od tego roku pod zboza ozime chciałbym zacząć stosować lopate mechaniczna. Rok temu tak na szybko zrobiłem krotki test na sciernisku… jadac wolno ( może 2-3km/ha) z opuszczona oslona,o która grudy ziemi sie rozbijają. Efekt jest taki,ze ziemia jest bardzo pulchna... roznica wysokości terenu po przejeździe lopata to ok.15cm. Mam gleby lekkie piaszczyste klasy 3/4a.
Narodzil sie pomysl aby po zastosowaniu lopaty mechanicznej przygotować pole pod siew... problem jedynie z ta spulchniona gleba... musze ja czyms troche ubic. Poszperalem troche w necie i znalazłem takie rozwiązanie
Czy zastosowanie takiego walu ma sens na polu,przy wielkości oczek siatki 90x31mm i grubości materialu 4mm? Jeśli z lopata mechaniczna w jade w przedplon z lubinu bądź gorczycy z takim walem to nie będzie sie wal oblepial? Przedplon moglbym wcześniej skosic kosiarka bijakowa. Waszym zdaniem jaki wal bylby lepszy? Mam wal strunowy na podwojnych walkach... zdalby egzamin?
Do uprawy na dzień dzisiejszy mam do uprawy cos ponad 4ha... z możliwościami na więcej... orka szla plugiem zagonowym na polach szerokich... troche mordega, nastepnie brona aktywna i siewnik. Chciałbym ta prace troche usprawnić i polepszyć jakościowo. Susza tego roku daje wszystkim popalić dlatego zdecydowałem sie na lopate mechaniczna ( o zaletach jej stosowania można znaleźć w necie)… tak z grubsza to zapobiega powstawaniu podeszwy pluznej,poprawia podsiąkanie wody itp.
Jednym słowem... chce zastosować lopate mechaniczna z odpowiednim walem by można było wjechać z siewnikiem... pomijając uprawe brona aktywna... wiadomo im mniej przewracamy glebe tym więcej wody w niej zostanie.
Zapraszam do dyskusji.
Kilka filmikow dla zobrazowania tematu.
Zwrodzcie uwagę,ze im wolniejsza predkosc ciągnika tym efekt lepszy. Wielkosc odrzucanych kawalkow gleby zależy od predkosci pracy.
Na tym filmiku jakby troche wolniej jechal i zamiast plaskownikow rozbijających grudy ziemi miał oslone jak na filmiku wyżej to efekt bylby dużo lepszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Problem z podnośnikiem Ursus 5714
Czytaj dalej »
Pola Klasy S