Skocz do zawartości

Wypłaty suszowe 2018

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość marekfarmer
komisję pracują na tych samych zasadach co w 2015 roku PiS tego nie wymyślił. nie macie pojęcia to nie piszcie nic bo tylko syf robicie. komisję czytać i pisać nie umieją a potem pretensje do ministra to jest śmiech na sali.

Do marekfarmer: W agencji siedzi w h... ludzi i przez dwa tygodnie wydali tylko 6,5 tyś decyzji. To jest masakra. Natomiast w komisjach które miały od 3 do 4 osób przypadało 300 lub więcej szacunków i wykonania raportów i do tego brak dokładnych informacji w sprawie szacunków. Większość pracy i tak zrobiły komisje. Agencja musi tylko wstukac i wydać decyzje. Wiesz co nie zapomnij w niedzielę pojechać do Torunia, jak to powiedział jeden wczasowicz do mnie, ja tam nie wjezdzam, to miasto ....... I nas jak jeden rolnik się uparł oglądać to cały dzień straciła komisja, dla jednego rolnika. Tak naprawdę to komisja zrobiły większość pracy, czy sprawiedliwie , czy dobrze , nie do konca. Ale to wina braku wytycznych dokładnych itd. z góry czego efekty widać teraz. 

Gość marekfarmer
widać że nie masz pojęcia o tym co piszesz komisję miały do papierkowej roboty urzędników z gminy i to oni to wszystko wpisywali w protokoły. a wytyczne co do całego szacowania były jasne i te same co w 2015 czy 2016 roku. unas jak czegoś nie byli pewni dzwonili do MRIRW i się dowiadywali. jak ktoś chce coś dobrze zrobić to zrobi i niema żadnego ale

Puknij się młotkiem. U mnie 3 osoby z odr, jedną z gminy. W każdej gminie było innaczej. Nawet tu nie było wytycznych. U innych z gminy był delegowany sołtys. Nawet tu było roznie.

Gość marekfarmer
nie masz pojęcia co piszesz każda gmina powinna oddelegować pracowników do obróbki protokołów unas było to 6 osób urzędników. minister mówił o tym nie raz że niektóre gminy się ociągają bo za mało ludzi dali do obróbki protokołów a komisja tylko oszacowała straty a urzędnicy przygotowali protokoły. narobiłeś sobie długów i tylko siejesz zament jesteś jedyny tutaj z bólem. D odnośnie wypłaty

Do marekfarmer: Bratanek dzwonił do ministra ? Pierwsze wypłaty poszły w kujawsko pomorskim. Dziś miałeś wizytę rodzinną z ministerstwa ze już każesz innym słychać rodzinki za tydzień. Oceniaj prace a nie puste slowa z tvpis. Jestes typowym polakiem który patrzy aby mi było dobrze. Nie oceniasz ogólnej pracy i efektów. Kosztem innych chcesz żyć. Jak ja mam juz to jestem szczęśliwy. Ja nie mam kredytów i nigdy nie korzystałem z pomocy publicznej. Gospodarstwa nie dostałem po rodzicach. 20 lat na nie pracowałem. Bez ulg, bez młodych rolników itd. Nawet Krus płace kilka razy większy niż Ty. Więc przestań pizdzic i miej szacunek dla ludzi którzy żyją i pracują w tym kraju. 

Ty za to masz . Jeden jedyny zadowolony z formy pomocy . Nikt więcej ,U nas praktykantka zajmowała się protokołami , a komisja w gminie "oglądła" pola . Nic mi z tego , ale mocno zainteresowałem się tematem i widzę jakie jaja się dzieją .

Zaintersuj się z jakiej gminy jest i skąd jest minister. I dlaczego tak jest. I dlaczego każe słuchać ministra za tydzień.  polityk robi dobrze tam gdzie ma wyborców, a ci to będą bronić. 

Gość marekfarmer
oceniam pracę bo wiem jak było w 2015 2016 i jak jest w 2018. w 2015 zaczęli wypłacać dopiero jak wszystkie wnioski przyjęli i obniżyli wsparcie z 400 do 324zl/ha ubezpieczone. i wypłaty były od końca października. w 2016 byli podobnie do 2015 tylko że pomoc była 900zl/ha. 2018 jest najlepszym rokiem bo 1000zl i do tego wypłaty od września. ty siedzisz cały dzień i patrzysz ile to wypłacili i masz ból D że nie masz kasy żałosny jesteś czy może z PSLu

@marekfarmer ty chyba za promowanie ówczesnej władzy masz przygotowany stołek po wyborach

typowy pisowiec, "bo porzednia władza ch*ja robiła a nasza góry przenosi"

@Rolnik1973 to prawda z tymi podniesionymi dochodami, ostatnio rozmawiałem ze znajoma z GOPSu  to powiedziała , że w ch*j ludzi nie załapało się na rodzinne, 500+ itd... nawet nie starczyło dla każdego dziecka na wyprawke 300+ bo poprostu niema pieniędzy

Pisowce porozdawali na prawo i lewo pieniążki aby społeczeństwo ich wielbiło itd... i  d*pa teraz wtrzymują/zabierają bo jeszcze troche to dla nich samych niestarczy VIVA PiS 

ja i moja rodzina NAPEWNO nie oddamy głosu w zbliżających sie wyborach na żadnego Patałacha i Spie*doline

może to tylko kilka głosów ale niezmarnuje ich :)

Edytowane przez marulekk
  • Like 2
  • Confused 1

Do marekfarmer: tvpis mózg Ci zlasowalo. Efekty pracy ocenia się na dzień dzisiejszy. Chyba gospodazysz na 5 ha i cieszysz się z suszy. Z tego co widzę co roku brales i cieszysz się z tego i tej tak dla Ciebie dobrej zmianny...

Gość marekfarmer
ja się z suszy nie ciesze. tak sprawnie systemu wsparcia suszy jeszcze nie było ja wiem o tym najlepiej bo składam już 3 rok to wiem najlepiej jak było i jak jest teraz

Pokaż gdzie ta sprawność ? Tak sprawnie że najpierw większość sądzi że nie dostanie , bo ogółem poniżej 30% ? Czy tak sprawnie bo kradną 50 % , bo termin ubezpieczenia nie taki ? Czy może sprawnośc polega na tym żewiększość nie wiedziała że taki program już jest ???

1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

w 2015 zaczęli wypłacać dopiero jak wszystkie wnioski przyjęli i obniżyli wsparcie

Uważasz, że błędem jest dostosowanie kwoty wsparcia w zależności od ilości złożonych wniosków? 

Mi się wydaje, że jak przeznaczam na dany cel x zł,  to ile przypada na hekatr/gospodarstwo/rolnika czy na co by  to przeliczyć, to kwotę wsparcia mogę podać dokładnie dopiero jak mam zebrane wszystkie wnioski i wszystko podliczone. Inaczej może zabraknąć pieniędzy, albo będę musiał dostosowywać kryteria tak,  by ich starczyło. 

W ramach pomocy suszowej zostało do tej pory wypłacone 30 mln zł,

a każdego kolejnego dnia będzie przelewanych kolejnych 15 mln zł

- powiedział w piątek minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski

w województwie kujawsko-pomorskim.

TEMPO ŻŁÓWIA ….