Skocz do zawartości

Wszystko o kombajnach Dronningborg

Turbina

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, barczjano1988 napisał:

Właśnie wcześniejsze lata były ok pas jest od dwóch lat ten główny od silnika najgorsze jest ze samemu nie ma za bardzo jak tego sprawdzić. Pas wygląda ok nie przypalony. A czy podajnik kłosowy z lyznym łańcuchem może blokować? 

Może blokować jak jest bardzo luźny. Przy dużych obrotach może przeskakiwać na kole zębatym. Musisz dokładnie wszystko posprawdzać, naciągnąć, napiąć. Dobrze aby ktoś był drugi i patrzył gdzie jets potencjalną przyczyna.

Kurcze wydaje mi

14 godzin temu, ftl napisał:

Może blokować jak jest bardzo luźny. Przy dużych obrotach może przeskakiwać na kole zębatym. Musisz dokładnie wszystko posprawdzać, naciągnąć, napiąć. Dobrze aby ktoś był drugi i patrzył gdzie jets potencjalną przyczyna.

Miał ktoś przypadek że pas z wyglądu bardzo dobry mój dwuletni slizgal się? Mam główny pas ten potrójny niby nie jest stary ale podczas pracy mocno się nagrzewa wydaje mi się że może się slizgac 

Witam, chciałbym zapytać czy ktoś dokładał turbo do silnika 4 cylindrowego valmet. Kupiłem D 4000 z hederem 3.6 m, bez sieczkarni kombajn dobrze sobie radzi, natomiast z sieczkarnią ma bardzo ciężko, musze bardzo wolno jeździć (ha nawet 2.5 godziny) bo obroty sieczkarni spadają, silnik się nie dusi, na sieczkarni nowy pas bo myślałem, że stary już zużyty. Silnik nie bierze oleju stan od początku taki sam a skosił ponad 20 ha. Trochę szkoda go sprzedać, bo ogólnie w niezłym stanie. Może założenie turba mu pomoże. Widziałem w ogłoszeniach takie z turbem to podają że mają ok 100 kM.

Młocarnia - minimalne obroty

klepisko - opuszczam na +3

kierownice wiatrów - 2

obroty wentylatora - 1100 - 1200

sito górne - otwieram do momentu aż na kłosowniku przestaje wracać ziarno

sito dolne - 10mm

sito na tryjerze - 3,5mm

wiatr na tryjerze - większy niż na pszenicę (ja rozkręcam do momentu aż tarcza zlicuje się z trzpieniem)

• Thanks 1

Ja kupiłem taki model miesiąc temu i też coś kapie z rozdzielacza na gardziel ale nie miałem zamiaru tego robić przynajmniej w tym roku. Chyba, że będę się nudził w co wątpię. Chociaż w moim przypadku tyle oleju na pewno nie ucieka a przy obecnych cenach to jednak sporo.

Koledzy, czy mógłby mnie ktoś poratować jakąś instrukcją użytkowania do D3000 w dowolnym języku?
Nie mogę nigdzie jej znaleźć a chciałbym ją przetłumaczyć na język polski i umieścić tutaj. 

Wczoraj został zakupiony nowy nabytek, jakieś rady na początek? :)
Pozdrawiam serdecznie! 

279278490_946132289399808_8855909570040944608_n.jpg

Dnia 20.04.2020 o 21:04, KubaMF napisał:

Witajcie, mam d3000 przesyłam zdjęcie pulpitu, tą małą dźwignią włącza się kierunki lewo/prawo, przyciskasz sygnał dźwiękowy, posuniecie w dół światła drogowe, posunięcie do góry mruganie ;)  

DSC01395.JPG

Od czego są te liczniki? 

U mnie jednego brakuje...

279056395_513072180537037_2011206488228420353_n.jpg

11 godzin temu, KubaMF napisał:

Polecam, też mam taki katalog nie raz poratował przy awarii ;) Heder 2,8 czy 3,3m? Spód pomarańczowy to troszkę starszy pewnie

3.3 m.:)

279092359_312061064340270_1934298444452962386_n.jpg

Edytowane przez Jackyq163

Dnia 22.01.2022 o 17:07, sawin698 napisał:

Witam wszystkich. Czy ktoś z użytkowników D7000s walczył z cieknącym rozdzielaczem hydrauliki? Mam na oku kombajn do zakupu i z kilku rzeczy do poprawy ma właśnie przeciek na rozdzielaczu. Obecny właściciel dolewa 5 litrów oleju na sezon i jedzie.....

Właśnie po pięciu sezonach mój Dronningborg D7200 doczekał się uszczelnienia rozdzielacza. Mi się tylko pociło delikatnie na jednej sekcji. Zrobiłem to ze względów wizualnych bo gardziel była wiecznie tłusta. Zacząłem od demontażu gardzieli dla lepszego dostępu. Wymyłem cały rozdzielacz i osuszyłem. Można wszystko zrobić bez demontażu całości. Wystarczy w kabinie zdjąć boczną osłonę, powypinać dźwigienki, a potem od dołu podkręcać te korki. Jest to rozdzielacz angielski wiec korki są w calach (1 i 1/8 cala). Ja poradziłem sobie nasadką 29, choć miała minimalny luz. Od dołu wysuwasz cała sekcje. Jest tam od dołu jeden oring, a drugi od góry trzeba wydłubać. I koniec. Już robiłem inne rozdzielacze, ale tak banalnie prostego to jeszcze nie widziałem.

Dzięki  za info. Na pewno się przyda bo z tego co wiem we wszystkich dronkach rozdzielacze są na tej samej zasadzie zrobione. Ja ostatecznie kupiłem D 4500, też mial przecieki rozdzielacza ale handlarz zrobił go przed sprzedaniem. Też mówił że to bardzo prosta naprawa.

Witam od kilku dni jestem posiadaczem dronningborg a d7200 hydrostatic silnik valmet bez turba jest tu posiadacz takiego samego poleci mi jakie oleje do silnika hydrostatu i skrzyni? I drugie pytanie czy drążek od jazdy u mnie sztywno chodzi czy to normalne czy trzeba wszystko smarować aż będzie luźno? 

Dnia 29.04.2022 o 15:21, MARAKAM napisał:

Bezawaryjnej pracy.

Ile teraz trzeba dać za takiego?

Nasz czy sprowadzony? Na początek to trzeba go było dobrze opić, aby w żniwa się wziął do roboty.

Dzięki! 
Ten lekko ponad 30k ale ceny są różne nawet do 55. 
Ta sztuka akurat sprowadzana. :)