Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam tak jak w temacie chcialbym sie dowiedziec czy ktos na AF zajmuje sie kiszeniem kapusty a szczególnie zalezy mi na ogórkach. Nie mam zadnej wiedzy na ten temat moze po za tym ze takie kiszonki sa smaczne:) w czym mozna takie warzywka kisic chodzi mi oczywiscie o wieksze ilosci nie tylko na potrzeby wlasne czy zeby je potem sprzedac potrzebne sa jakies certyfikaty sanitarne badania urzedowe jak tak to jakie jak wyglada rynek na takie produkty czy jest zapotrzebowanie generalnie jesli ktos byl by na tyle mily prosze o wszelkie informacje na ten temat. Z góry dziekuje

Opublikowano

Kolega, tak się składa że ja właśnie kisze, powiedz mi co dokładnie chcesz wiedzieć??? Większe ilość to znaczy ile 500 kg czy 500 t ?? , pisz a odpowiem na wszystkie szczegółowe pytania :lol:

Opublikowano

Również chciałbym sie dowiedzieć jak jest ze zbytem ogórków kiszonych, jakie są wymogi do prowadzenia takiej działalności i czy idzie na tym w ogóle zarobić:lol: Pozdrawiam

Opublikowano

Kolego ten rynek jak każde inne nie jest pewny, wiadomo że kiedyś przyjdzie taki rok np raz na 5 lat że zarobisz i to dużo, ale w inne lata albo wyjdziesz na zero lub nawet dołożysz, w tym roku dla przykładu powiem Ci tak ogórki zielone kupowało się nawet po 2.2 zł a teraz kiszone sprzedaje się po 1,9 zł więc już jesteś 30gr do tyłu a gdzie jeszcze przyprawy, sól,robocizna itp. Więc w sumie jesteś około 1zł na kg do tyłu. Ale nie powiem był i taki rok że za zielony płaciłeś max 80 gr a sprzedałeś po 4,5 zł.:lol:

Opublikowano

500 t to moze nie ale tak z 50 na dobry poczatek:P no najbardziej chodzi mi o to czy jakas kontrola sanitarna certyfukaty takie sprawy sa do tego potrzebne?? w czym najlepiej sie kisi ogorki w beczkach czy w silosie czy potrzeba jest do tego kontrolowana atmosfera czy np w piwnicy da rade gdzie mozna sprzedac kiszonego ogorka do jakichs hurtowni czy moze sa jacys wieksi odbiorcy w czym sprzedajesz ogorka w wiaderkach/beczkach??

Opublikowano

Ja to robię bez żądnych kontroli, certyfikatów i innych podobnych. Sprzedaż głównie do firmy "Smak" obecnie to jest "Prymat" również duży rynek zbytu to okolice Białegostoku. Kisić możesz zarówno w beczkach jak i silosach, a silosy też posiadasz ??? W piwnicy też można kwasić, ale najlepiej jakbyś je zakwasił i postały w beczkach jakieś 3 dni na słonku, a potem do piwnicy i w 100 % się udadzą. Głównie sprzedaje w beczkach, w wiaderkach też idą, ale to tylko głównie na export, ( odbiorcami jest nasz wschodni sąsiedzi ) :lol:

Opublikowano

niestety nie posiadam silosu ale zasze mozna go zrobic:P acha takze nic nie trzeba miec zadnych certyfikatow sanitarnych jak ja to nazywan takze spoko generalnie chodzi mi o to ze uprawiam ogora i mam kontrakt na takie do 9cm dlugosci (w praktyce i sporo wieksze sei wpycha) tylko nie mam co zrobic z takimi wiekszymi ogorkami bo przetwornia ich nie skupuje dlatego zastanawiam sie nad kiszeniem ale tak wlasnie amatorsko w beczkach a mogl bys opisac technologie kiszenia czego ile sie dodaje do wody do ogorkow zeby dobre wyszly a wlasnie i jakiej wielkosci maja byc ogorki do kiszenia czy to zalezy od klienta

Opublikowano

Wszystkie ogórki da się zakisić :)wsypujesz ogórki do beczki, zalewasz to solanką 10% na 1000 l wody 100 kg soli, pozostawiasz zalane na dzień, tak żeby naciągnęły, na następny dzień mimo ze beczka wcześniej była pełna to spokojnie wejdzie Ci jeszcze 7 kg ogórków dodajesz liści laurowych, gorczycy, można też ziele angielskie, ja daje wszystkie tak na oko, około po garstce na beczkę taką 160l, na górę 2 dobre garśći kopru, dolewasz do pełna solanki i zakręcasz i do przechowalni. Potem po jakiś2 miesiącach, musisz wszystkie beczki odkręcić, zebrać pleśń, i dolać solanki, bo inaczej nic nie wyjdzie z nich. Ja jeszcze dodaje konserwant, benzoesan sodu :lol: Masz jeszcze pytania to pisz :lol:

Opublikowano

Witam

Przemko napisał wszystko bardzo ładnie tylko nie podałeś ile tego benzoesanu sodu dodaje się na 1000l. solanki.

I mam jeszcze pytanko czy można dodać benzoesan sodu do kapusty kiszonej i co to daje.

 

z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Witam. Przemko mam pytanie do Ciebie, ponieważ Jesteś z Kozienic a tam u was dużo ogórka to pewnie będziesz znał odpowiedź na moje pytanie. Kiszę około 50 ton rocznie, nie dużo ale na własny zbyt to wystarczy. Uprawiam swojego ogórka odmiany atlantis, atomic i jeszcze jakies 2 też dobre, ogórki są odchwaszczane, podlewane odpowiednimi środkami. Pierwsze 3 zbiory sprzedaje na malosolnego, puźniej dopiero kisze do beczek. Od rana zbieram ogórka, odrazu myję go i w tym samym dniu kiszę. Daję 11 kg. na beczke 120 l. do tego przyprawy i konserwanty takie jak solbinian i chlorek wedlug swojej receptury. I moje pytanie czemu około lutego jak zostaje mi z 15 ton to ogórek niby jest twardy ale rzadko który chrupiący ( miękki w zgryzie ) dlaczego tak się dzieje? Po zakiszeniu beczki zamykam w przechowalni gdzie caly rok jest stała temperatura. Co jest nie tak?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?
       
      Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v