Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, damianzbr napisał:

Ziutek co ty pier**lisz za przeproszeniem, z ch*jem na łby się pozmieniałeś pisząc że Polska to kraj totalitarny?

@KARGO zamiast rzucać puste słowa bez pokrycia, mógłbyś nas oświecić i przytoczyć te zagraniczne przepisy blokujące polskie produkty. Bo jak na razie to jest sam bełkot, nikt nie słyszał o jakimś blokowaniu, codziennie z PL wyjeżdża do europy setki tirów z żywnością. 

Po pierwsze znakowanie kraju pochodzenia produktu A nie jak teraz gdzie towar z zagranicy i wystarczy że zapakowany w Polsce i na opakowaniu zaraz flaga polski i że towar wyprodukowano w PL.

Po drugie żeby towar nieprzetworzony wywieźć z Polski trzeba wielu certyfikatów i badań które kosztują tysiące złotych i te przepisy sami sobie wprowadzimy bo w EU nie wszyscy tego nie wymagaja ale co tam my musimy być lepsi.

Nie ma rzeczy "nie do ruszenia" . Pretensję mam do tych co obiecują , a się nie wywiązują . Odnośnie ASFi dzików , to głównie rolnicy po tyłkach dostają . Jak w miastach już zaczynają się pojawiać , to nawet w wiadomościach zauważają problem .

Kiedyś już pisałem . Rozmawiałem kiedyś z weterynarzem - myśliwym . Gościo stwierdził , że to rolnicy są właściwie winni nadmiernej populacji dzika . A to dlatego , że kukurydzy za dużo sieją ... No i o czym tu z takim dyskutować ?

witamy w 95% swiatowym totalitaryzmie

daje ci cytaty zebys wyciagnal wnioski, a widze ze ciezko ci idzie

ja i wiedza z wiki :) a co mieli napisac, ludzie tutaj jest totalitaryzm pod fasada demokracji?

ja i brak zdania? i manipulacja opozycji?

to sa fakty, szkoda ze nie rozumiesz

jestes wolnym czlowiekiem?

dlaczego jestes inwigilowany?-przeciez masz demokracje, rzady niewiadomo kogo, bo napewno nie twoje czy moje,

dlaczego nie mozesz sobie wybudowac domu bez informowania kogos o tym?

dlaczego nie masz broni?-przeciez nie jestes niewolnikiem, masz prawo sie bronic

dlaczego twoj rzekomy pracownik demokratyczny wybiera ci sedziego?

Co do nowego tworu typu UWZ czy AgroUnia. Ktoś tu napisał, że są już przecież organizacje i instytucje od tego, po co nowy twór. Ano po to kolego nowy Twór, że na przykład jedno stowarzyszenie (nazwa z ziemniakiem) było przeciwne oznakowaniu Polskiego produktu polska flagą bo to dyskryminuje inne państwa. A jak się okazuje prezes tego stowarzyszenia importuje masę towaru i m.in. sprzedaje jako Polski. To co, oni sobie źle zrobią? Dla nich taki stan rzeczy jest dobry.

Ale macie związek trzodziarzy. Dlaczego nikt ich nie rozliczy. A skoro nie robią nic to cały związek rozwiązać. Kolejne miejsca przy korycie szykujecie dla cwaniakow. W wolowinie jak zarząd nic nie robił to całe szefostwo PZHiPBM wyleciało na zbity pysk. Nawet w gazetach pisali a wy co? Kolejnych prezesów i przewodniczących chcecie opłacać?

@KARGO

Po pierwsze znakowanie kraju pochodzenia produktu .........   na opakowaniu zaraz flaga polski

- ciekawe jak oznakujesz sałatę czy ogórki bez opakowania?

Po za tym tuszowanie kraju pochodzenia żywności to normalny proceder w całej UE więc nie oczekuj że Polsce pozwolą tego nie robić.  Często się w mojej drugiej pracy spotykam z przypadkiem jak np. polska sałata jedzie do holandii, aby tam ją przepakować w holenderkie pudełeczka, aby dalej sprzedać w anglii już jako sałatę holenderską. Albo pomidory hiszpańskie jadą do belgi aby je tam przepakować w polskie pudełeczka i sprzedać na rynku UE jako drogie zdrowe polskie pomidory.

Teraz to tylko FV emailem wysyłają i nowe nalepki pocztą. Kiedyś paręnaście lat temu, to przynajmniej się starali fizycznie manipulować towarem, sam byłem świadkiem jak Polskie jabłka z Grójca jeździły do NL, aby je tam przepakować w Holenderskie pudełeczka a następnie wysłać już prosto do moskwy.

@ziutek1234

1. jestes wolnym czlowiekiem?                              

- 95% państw ma zapewnioną wolność człowieka na poziomie Polski.

2. dlaczego jestes inwigilowany?-przeciez masz demokracje, rzady niewiadomo kogo, bo napewno nie twoje czy moje, -

- w 95% państwach, tak jak w Polsce obywatele są inwigilowani, a przecież Polskę jak i 95 % pozostałych państw wiki definiuje jako kraj demokratyczny

3. dlaczego nie mozesz sobie wybudowac domu bez informowania kogos o tym?

- w 95 % państwach, tak samo jak w Polsce nie można wybudować domu bez informowania kogoś o tym.

4. dlaczego nie masz broni?-przeciez nie jestes niewolnikiem, masz prawo sie bronic

- w 95 % państwach tak samo jak w Polsce nie można posiadać broni z bazarku. ( akurat u mnie w domu jest broń, nie myśliwska tylko do obrony własnej palna nie gazowa pozostałość po latach 90')

5. dlaczego twoj rzekomy pracownik demokratyczny wybiera ci sedziego?

- w 95 % państwach na świecie tak się wybiera sędziego

Cytat

Wolność dla każdego. Czyli nikt mnie nie zmusza co mam kupować. Mam prawo wybrać. Nikt mnie nie zmusza z jakich surowców mam robić produkty. I nikt mnie nie zmusza żeby być rolnikiem. Odejdzcie z branży i dajcie się rozwijać tym co potrafią w tej sytuacji się odnaleźć.

3 minuty temu, ziutek1234 napisał:

brawo, widze ze kochasz globalizm

ja wole wolnosc, w pelnym tego slowa znaczeniu

szkoda ze nie jestes w tych 5%, i czy aby napewno chcialbys tego dla swoich dzieci?

Zabrakło argumentów?

To jak Polska i 95 % pozostałych państw są totalitarne czy demokratyczne? A może wnioskuj o zmianę definicji dekokracja - totalitaryzm.....?

@Yoda No tak najlepiej, odejść z branży. A kto napisał, że się nie rozwijam. Staram się jak mogę i wydaje mi się, że jakoś mi się udaje, ale do jasnej ciasnej, jak moje warzywa mają stawiane konkretne wymagania jakościowe, to niech takie same wymagania mają warzywa importowane. A nie przyjeżdża do nas dziadostwo, nieznajomego pochodzenia, na lewych papierach, tanie bo dotowane, często tam wycofane z rynku bo coś w nich znaleziono. Wiem jak to wygląda, byłem świadkiem jak taki towar przyjeżdżał i był ok, a mnie by wywalili od razu jakbym coś takiego przywiózł. Strach pomyśleć, ale taki proceder pewnie też jest w mięsie i innych produktach. Staliśmy się rynkiem zbytu produktów drugiej kategorii a wg Ciebie powinniśmy się w tym odnaleźć.

Nie ma związku branżowego? Jeden związek dla wszystkich to głupota. Macie postulat mniejszego importu ziarna ze wschodu mi to nie jest na rekę bo sam kupuje pasze i wolałbym jak najtaniej. Ci co mają kurniki rownież wolą jak najtaniej kupić. ASF to temat trzodziarzy. Jak ich związek nie działa to ich wszystkich wyjeb..ć i koniec. Izby rozwiązać bo nic nie robią a kasę dostają. Tworzenie tej całej Uni to albo mlodzieżówka PSL który w wyborach nie ma szans i chwyta się ostatniej deski ratunku albo Samoobrona Bis, której rządy było widać jak się chołota bez wiedzy i umiejętności dostala do stołków i pieniedzy.

Szczepanitoo napisał:

Ciekawe co drobiarze powiedzą, jak otworzą nasz rynek na mięso z Ukrainy. Nasi leżą i kwiczą. A do tego to wszystko zmierza. Znasz kogoś z nas, że tak łatwo osądzasz, że chołota bez wiedzy i umiejętności?

A z Samoobrony jesteś? Jaki macie konkretny pomysł bo na razie nie widzę. Krzyczeć że źle to każdy umie. Jak zmusicie sieci handlowe do kupowania polskich warzyw,? Mają prawo kupować gdzie im się podoba i koniec. Jak chcecie mieć zbyt to zaoferujcie podobną ilość i jakość w lepszej cenie. Tak działa rynek, wolny rynek o który walczono z komunistami. Czasy gwarancji ceny to komuna do której wielu tęskni. I żałośnie wygląda jak rolnik jedzie niemieckim traktorem bo w sklepie zamiast jego warzyw kupują niemieckie. Jak była możliwość kupna akcji np shiuzu to co? Sprzedaliscie za parę groszy akcje francuzom a za jakiś czas będzie płacz że polskiej genetyki nie ma. Do gospodarki rynkowej trzeba dorosnąć...

Z prywatyzacją SHIUZ jak nie wiesz to się nie udzielaj. Rolnicy chcieli kupować akcję SHIUZU ale nasi działacze z Krzysztofem Banachem na czele krzyczeli na spotkaniach nie kupujcie akcji bo państwo wam za darmo odda akcję a ludzie naiwni posłuchał tych oszołomów i nie kupowali bo uwierzyli że za darmo dostaną niestety ale nie ma nic za darmo.  A taki Banach po całej akcji zasiada w radzie nadzorczej spółki SHIUZ i kasuje kasę .

Nie jestem w żadnej pratii. Jaki naiwny jesteś, pisząc, że do gospodarki rynkowej trzeba dorosnąć. Rolnik niemiecki, holenderski okazując fakturę, że wysłał towar za granicę dostaje jeszcze pieniądze (rekompensaty itp). To nazywasz wolnym rynkiem. Market zachodni wszak nie powstał po to aby handlować naszym towarem. Znam przypadki, że ten co handluje na sieci miał przykaz kupić towar z zagranicy. Towar przyjechał, poszedł transport, nikt nie chciał tego kupować to żeby nie umoczyć kasy towar poszedł na okoliczne giełdy itp. Cena od razu spadła. Tak widzisz wolny rynek? Jakbym słyszał gadanie ówczesnego ministra rolnictwa, który na spotkaniu kłamał nam prosto w twarz. Jakoś inne państwa potrafią zadbać o interesy swoich obywateli, a u nas jakoś to tak działa, że aby tylko innym nie zaszkodzić, a naród niech się męczy.

1 godzinę temu, Yoda napisał:

Nie ma związku branżowego? Jeden związek dla wszystkich to głupota. Macie postulat mniejszego importu ziarna ze wschodu mi to nie jest na rekę bo sam kupuje pasze i wolałbym jak najtaniej. Ci co mają kurniki rownież wolą jak najtaniej kupić. ASF to temat trzodziarzy. Jak ich związek nie działa to ich wszystkich wyjeb..ć i koniec. Izby rozwiązać bo nic nie robią a kasę dostają. Tworzenie tej całej Uni to albo mlodzieżówka PSL który w wyborach nie ma szans i chwyta się ostatniej deski ratunku albo Samoobrona Bis, której rządy było widać jak się chołota bez wiedzy i umiejętności dostala do stołków i pieniedzy.

Proszę mi  wyjaśnić jak przeciętny hodowca trzody taki do 3 tyś sztuk rocznie ma wpłynąć na odwołanie  władz branżowego związku ,strukturę tego związku tworzą ludzie powiązani ,towarzysko ,biznesowo ,praktycznie będący w nim od lat 90-tych,praktycznie kółko wzajemnej adoracji w ogóle nie zainteresowani nowymi członkami,będę wdzięczny za oświecenie

KARGO napisał:

Z prywatyzacją SHIUZ jak nie wiesz to się nie udzielaj. Rolnicy chcieli kupować akcję SHIUZU ale nasi działacze z Krzysztofem Banachem na czele krzyczeli na spotkaniach nie kupujcie akcji bo państwo wam za darmo odda akcję a ludzie naiwni posłuchał tych oszołomów i nie kupowali bo uwierzyli że za darmo dostaną niestety ale nie ma nic za darmo.  A taki Banach po całej akcji zasiada w radzie nadzorczej spółki SHIUZ i kasuje kasę .

A kto go wybrał? Ja? U nas jak wchirz sprzedawalo akcje to każdy co mógł to kupił pomimo tego że też były obiecane darmowe.

• Like 1

1 godzinę temu, Yoda napisał:

To co ? Uważasz że w rolnictwie jest wszystko w jak najlepszym porządku , a jedynie jacyś zadymiarze próbują hałasem wejść na "salony" ?