Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
6 minut temu, Partyzant85 napisał:

Dziwne że damianek mając własny biznes i kilkumilionowy obrót miesięczny nadal ma czas wypisywać brednie na forum.  

Są dwie opcje

1. zwykły bajkopisarz pokroju jarusia

2. Troll internetowy na usługach zagranicznych służb wprowadzający zamęt w krajowym rolnictwie.

Serio? Agent obcego wywiadu kontrrolniczego? 

Partyzant A może zwyczajnie Damian to inteligentny chłop, który chce zapewnić jak najlepszy byt swojej rodzinie? Gadke ma więc i marketing i handel, wiedzę rolniczą też -wie jak to połączyć nie użala sie nad sobą może to jest kluczem do sukcesu? 

8 minut temu, Partyzant85 napisał:

Ani dziesięciu krów, ani taty. Ursusy nawet dwa.

Może mieć nawet 500 tysięcy obrotu na miesiąc - liczy się zysk a nie obrót - ale ty jako wielki przedsiębiorca powinieneś o tym wiedzieć

O teraz dobrze napisałeś liczy się zysk.

I albo zrozumiesz że dzisiejsze rolnictwo jest masową produkcją, jak prawie wszystko inne, więc zysk z niego płynący wynosi np. 1 % obrotu. Więc obracając 10 tys zł gówno zarobisz, musisz mieć obrotu 1 mln. aby ten 1% miał jakiekolwiek znaczenie materialne.

Albo tego nie zrozumiesz i skończysz z żoną na kasie w lidlu, chyba że za 500+ przeżyjecie w co wątpię.

Sprzedaż bezpośrednia RHD i domowe przetwórstwo musi iść w odwrotnym kierunku. Tam masz przetwarzać bardzo mało, ale za to bardzo drogo. Masz mieć obrotu 10 tys. ale zysku już minimum kilkadziesiąt %.

Edytowane przez damianzbr

Aż dziwne że to masowe rolnictwo o którym mówisz nie działa tak dobrze chociażby w UK gdzie jest bardziej rozwinięte niż u nas tylko nadal muszą sprowadzać żywność z innych krajów.

32 minuty temu, Partyzant85 napisał:

Dziwne że damianek mając własny biznes i kilkumilionowy obrót miesięczny nadal ma czas wypisywać brednie na forum.  

Są dwie opcje

1. zwykły bajkopisarz pokroju jarusia

2. Troll internetowy na usługach zagranicznych służb wprowadzający zamęt w krajowym rolnictwie.

3. Troll internetowy na usługach DOBREJ ZMIANY

1 minutę temu, Partyzant85 napisał:

Aż dziwne że to masowe rolnictwo o którym mówisz nie działa tak dobrze chociażby w UK gdzie jest bardziej rozwinięte niż u nas tylko nadal muszą sprowadzać żywność z innych krajów.

Sprowadzają bo im się to opłaca. Duńczykom np. opłaca się masowa hodowla świń i zalewanie nimi całej Europy, a Brytyjczykom np. opłaca się to sprowadzać. Wymiana handlowa. Kupujesz co potrzebujesz, a innym sprzedajesz to co oni potrzebują. 

damian dobrze pisze albo bedziecie produkowac w małych ilosciach ale za to jakosciowo albo na masową skale ale z małą marżą i to juz jest . warto zobaczyc dane jaki udział ma zywnosc ekologiczna w nie których krajach , zobaczcie w biedronce ile kosztują produkty eko , czasem jest to zwykły chwyt marketingowy ,,eko '' ale działa  jest miejsce dla wszystkich i dla tych na masówki i dla tych eko tak jak w danni są wielkie fermy ale i ekologiczne produkty http://biokurier.pl/jedzenie/dania-zwikszanie-areau-upraw-ekologicznych-i-ywno-bio-w-stoowkach-publicznych/ i trzeba brac pod uwage opłacalnosci dopłaty 

Edytowane przez jarecki

2 godziny temu, damianzbr napisał:

1. Skoro było coś takiego jak okłamywanie przez Lidl konsumenta w Szkocji, pisaniem na etykiecie że świnia hodowana w Szkocji a się okazało że świnia była nie wiadomo skąd i są podejrzenia że w ogóle nie była z GB, to nie znaczy że już tak nie okłamują.

Bo po każdej aferze jedno się klaruje a zaczynają kłamać w drugim miejscu.

2. Jak to wynegocjowała? Jaka kropka i jaki koniec? Podaj podstawę praną unijnego prawa że GB mogła narzucić niemieckiemu Lidlowi obowiązek sprzedaży tylko GB mięsa. Jak ją podasz od razu jadę blokować autostradę aby takie samo europejskie prawo wprowadzili w Polce. Choć wiem że takie prawo będzie miało opłakane skutki bo więcej eksportujemy niż importujemy. Ale co tam, niech się ucieszą a później dostaną po d*pie rolnicy którzy myślą że m to pomorze. Pomorze, zbankrutować i będzie można taniej wykupić ich grunty.

3. Weź zachowuj się poważnie i podaj przykłady tych ustaw z ostatnich które są przepchnięte pod naciskiem jakiegoś lobby lidla czy kauflanda, czy niemców w ogóle.\

4. Ja mówię że lidl w Anglii robi co chce tak samo jak w Polsce. I nie zmyślaj sobie bo nie było tam mowy o policji, służbie zdrowia czy edukacji.

5. To ładnie masz mniemanie o kraju. A jeśli ci chodzi że Polskę sprowadzono na dno, to racja, zgadzam się. Teraz pytanie kto tego dokonał i kiedy?

6. Nie mówię jak tam jest tylko mówię że codziennie do GB wpływa setki ton Polskich płodów rolnych. Czytaj ze zrozumieniem

7. Nie jesteś wyróżniony, ani naznaczony. Zejdź na ziemię, po za tobą inni ludzie też jeżdżą za granicę, podróżują i pracują na stanowiskach managerskich a nie tylko na widlakach w Szkockich magazynach. Więc nie potrzebnie obrosłeś w piórka. Nie tylko ty byłeś za granicą, bo myślę że 1/4 forum była lub ktoś z ich rodziny był. I ludzie wiedzą jak jest za granicą.

Co do bandy rządzącej, kogo dasz w zamian? POjebańców komunistów? A może Bolaka który twierdzi że nie jest komunistą?

1. No odpowiadasz tak aby wyszło na twoje :)

2. Nie chodzi o ustawę . Nie wiem jak jest dokładnie ale widocznie Wielka Brytania bardzo skutecznie broni swoje sektory mięsne . Skoro każde mięso jest pochodzenia krajowego . Porobilem więcej zdjęć ale nie wiem czy jest wstawiać bo Ty i tak wiesz lepiej . To nic że kupuje marchew bio która jest zbierana w Aberdeenshire wokół miasta Aberdeen w którym mieszkam  w lidlu też oczywiście Aberdonskim . To i tak Ty napiszesz że pochodzi z Francji bo wiesz lepiej . 

3. Ustaw przechodzi mnóstwo i nawet o tym nie Wiesz bo bebnia wtedy w mediach o czym innym. Wiesz że Ceta przeszło w Polsce ? 

4 . Ja mówię cały czas o Szkocji a Ty tu o Anglii hehe .

5. Jakie mniemanie ? Kocham Polskę i dlatego staram się ją bronić . Walcząc o to chociażby aby uświadamiać ludziom żeby wiedzieli jak jest po za naszym polskim burdelem medialnym i politycznym . Aby nie wierzyli mediom antypolskim 

6. Ale mówisz że wpływa dużo produktów które idą do Lidla itp. A ja Ci powiem że jest mnóstwo polskich marketów i to do nich pewnie trafia to mięso i płody rolne . Bo sam kupuje w grosiku polskie jabłka kortlandy , ziemniaki , chleb itp połowę zakupów robię w polskim sklepie. Mięsa nie kupuje bo już trafia tu mniej swieze czyli te wiezione mnóstwo godzin z Polski. 

7. Co do mnie to ja na widlakach nie pracuje . Mam jedna z lepiej platnych prac w Wielkiej Brytanii bo w inżynierii morskiej. 

To Ty zejdź na ziemię bo widać że nie masz pojęcia kto nami rządzi . Teraz też mamy komunę tylko w innym wydaniu. Olszewski w 92-93 roku chciał zrobić porządek ze stara władza to Wałęsa nie pozwolił na to bo sam był Bolkiem i tyle . Wszedł niby nowy rządz a tak naprawdę ten sam po innymi nazwiskami . Teraz niby coś się zaczyna dziać ale szczerze to wątpię by ktoś wpuścił patriotów do rządu .. 

Dziś robiłem zakupy w lidlu przed pracą i popatrzylem dokladnie to to co produkują sami to mamy na półkach w sklepie . Wszystkie mięso ( beef,lamb,pork,chicken) , niektóre warzywa , jajka itp . I nie wmawiaj mi że jest inaczej . Bo tu dbają o rolnika . I tylko o to mi chodzi aby dbano o rolnika i o jego prace zapewniając mu zbyt w marketach we wlasnym państwie . 

I odpowiedz mi dlaczego w Polsce tego nie ? I nie gadaj że jest swoboda handlowa ble ble ble .. swoboda handlowa nie oznacza tego że się niszczy rodzimą gospodarkę . Planami azotanowymi , asf , embargo , lezaki itp . Kończe temat bo jak dla mnie nie masz argumentów . I jedź do Lidla i kup polska wieprzowinę i zrób zdjecie czy jest z Polski . Ja podaje żywe przykłady bez ściemy i jakiegoś domniemywania skąd to jest dane mięso. Jest napisane skąd pochodzi i gdzie pakowane . I to samo jest na polskich produkctach . A to że jest napisane produkt polski jak wół a potem na etykiecie okazuje się że jest tylko pakowany w Polsce to można sprawdzić bo jest to napisane na tejże etykiecie ! Rozmawiałem też z osobą z polski to mówi że wszystko da się sprawdzić na etykiecie bo jak byłem to sie nie przygladalem więc są nie wiem . Ale wierzę osobie . Np z Biedronki większość mięsa to Belgia i Niemcy .. tyle w temacie . Tu nawet w lidlu lokalny Aberdeen Angus do kupienia jest , chodzi o steki . Lidl w Polsce a Tu to wielka różnica . Lidl w Polsce jest tylko niemiecki , a Lidl w Szkocji jest i niemiecki ale główne produkty są szkockie !!! Koniec tematu . Widać że dałoby się sprzedawać polskie mieso w Lidlu .. tylko nikt nie walczy o zbyt polskich produktów !!! 

Edytowane przez tomaszmab

Polska to nie tylko produkcja  wiepszowiny ale jajka ; drub; wołowina ;mleko nawet zboze eksportujemy do niemiec tomaszmab czy chciałbys zeby nie było wolnego rynku czy handlu ? 

13 minut temu, tomaszmab napisał:

lokalny Aberdeen Angus

jak mozesz to podaj ile kosztuje 1 kg  miesa  80 funtów czy drozej ?

Edytowane przez jarecki

1 godzinę temu, Partyzant85 napisał:

Pogadaj z @tomaszmab on twierdzi że rolnictwo w GB działa jak należy i nie sprowadzają żywności z zagranicu i on pomieszkując w Aberden jada mięso ze świnek wyhodowanych w okolicy Aberdeen i marchewki zbierane na przedmieściach Aberden :D

Zrobił w lidlu zdjęcie etykiety gotowego produktu i tam napisali że świnka hodowana w Szkocji więc ja nie wiem skąd ci przyszło do głowy że GB nie jest samowystarczalna i sprowadza żywność xD

1 godzinę temu, tomaszmab napisał:

1. No odpowiadasz tak aby wyszło na twoje :)

2. Nie chodzi o ustawę . Nie wiem jak jest dokładnie ale widocznie Wielka Brytania bardzo skutecznie broni swoje sektory mięsne . Skoro każde mięso jest pochodzenia krajowego . Porobilem więcej zdjęć ale nie wiem czy jest wstawiać bo Ty i tak wiesz lepiej . To nic że kupuje marchew bio która jest zbierana w Aberdeenshire wokół miasta Aberdeen w którym mieszkam  w lidlu też oczywiście Aberdonskim . To i tak Ty napiszesz że pochodzi z Francji bo wiesz lepiej . 

3. Ustaw przechodzi mnóstwo i nawet o tym nie Wiesz bo bebnia wtedy w mediach o czym innym. Wiesz że Ceta przeszło w Polsce ? 

4 . Ja mówię cały czas o Szkocji a Ty tu o Anglii hehe .

5. Jakie mniemanie ? Kocham Polskę i dlatego staram się ją bronić . Walcząc o to chociażby aby uświadamiać ludziom żeby wiedzieli jak jest po za naszym polskim burdelem medialnym i politycznym . Aby nie wierzyli mediom antypolskim 

6. Ale mówisz że wpływa dużo produktów które idą do Lidla itp. A ja Ci powiem że jest mnóstwo polskich marketów i to do nich pewnie trafia to mięso i płody rolne . Bo sam kupuje w grosiku polskie jabłka kortlandy , ziemniaki , chleb itp połowę zakupów robię w polskim sklepie. Mięsa nie kupuje bo już trafia tu mniej swieze czyli te wiezione mnóstwo godzin z Polski. 

7. Co do mnie to ja na widlakach nie pracuje . Mam jedna z lepiej platnych prac w Wielkiej Brytanii bo w inżynierii morskiej. 

To Ty zejdź na ziemię bo widać że nie masz pojęcia kto nami rządzi . Teraz też mamy komunę tylko w innym wydaniu. Olszewski w 92-93 roku chciał zrobić porządek ze stara władza to Wałęsa nie pozwolił na to bo sam był Bolkiem i tyle . Wszedł niby nowy rządz a tak naprawdę ten sam po innymi nazwiskami . Teraz niby coś się zaczyna dziać ale szczerze to wątpię by ktoś wpuścił patriotów do rządu .. 

Dziś robiłem zakupy w lidlu przed pracą i popatrzylem dokladnie to to co produkują sami to mamy na półkach w sklepie . Wszystkie mięso ( beef,lamb,pork,chicken) , niektóre warzywa , jajka itp . I nie wmawiaj mi że jest inaczej . Bo tu dbają o rolnika . I tylko o to mi chodzi aby dbano o rolnika i o jego prace zapewniając mu zbyt w marketach we wlasnym państwie . 

I odpowiedz mi dlaczego w Polsce tego nie ? I nie gadaj że jest swoboda handlowa ble ble ble .. swoboda handlowa nie oznacza tego że się niszczy rodzimą gospodarkę . Planami azotanowymi , asf , embargo , lezaki itp . Kończe temat bo jak dla mnie nie masz argumentów . I jedź do Lidla i kup polska wieprzowinę i zrób zdjecie czy jest z Polski . Ja podaje żywe przykłady bez ściemy i jakiegoś domniemywania skąd to jest dane mięso. Jest napisane skąd pochodzi i gdzie pakowane . I to samo jest na polskich produkctach . A to że jest napisane produkt polski jak wół a potem na etykiecie okazuje się że jest tylko pakowany w Polsce to można sprawdzić bo jest to napisane na tejże etykiecie ! Rozmawiałem też z osobą z polski to mówi że wszystko da się sprawdzić na etykiecie bo jak byłem to sie nie przygladalem więc są nie wiem . Ale wierzę osobie . Np z Biedronki większość mięsa to Belgia i Niemcy .. tyle w temacie . Tu nawet w lidlu lokalny Aberdeen Angus do kupienia jest , chodzi o steki . Lidl w Polsce a Tu to wielka różnica . Lidl w Polsce jest tylko niemiecki , a Lidl w Szkocji jest i niemiecki ale główne produkty są szkockie !!! Koniec tematu . Widać że dałoby się sprzedawać polskie mieso w Lidlu .. tylko nikt nie walczy o zbyt polskich produktów !!! 

1. Gadam jak jest, a nie na moje czy twoje.

2. Twierdzisz że GB wynegocjowała coś z lidlem. Jeśli nie ustawą to podaj przykłady i dowody jak to zrobili. Bo na razie nie wiesz jak to jest ale twierdzisz że widocznie tak jest. Tak wiem, wyciągasz wnioski na podstawie etykiety, sorry ja nie kupuję takiego argumentu. Bo podałem ci przykłady z GB serwisów które wykryły oszustwo. Twoje zdjęcia etykiety przedstawiają markę : Strathvale Farm

https://www.theweek.co.uk/87683/supermarket-fake-farms-to-look-out-for

https://translate.google.pl/translate?sl=en&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fwww.theweek.co.uk%2F87683%2Fsupermarket-fake-farms-to-look-out-for

Lidl: W Anglii i Walii, świeże mięso Lidla jest sprzedawane jako Birchwood Farm, podczas gdy tuż za granicą w Szkocji, te same produkty pojawiają się pod bardziej etykietą Hibernian Farm Strathvale. Jednak w przeciwieństwie do niektórych konkurentów z „fałszywej farmy”, całe mięso łańcucha pochodzi od brytyjskich dostawców.

Więc jak widzisz, z podanego tekstu w linku wynika że jest to oszustwo. Bo te same produkty są sprzedawane w całej GB tylko pod pod różnymi markami (sztucznymi nazwami nieistniejących gospodarstw) a ty myślałeś że jadasz świniaka ze Szkocji.

I tak najpierw oszukali że świnki hodowane w Szkocji i przyznają się do tego oszustwa i jednocześnie gwarantują że już więcej nie będą oszukiwać i świnki faktycznie nie są ze Szkocji ale za to są tylko z samej GB więc nie czują się winni.

I jak tu im teraz wierzyć obłudnikom? Skoro wcześniej potrafili oszukać na etykietach że ze Szkocji to teraz równie dobrze mogą kłamać że świnki niby hodowane w GB. A zaraz się okaże że świnki są jednak z Hiszpanii ale teraz już przyrzekają że były to zdrowe świnki z Uni Europejskiej i ponownie nie czują się winni oszustwa.

Przecież tak można kłamać w nieskończoność. Żenada....

Nie ma co wnikać, jakieś tam świnie i w GB hodują może tobie akurat się trafił szkocki lord, a nie seniorita czy Polska blondyna. Co nie zmienia faktu że w europejskich supermarketach są wymieszane produkty z całej europy i nie ma takiego prawa które mogło by zmienić stan rzeczy.

Albo rozmawiamy poważnie i dasz odnośnik do ustawy czy rozporządzenia które daje możliwość państwu członkowskiemu nakazać np. lidlowi sprzedawać  produkty lokalne, albo ta rozmowa nie ma dalszego sensu.

Widzisz, pracujesz w jakimś biurze czy w terenie w inżynierii morskiej i nie masz pojęcia o spożywce. Byś popracował na wózku widłowym w takim magazynie logistycznym jak KUEHNE NAGEL czy innym amazonie to byś wiedział co przyjeżdża, skąd przyjeżdża i kto to później odbiera.

Edytowane przez damianzbr

40 minut temu, jarecki napisał:

Polska to nie tylko produkcja  wiepszowiny ale jajka ; drub; wołowina ;mleko nawet zboze eksportujemy do niemiec tomaszmab czy chciałbys zeby nie było wolnego rynku czy handlu ? 

jak mozesz to podaj ile kosztuje 1 kg  miesa  80 funtów czy drozej ?

Nie chodzi mi o calkowity zakaz wolnego handlu . Raczej o wyrównanie sił . Niemcy i Francja zrobili sobie takie prawo Unijne jakie im pasuje . Czyli dominacja nad słabszym . Prawo Unijne nie może byc krzywdzące dla jednej ze stron. A takie jest !!! Chodzi tez o to aby aby polska miala do gadania tyle co Niemcy i Francja . Jeżeli tak nie jest to jak można mówić o wspólnocie . Moim zdaniem to okupacja a nie wspólnota . Zobacz ze po wejściu Polski do Unii został zniszczony przemysł cukrowy . Tak Niemcy skutecznie działali, ze obecnie zostało 18 cukrowni z 76. W październiku 2017 roku UE znosi limity produkcji cukrów . Jeżeli w Polsce zostało tylko 18 a w Niemczech i Francji po 80 cukrowni to kto więcej naprodukuje cukru ?! Teraz niszczą polską wieprzowinę zeby sobie miejsce zrobić na swoją. To jest logiczne . Zostalo mleko ( najbardziej pracochłonne) a to dlatego że zachodowi się nie chce mleka produkować bo po co jak opłaca się wołowina i wieprze.  UE jest gospodarką rabunkową .. Niby dają ale zabierają nam wędki dzięki którym byśmy sami sobie poradzili . A brakuje nam rzadzacych którzy by o to zadbali. 

Co do Angusa to nie jest az taki drogi . Nie patrzyłem ceny bo nie kupowałem gdzy nie lubię wołowiny . Ale w następnym tyg będę robił zakupy w piątek to mogę Ci zdjęcie wysłać ile kosztuje. 

Ponawiam apel do PRAWDZIWYCH rolników - nie dajcie się omamić spekulantom którzy tylko czekają żeby wykupić waszą ziemię - walczcie o własne dobro i dobro KRAJOWEGO rolnictwa.

8 minut temu, damianzbr napisał:

Pogadaj z @tomaszmab on twierdzi że rolnictwo w GB działa jak należy i nie sprowadzają żywności z zagranicu i on pomieszkując w Aberden jada mięso ze świnek wyhodowanych w okolicy Aberdeen i marchewki zbierane na przedmieściach Aberden :D

Zrobił w lidlu zdjęcie etykiety gotowego produktu i tam napisali że świnka hodowana w Szkocji więc ja nie wiem skąd ci przyszło do głowy że GB nie jest samowystarczalna i sprowadza żywność xD

1. Gadam jak jest, a nie na moje czy twoje.

2. Twierdzisz że GB wynegocjowała coś z lidlem. Jeśli nie ustawą to podaj przykłady i dowody jak to zrobili. Bo na razie nie wiesz jak to jest ale twierdzisz że widocznie tak jest. Tak wiem, wyciągasz wnioski na podstawie etykiety, sorry ja nie kupuję takiego argumentu. Bo podałem ci przykłady z GB serwisów które wykryły oszustwo. Twoje zdjęcia etykiety przedstawiają markę : Strathvale Farm

https://www.theweek.co.uk/87683/supermarket-fake-farms-to-look-out-for

https://translate.google.pl/translate?sl=en&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fwww.theweek.co.uk%2F87683%2Fsupermarket-fake-farms-to-look-out-for

Lidl: W Anglii i Walii, świeże mięso Lidla jest sprzedawane jako Birchwood Farm, podczas gdy tuż za granicą w Szkocji, te same produkty pojawiają się pod bardziej etykietą Hibernian Farm Strathvale. Jednak w przeciwieństwie do niektórych konkurentów z „fałszywej farmy”, całe mięso łańcucha pochodzi od brytyjskich dostawców.

Więc jak widzisz, z podanego tekstu w linku wynika że jest to oszustwo. Bo te same produkty są sprzedawane w całej GB tylko pod pod różnymi markami (sztucznymi nazwami nieistniejących gospodarstw) a ty myślałeś że jadasz świniaka ze Szkocji.

I tak najpierw oszukali że świnki chodwane w Szkocji i przyznają się do tego oszustwa i jednocześnie gwarantują że już więcej nie będą oszukiwać i świnki nie są ze Szkocji ale są tylko z GB.

I jak tu im teraz wierzyć obłudnikom? Skoro wcześniej potrafili oszukać na etykietach że ze Szkocji to teraz równie dobrze mogą kłamać że śminki są z GB. Może zaraz się okaże że świnki są z Hiszpanii ale teraz już przyrzekają że były to zdrowe świnki z Uni Europejskiej.

Przecież tak można kłamać w nieskończoność. Żenada....

Nie ma co wnikać, jakieś tam świnie i w GB hodują może tobie akurat się trafił szkocki lord, a nie seniorita czy Polska blondyna. Co nie zmienia faktu że w europejskich supermarketach są wymieszane produkty z całej europy i nie ma takiego prawa które mogło by zmienić stan rzeczy.

Albo rozmawiamy poważnie i dasz odnośnik do ustawy czy rozporządzenia które daje możliwość państwu członkowskiemu nakazać np. lidlowi sprzedawać  produkty lokalne, albo ta rozmowa nie ma dalszego sensu.

Widzisz, pracujesz w jakimś biurze czy w terenie w inżynierii morskiej i nie masz pojęcia o spożywce. Byś popracował na wózku widłowym w takim magazynie logistycznym jak KUEHNE NAGEL czy innym amazonie to byś wiedział co przyjeżdża, skąd przyjeżdża i kto to później odbiera.

W biurze nie pracuje . Tylko przy maszynach sterowanych komputerowo . 

To że przytaczasz jakiś artykuł to nic nie znaczy . Wszędzie są jakieś fake newsy itp . Tak jak i w PL. 

Ja pokazuje przykłady z życia a nie z internetu . Etykieta , produkt , pochodzenie . 

Jaka ustawa człowieku . Rolnik i przetworca ma wsparcie kraju i sprzedaje produkty dla lidla i tyle . Nie trzeba ustaw!!! 

Jak Ty nawet nie widzisz że idziesz w zaparte i chcesz powiedzieć że wszyscy kłamią z żywnością i ze ja to łykam a sam nie widzisz że się pogrążasz w tym temacie . Już nie mam o czym z Tobą dyskutować bo wiesz lepiej i nikomu racji nie przyznasz. Masz zamknięty umysł na to co się dzieje naprawdę na świecie . To tyle . Milego dnia Damianie . Ja już kończę bo robotę olewam przez te pisanie . Brak Ci argumentów 

4 godziny temu, Bartek933 napisał:

Damian, dwoma łyżkami się nie najesz a zdrowie i życie ma się jedno

Święte słowa, coraz bardziej zaczynam sobie to uświadamiać. Zwłaszcza chodzi o czas dla rodziny i własne zdrowie....

3 godziny temu, Szczepanitoo napisał:

damianzbr zbawca Polskiej wsi😂 na ministra rolnictwa 😂 Będziemy żyć w dobrobrobycie i dostatku😂

Co masz do mnie że ślesz takie teksty?

6 godzin temu, tomaszmab napisał:

Nie chodzi mi o calkowity zakaz wolnego handlu . Raczej o wyrównanie sił . Niemcy i Francja zrobili sobie takie prawo Unijne jakie im pasuje . Czyli dominacja nad słabszym . Prawo Unijne nie może byc krzywdzące dla jednej ze stron. A takie jest !!! Chodzi tez o to aby aby polska miala do gadania tyle co Niemcy i Francja . Jeżeli tak nie jest to jak można mówić o wspólnocie . Moim zdaniem to okupacja a nie wspólnota . Zobacz ze po wejściu Polski do Unii został zniszczony przemysł cukrowy . Tak Niemcy skutecznie działali, ze obecnie zostało 18 cukrowni z 76. W październiku 2017 roku UE znosi limity produkcji cukrów . Jeżeli w Polsce zostało tylko 18 a w Niemczech i Francji po 80 cukrowni to kto więcej naprodukuje cukru ?! Teraz niszczą polską wieprzowinę zeby sobie miejsce zrobić na swoją. To jest logiczne . Zostalo mleko ( najbardziej pracochłonne) a to dlatego że zachodowi się nie chce mleka produkować bo po co jak opłaca się wołowina i wieprze.  UE jest gospodarką rabunkową .. Niby dają ale zabierają nam wędki dzięki którym byśmy sami sobie poradzili . A brakuje nam rzadzacych którzy by o to zadbali. 

Co do Angusa to nie jest az taki drogi . Nie patrzyłem ceny bo nie kupowałem gdzy nie lubię wołowiny . Ale w następnym tyg będę robił zakupy w piątek to mogę Ci zdjęcie wysłać ile kosztuje. 

Podaj realne dane produkcyjne na poparcie swoich tez. W roku 2018 wyprodukowano w Polsce 2,2 mln ton cukru, a w roku 2004 mimo tych 76 cukrowni 2 mln. Przecież tu chodzi o wydajność produkcyjną, a nie o ilość. To tak jakby się chwalić, że ma się trzy razy więcej krów od sąsiada, ale zapomnieć powiedzieć, że o cztery razy mniejszej wydajności. 

Polska jest na trzecim miejscu pod względem produkcji cukru. Produkujemy więcej niż Wielka Brytania, więc nie ma sensu robić z siebie ofiary jakiś spisków. 

Do tego dodam, że przy naszej wydajności rolniczej(która jeszcze mogłaby być lepsza) nie jesteśmy w stanie polegać na popycie wewnętrznym. Społeczeństwo nie jest w stanie tyle zjeść. Wymiana handlowa to jest podstawa naszego istnienia jako grupy społecznej. Inaczej połowę gospodarstw trzeba by zamknąć a ziemie chyba zalesić  

Edytowane przez Adrian_K_90

29 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

Podaj realne dane produkcyjne na poparcie swoich tez. W roku 2018 wyprodukowano w Polsce 2,2 mln ton cukru, a w roku 2004 mimo tych 76 cukrowni 2 mln. Przecież tu chodzi o wydajność produkcyjną, a nie o ilość. To tak jakby się chwalić, że ma się trzy razy więcej krów od sąsiada, ale zapomnieć powiedzieć, że o cztery razy mniejszej wydajności. 

Polska jest na trzecim miejscu pod względem produkcji cukru. Produkujemy więcej niż Wielka Brytania, więc nie ma sensu robić z siebie ofiary jakiś spisków. 

Do tego dodam, że przy naszej wydajności rolniczej(która jeszcze mogłaby być lepsza) nie jesteśmy w stanie polegać na popycie wewnętrznym. Społeczeństwo nie jest w stanie tyle zjeść. Wymiana handlowa to jest podstawa naszego istnienia jako grupy społecznej. Inaczej połowę gospodarstw trzeba by zamknąć a ziemie chyba zalesić  

A czemu mamy się cieszyć z bycia trzecim jak moglibyśmy być pierwszymi ?! Poczytaj sobie . Tu masz wszystko napisane o Co chodziło . Niemcy to cwaniaki. To był początek dojenia Polski 

https://www.salon24.pl/u/statystyk/719923,jak-niemcy-wykonczyli-polski-przemysl-cukrowniczy

Edytowane przez tomaszmab

Moglibyśmy być i pierwsi na świecie, ale to się musi sklejać ekonomicznie. Co z tego, że za Gierka było tyle, i moglibyśmy być potęgą cukrowniczą, jak te zakłady płaciły czasem rolnikom za buraki w cukrze bo nie miały płynności finansowej, a co najważniejsze po przemianach ustrojowych nie miały gdzie tego cukru wypychać. Wcześniej prawie za darmo wysyłaliśmy to do ZSRR, a oni przesyłali czasem dalej by utrzymywać w imię ideologii inne upadające gospodarki socjalistyczne. Niemcy obecnie produkują jakieś dwa razy więcej cukru niż my(w przeliczeniu na mieszkańca wychodzi prawie identycznie), a mają może dwie cukrownie więcej niż jest obecnie u nas. Nie twierdze, że z tymi przemianami w przemyśle cukrowniczym było wszystko ok. Było pewnie masę patologii(jak wszędzie gdzie wprowadza się odgórne regulacje), ale to na pewno nie jest problem przyczyniający się do upadku polskiego rolnictwa.