Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  W dniu 17.03.2019 o 18:23, soltys48 napisał(a):

czyli twierdzisz ,ze źle zrobili?

Rozwiń  

Nie wiem o co dokładnie chodzi w zapytaniu.

Paląc opony - zrobili źle

Strajkując na autostradzie i w Warszawie - zrobili źle.

Nie podoba im się import mięsa. Więc niech staną na przejściu granicznym. Spontanicznie niech zablokują świecko i zatrzymują chłodnie. Te z mięsem na parking na 48 h. Do tego dla kierowcy 2 - 3,5 litra ON na godzinę do agregatu chłodni i wykupione spanie w hotelu z jedzeniem.

Wiesz co to znaczy wstrzymanie produkcji na 48 godzin?

Jak by dobrze gadali po tym pierwszym strajku to i rząd by przymykał oko na blokowanie ciężarówek.

Ale tu nie chodzi o poprawę sytuacji w rolnictwie tylko o wylewanie żółci i skłócanie społeczeństwa i nastawianie rolników przeciw rządowi.

W dniu 17.03.2019 o 19:55, zetorki12 napisał(a):

Germańską . Polskie to co w z polskiego i w Polsce . Mieszanie jest niezdrowe.

Rozwiń  

No tak mieszanie nie zdrowe, to zablokujmy sobie import, brawo ty.. Pomyśl czasem czy chcesz białorusi.

Edytowane przez damianzbr

W dniu 17.03.2019 o 19:12, tomaszmab napisał(a):

A mi się rozchodzi o to że w lidlu w Polsce nie ma polskich produktów tych głównych tylko jest wspierana wyłącznie niemiecka gospodarka.. 

Rozwiń  

Nie zweryfikuje tego, bo do Lidla mi nie po drodze, ale wydawało mi się, że tam wszystko jest prawie takie same jak w innych marketach. Żadnych różnic. 

W dniu 17.03.2019 o 20:49, zetorki12 napisał(a):

Kto mówi o blokadzie ? O oznakowaniu mowa była ... Ty naprawdę po KIELCACH jesteś .:D

Rozwiń  

Do znakowania się nie wtrącam. Skoro chcą znakowania niech będzie nie mam nic przeciwko temu ale myślę że to nic nie da, może się mylę nie wiem...

No po Kielcach ale ja kierowałem więc te 200 km w jedną str. nie odbiło się na mojej psychice za nadto. ;)

W dniu 17.03.2019 o 19:55, zetorki12 napisał(a):

Germańską . Polskie to co w z polskiego i w Polsce . Mieszanie jest niezdrowe.

Rozwiń  

W dniu 17.03.2019 o 20:49, zetorki12 napisał(a):

Kto mówi o blokadzie ? O oznakowaniu mowa była ... Ty naprawdę po KIELCACH jesteś .:D

Rozwiń  

Jak świnie napasiesz importowanym koncentratem, to jak to oznaczysz? 😉

Edytowane przez Adrian_K_90

Dopóki nie będziemy udzialowcami w przetworni lub nie będzie szła sprzedaż bezpośrednia to każdy będzie rolnika dymal. Nawet jeśli będzie naga hostessa w sklepie sprzedawać polskie produkty. Jak po drodze do sklepu pięciu musi zarobić to ile z tego trafi do producenta surowca nieprzetworzonego?

dlaczego jest cisza w całej Europie o MRSA, przecież to stwarza zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi (w Danii było już kilka przypadków śmiertelnych)?

w Danii ponad 2/3 stad świń jest MRSA dodatnich, badania w 2017 roku wykazały, że 40% próbek duńskiej wieprzowiny było również MRSA pozytywnych; to powinno być zutylizowane a nie sprzedawane

nie należy stwarzać nowych przepisów/zakazów tylko egzekwować obecne (kontrola weterynaryjna)

co do przetwórstwa na poziomie gospodarstwa to bardzo dobry pomysł zwiększający wartość dodaną

albo hodowla gołębi :)

Za rekordową kwotę 1 mln 252 tys. euro sprzedano gołębia wyścigowego o imieniu Armando podczas niedzielnej aukcji w belgijskiej Flandrii. Nabywcą jest obywatel Chin

Edytowane przez nie

Masz jakieś chociaż internetowe potwierdzenie tego stanu rzeczy?

Jeśli tak faktycznie jest dlaczego ten śmieszny Kołodzejczak na strajkach nie skanduje haseł o tym informujących tylko robi bezsensowną nic nie wnoszącą zadymę.

Albo dlaczego na strajkach nie było haseł anty eko-oszołomom którzy blokowali odstrzał dzika?

Dla mnie to jest bardzo dziwne że niby strajk rolników a żadnych konkretów.

Natknąłem się na artykuł na stronie farmer pl i tam szkocki rząd chce zachęcić młodych ludzi do zajęcia się rolnictwem. Właśnie niecały rok temu zapowiedziano uruchomienie programu w którym zainteresowani dostaną dom i kilkanaście hektarów ziemi. Artykuł się nazywa " Jesteś młodym rolnikiem . Szkocja czeka na Ciebie ." Wystarczy to wpisać w google bo linka wkleić nie mogę 

Edytowane przez tomaszmab

W dniu 18.03.2019 o 14:21, tomaszmab napisał(a):

Natknąłem się na artykuł na stronie farmer pl i tam szkocki rząd chce zachęcić młodych ludzi do zajęcia się rolnictwem. Właśnie niecały rok temu zapowiedziano uruchomienie programu w którym zainteresowani dostaną dom i kilkanaście hektarów ziemi. Artykuł się nazywa " Jesteś młodym rolnikiem . Szkocja czeka na Ciebie ." Wystarczy to wpisać w google bo linka wkleić nie mogę 

Rozwiń  

U nas za ziemie trzeba płacić, i to sporo. 

w wiekszosci krajów europy a nawet swiata ceny produktów rolnych nie przetworzonych produkowanych przemysłowo są na dosc zbliżonym poziomie , jedyna wieksza różnica jest w wołowinie , o ile w krajach rozwinietych zarobki poza rolnictwem sa kilka razy wyzsze jak w polsce to rolnik tam czesto musi nadrabiac wysokoscia produkcji zeby wyrównac swoją pensje do tej z poza rolnictwa  . wiec młody farmer w szkocji po co ma meczyc sie na roli jak zarobi lepszą kase w innej gałezi przemysłu , zreszta trend jest zauważalny w polsce też malejącą liczbą gospodarstw . 

https://warszawa.onet.pl/warszawa-protest-rolnikow-na-pl-zawiszy-zarzuty-dla-prezesa-agrounii/y2xwb1b?utm_source=warszawa.onet.pl_viasg_warszawa&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2

szczepanito- wiezienie to byl, dla wielu politykow, pierwszy krok do wielkiej kariery-urzad prezydenta,premiera, posla, ministra,wojewody itd.itp z pare lat stana dla ciebie otworem,😏  po wypisce swiat polityki stanie przed toba otworem😛  choc gdyby wierzyc w dlugoterminowe prognozy pogody to kasy na "papuge" na pewno nie braknie-warzywa i owoce beda w cenie.......

W dniu 21.03.2019 o 12:47, jarecki napisał(a):

w wiekszosci krajów europy a nawet swiata ceny produktów rolnych nie przetworzonych produkowanych przemysłowo są na dosc zbliżonym poziomie , jedyna wieksza różnica jest w wołowinie , o ile w krajach rozwinietych zarobki poza rolnictwem sa kilka razy wyzsze jak w polsce to rolnik tam czesto musi nadrabiac wysokoscia produkcji zeby wyrównac swoją pensje do tej z poza rolnictwa  . wiec młody farmer w szkocji po co ma meczyc sie na roli jak zarobi lepszą kase w innej gałezi przemysłu , zreszta trend jest zauważalny w polsce też malejącą liczbą gospodarstw . 

Rozwiń  

W Polsce w czasach poprzedniego systemu trochę na siłę zawyżono liczbę gospodarstw, poprzez parcelacje i ideologiczne wspieranie rozdrobnienia. Teraz wraca to , tak jakby do naturalnego stanu rzeczy. Nie wiem czy gospodarstwa 2-3 ha (a podobno są mniejsze)kiedykolwiek, w jakimkolwiek systemie miały zysk pozwalający na normalne życie z samej pracy na roli. Raczej na pewno, zawsze gdzieś dodatkowo pracowali. 

Jak tu będzie dobrze, dla przykładu u nas teraz robią wodociągi to zamiast ludzie się cieszyć że będą mieli wode to takie cyrki wychodzą że głowa mała. Raz że część ludzi się nie zapisała, dwa nie którzy robią afery i nie chcą puścić przez swoje podwórka albo pola. Takie zboża mają ze szkoda mówić albo "ogródki" zarosniete krzakami i wielki problem. Dla mnie przekopali 150x5 m pszenicy i nic zaraz mają mi przez kolejne pola kopać rzepaku i też będzie 130x5m i jakoś afery nie robię. Jak ma być dobrze jak ludzie na wsi to cymbaly i nie mogą się dogadać, zgrać w ważnych sprawach. 

Edytowane przez XTRO
  • Like 1

Ale że co? Że mają robić wodociągi O.o  ???

Naprawiać, modernizować, czy do tej pory wody nie mieliście i dopiero teraz robią?

Ja tam się czuję jakobym był ze wschodu PL, ale wodociągi to już w latach 90' nam zrobili...

Ja pierdziele, maskara...

Gdzieś ostatnio w TV mówili że na Podkarpaciu jakiś jeden dom nie ma prądu to się zdziwiłem, ale mówię tylko jeden, może jakieś skały, góry trudny teren i nie było jak. A tu 50 km w prostej linii od mnie nie mają wody. :o

Widzisz i ty za strajkiem jesteś. Rządziło SLD nie zrobili wam, rządziło PO nie zrobili wam, rządzi PiS i do razu wodę wam robią  :D

Czyli mówisz że nic nie płacą za zniszczone pola i służebność przesyłu? Jak za darmo to ja też bym nie dał kopać, tyle lat żyliście bez wody pewnie każdy ma studnię głębinową bo chyba wiaderkiem na łańcuchu ze studni nie ciągniecie i teraz przyjdzie sobie jakiś inwestor, założy instalacje za cenę materiału i robocizny, a później będzie was łupił za wodę i konserwację urządzeń, a za kolejne przyłącze będzie sobie wołał zależnie od humoru 10 tys albo 20 tys. oczywiście w zwartej zabudowie 30 m przekopu 20 tys. bo jak gdzieś w polu to i ze 40 tys może krzyknąć taki cwaniak. Tak właśnie u nas jest teraz..

W dniu 25.03.2019 o 16:22, damianzbr napisał(a):

Ja pierdziele, maskara...

Gdzieś ostatnio w TV mówili że na Podkarpaciu jakiś jeden dom nie ma prądu to się zdziwiłem, ale mówię tylko jeden, może jakieś skały, góry trudny teren i nie było jak. A tu 50 km w prostej linii od mnie nie mają wody. :o

Widzisz i ty za strajkiem jesteś. Rządziło SLD nie zrobili wam, rządziło PO nie zrobili wam, rządzi PiS i do razu wodę wam robią  :D

Czyli mówisz że nic nie płacą za zniszczone pola i służebność przesyłu? Jak za darmo to ja też bym nie dał kopać, tyle lat żyliście bez wody pewnie każdy ma studnię głębinową bo chyba wiaderkiem na łańcuchu ze studni nie ciągniecie i teraz przyjdzie sobie jakiś inwestor, założy instalacje za cenę materiału i robocizny, a później będzie was łupił za wodę i konserwację urządzeń, a za kolejne przyłącze będzie sobie wołał zależnie od humoru 10 tys albo 20 tys. oczywiście w zwartej zabudowie 30 m przekopu 20 tys. bo jak gdzieś w polu to i ze 40 tys może krzyknąć taki cwaniak. Tak właśnie u nas jest teraz..

Rozwiń  

nie tyle co teraz robią bo wybory, ale dokumentacja była zrobiona 15 lat temu i w tym roku się kończyła i gmina straciłaby do tego dofinansowanie to w końcu robią. I to nie na całej wsi tylko na mojej koloni :P

wiesz studnia się kiedyś skończy, no i w dzisiejszych czasach bez wodociągu to trochę gówniano.

Podatek będzie można umorzyć 

Gmina Komarówka

Edytowane przez XTRO

Czyli robi gmina i gmina będzie dysponować tym wodociągiem? U nas wydzierżawili na 15 lat jakiemuś cwaniakowi i teraz takie kwiatki że przyłącza do domu nie można zrobić bo cenę wali że byś 2 studnie głębinowe na 100 m głębokie sobie zrobił.

Później tylko rady pilnować aby tego komuś nie oddali za półdarmo bo będzie z was ciągnął jak z nas.

W dniu 25.03.2019 o 14:07, Szczepanitoo napisał(a):

@jacus, co Ty się mnie tak uczepił?

Rozwiń  

wodzu prowadz na ...😛, musisz sie przyzwyczaic do bycia osoba publiczna. ale spoko selfika z toba sobie nie zrobie -to nie moj styl😏, gdy jestec osoba znana i powazana ciagle ktos cos bedzie chcial, jak nie ja to prokurator lub sedzia😊, ktos musi leppera zastapic ............

z kilometr ode mnie jest pare domow ktore nie maja wody -nie tylko w wodociagu ale i w studniach i to bezposrednio przy walach wislanych -w polsce a , o kurna wisla kiedys plynela innym korytem i oni byli po drugiej stronie rzeki czyli w polsce b i moze temu sa cywilizacyjnie zacofani, ja mieszkam po wschodniej stronie starorzecza..........