Skocz do zawartości

Ceny trzody chlewnej 2019

rudinho11

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, zetorki12 napisał:

U nas dziady tylko laczki zmieniali , a na koniec zostawiali pytając od niechcenia czy można . Aż chęć nachodziła kopa za***ać . No ale grzecznie odpowiadałem że można .

to trzeba było upomnieć że jeszcze kombinezon trzeba, a nie teraz żale na forum wylewac

Przed chwilą, sumek666 napisał:

Widzisz zetorki tak ich nauczyliście. A jak go skurwisz ma dzień dobry to na drugi raz się zastanowi. 

Kurna , jeden od gestapowców ich zwymyślał i że za niemca tak nie gnębiono , to sąd musiał odwiedzić . Wiesz . Co innego jak wiesz że masz tip top , a ja tylko tak po łebkach . 

Przed chwilą, dwdx1906 napisał:

to trzeba było upomnieć że jeszcze kombinezon trzeba, a nie teraz żale na forum wylewac

Jakie żale ? Moim zdaniem to zwykły pic na wodę .

Czy to początek końca takich widoków w Polsce?!
Potwierdziło się. #ASF w województwie Lubuskim, niedaleko Wschowy! Dramat hodowców. Niestety wysoka cena zadziałała zbyt znieczulającego.
Padły dzik🐗 z pozytywnym wynikiem #ASF
Nie ma co wymieniać w kolejności, pewne jest to, że żadne służby odpowiedzialne za to by taka sytuacja nie miała miejsca nie zrobiły wystarczająco dużo by hodowcy mogli spać spokojnie.
Oby na jednym dziku się skończyło.

Dodam tylko, że dzis wróciłem w województwa lubelskiego. Tam #asf zdziesiątkował gospodarstwa. Ludzie zostali bez świń, bez dochodu i wielu rolników bez odszkodowań ze sprawami toczącymi się w sądach. Obraz rozpaczy, Polska w XXI wieku.

AGROunia wiele razy podnosiła temat #asf niestety mało kto słuchał takich osób jak Mateusz Kacperkiewicz -młody rolnik z wielkopolski, który wiele razy wskazywał na zagrożenia dla hodowli świń w terenie zachodniej wielkopolski. Wielu uważało, że to jedynie problem wschodniej Polski. Jest inaczej. Nasza produkcja wieprzowiny z roku na rok mniejsza ale widać, że dla ‚zainteresowanych’ ciagle zbyt duża.

https://agrolajt.pl/…/nadciaga-pogrom-asf-u-bram-wielkopols…

• Like 1

2 minuty temu, zetorki12 napisał:

Wymogi bioasekuracji . Dziki mają się świetnie , a jest podejrzenie że nawet owady mogą to roznosić .

Właśnie dlatego bioasekuracja jest bardzo ważna. Jak rozumiem w zimię chodzisz spocony bez ubrania, bo podobno można się przeziębić nawet w kurtce i szaliku?

Co do AU, cały czas słyszę że trzeba się wziąć za walkę z ASF, ale jak to zrobić już nie. Zimą podczas niewielkiego odstrzału dziku, kiedy zrobił się bum na obronę tych paskudnych zwierząt z AU Pan Kołodziejczyk nawet próbował stanąć po stronie ekooszołomów ;)

No i jak cena zadziałała znieczulająco, i rolnicy przestali trzymać dziki w zamknięciu? :D

• Like 1

Oj dobra . Chcesz to wierz w to co każą urzędnicy . Może kiedyś zauważysz niespójności i to że państwo polskie wypięło się na rolników .  Szalika nie używam nigdy .

Edytowane przez zetorki12

7 minut temu, zetorki12 napisał:

Oj dobra . Chcesz to wierz w to co karzą urzędnicy 

A to karać chcą czy jak 😁😁😁😁😁.... Kurla polonista dziś ma cienki dzień... Który to byk dzisiaj? 😁😁😁😁

Edytowane przez Gość

14 minut temu, dwdx1906 napisał:

Właśnie dlatego bioasekuracja jest bardzo ważna. Jak rozumiem w zimię chodzisz spocony bez ubrania, bo podobno można się przeziębić nawet w kurtce i szaliku?

Co do AU, cały czas słyszę że trzeba się wziąć za walkę z ASF, ale jak to zrobić już nie. Zimą podczas niewielkiego odstrzału dziku, kiedy zrobił się bum na obronę tych paskudnych zwierząt z AU Pan Kołodziejczyk nawet próbował stanąć po stronie ekooszołomów ;)

No i jak cena zadziałała znieczulająco, i rolnicy przestali trzymać dziki w zamknięciu? :D

Ty to tak z głowy czy gdzie indziej sie ulęgło ? ;-)))

• Haha 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v