Skocz do zawartości

Ceny mleka 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

leszek1000 napisał:

Mlekpol pewnie też 

gdyby mlekpol połknął mlekovite to podejrzewam, że to może być gwóźdź do trumny. Dlaczego? im większa mleczarnia tym większe kredyty. jak w mlekovicie zaczynają strajkować to tylko kwestia czasu jak @DanielFarmer wyjdzie pierwszy z forum abyśmy strajkowali aby cena była nie gorsza jak w Piątnicy. Co nie Daniel? 😂 a tak poważnie to się w ogóle nie dziwię bo wszystko drożeje i mimo ceny sredniorocznej >1,5zl brutto to w tym roku nie jestem zadowolony z wyników finansowych w gospodarstwie, odbiło mi się czkawką końcówka sezony 2017

nie mamy jeszcze tak zle w mlekpolu towar schodzi nic nie zalega moglaby tylko cena na nie być wyższa proszkownia juz rusza powinno być dobrze. Weźcie koledzy pod uwagę ze te doplaty grudniowe oznaczają to jak finansowo na plus zakończyła rok mleczarnia . Takze Mlekpol 15 gr w porównaniu do mlekovity 4 gr to można sobie wyobrazić ile więcej mieliśmy zysku czystego . Kredyt mamy wzięty na proszkownie ale jest nie tykany wychodź na to ze proszkownia wyjdzie za własne i unijne

• Thanks 2

zgoda daniel bylaby wyższa ale jesli kredyt by byl a ceny na rynku by spadly to byloby 1 zl i wtedy dopiero by bylo gadania a tak jak tu kolega wczesniej napisal 1,6 srednia roku wyszla takze nie bylo zle a wręcz przeciwnie oby jak najdłużej sie utrzymala.mnie tylko martwi czemu piatnica tak niska premie dala czy oby zyski sie nie kurczyly

daniel ale żeby przerzucić został by ogromny kredyt do spłaty a my dostalibysmy grosze wyszloby jakies 10 gr do calorocznego mleka jednorazowo . A mleczarnia ratę co miesiąc by miała okolo 2,3 mln takze duże obciążenie do tego kolejne 30-35 mln rocznie za podwyżkę prądu jesli by byla to daje miesięcznie bardzo duże sumy . A tak mamy sytuacje w miare stabilna

czy przypadkiem cos Ci sie nie pomyliło czy ja źle liczę? 400mln zł to 4000000000groszy. Mlekpol skupi ponad 1,8mld litrów mleka czyli 4000000000:1800000000=~2,2grosza/litr więc 2gr na litrze raczej nikogo nie zbawi mimo tego, że za każde odstawione 10tys litrów to 200 złotych więcej. W skali roku jednak trochę się nazbiera

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v