Skocz do zawartości

Ceny ziemniaków 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Ten rok pokazał kto dyktuje cenę w Polsce za ziemniaki w tamtym roku u nas na północy susza jakiej nie pamiętam nie było co kopać a jak zaczynaliśmy około 15 lipca centrum Polski które miało w miarę opady i kopalo na siłę bo trzeba kapustę sądzić  6zl15kg w tym roku taka sama sytuacja z tym że rolę się odwróciły północ w miarę przepaduje deszcz nie są idealne warunki ale ziemniaki są w porządku znowu centrum susza i mamy 30zl15kg.. 

Kraków Rybitwy , Rumun przywiózł ziemniaki grube 5+ ,25zł za 15kg , handlarze rozebrali momentalnie.Ogólnie ziemniaka brak , cena 32zł + za 15kg , kapusta 4-5zł, bób 2zł .

Brak zainteresowania czosnkiem.Arbuz droższy jak w sklepach :) Papierosy z Ukrainy po 7-8zł Paczka LM, Malboro 9zł paczka .Wagony taniej :)

Jakiej alternatywy handlarze szukają w mazowieckim zamiast irgi? i w co warto uciec od tej odmiany żeby w miarę schodziło w plennym roku? w tym roku mam jeszcze troche catani i oberona i o głowę biją irge pod względem plony i jakości bulw.

z góry dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez bonanza13

1 godzinę temu, pawelol111 napisał:

Spadnie? Ciekawe skąd wezmą towar jak uschło zanim urosło

U Mnie w południowej częsci woj. Świętokrzyskiego ostatnio sporo spadło deszczu. Plantacje profesjonalistów wyglądają dobrze, jeśłi ktoś nie zasadził na mega suchych terenach to troche plonu bedzie. Jeśli na północy bedzie mało ziemniaka to nas tanszy z południa tam pojedzie. I to jest szansa na lepsze ceny. Nie wiem jak w Rumunii, oni w innych latach sporo zbierali od nas. Plantacje rolników nie dbających o ochrone juz zasychają. I to oni głownie dołują cene podczas wykopków, bo nie mają gdzie ich trzymac itp... i sprzedają od razu. 

Są rejony gdzie było silne gradobicie, ciekawe jak u @KULAWA_KOZA ?U mnie 2 ha dośc silnie uszkodziło ale jakoś przetrwały do tej pory. Spadek plonu na pewno będzie... Na krakowskiej giełdzie Rybitwy obecnie 25-28 zł worek więc prognozy sa dobre :)

Edytowane przez Marl

moje ziemniaki odmiany średniowczesne do tej pory "kulały"z braku wody teraz spadł deszcz dość obficie ale to już za późno ,niby zaczyna się zazieleniać krzaki zrobiły się małe pokurczone liści prawie nie ma wyglądają jak we wrześniu ziemniaki wielkości gołębiego jajka ,ale to nie tylko u mnie ,natomiast lord już lepiej tylko na pagórkach jest drobny plon szału nie robi takich ziemniaków jak żyję jeszcze nie miałem zresztą jak widzimy cena sama pokazuje co jest

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Rolnik276
      Czy stosowanie 3 oprysków naraz mogło spowodować uszkodzenie naci ziemniaczanej? Opryski stosowane razem: Amertil, Econom oraz Kristalon zielony. Ziemniaki trochę przyżółkły. Czy to zaszkodziło, i czy się odbudują? Prosze o szybką odpowiedź .
    • Przez dzikijohn
      Panowie co za "...." wymyślił te przepisy odnośnie badań ziemniaków na eksport?? Przecież inne kraje takich obostrzeń nie mają... Jak to zwalczyć?
    • Przez prizmo24
      Witam
      Tak jak w temacie, mam zamiar powiększyć areał ziemniaków, a co za tym idzie rozglądam się za kombajnem. Jedyne ograniczenie to ciągnik. Niestety w c330 nie ma hydrauliki i zostaje tylko zetor 7711. Problem w szerokości opon, które nie będą się mieściły pomiędzy rzadkami. Myślałem nad Bolkiem. Bardzo prosiłbym o poradę odnośnie wyboru kombajnu.
    • Przez memek26
      kupię kombajn do ziemniaków za rozsądną cenę Karlik na 0,70 Ha 

• Przez mlekowy
      Witam wszystkich. Nie znalazłem tematu który opisywałby dokładnie ten problem dlatego zakładam nowy. I tu moje pytanie czy ktoś z Was zajmuje się bądź orientuje się jak wygląda przemysłowe obieranie ziemniaków (lub innych warzyw) i ich sprzedaż? Czy  jest zbyt na taki produkt? Czy będąc rolnikiem mogę założyć mini przetwórnie żeby móc to produkować i sprzedawać?  Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
  • Dodaj nową pozycję...
v