Skocz do zawartości

Ceny ziemniaków 2019

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Camry napisał:

jakieś 40 km od mojej miejscowości jest wybudowany terminal przez który cały czas wjeżdża zboże ,kukurydza ,soja ,rzepak, nawet i śruta prosto z Ukrainy ,to są ilości bardzo duże ,wszystko jedzie wagonami na szerokich torach, tam jest przeładunek na tiry. To tak dla wyobraźni ,a przy okazji to całe ASF przy tym to utopia.

Piszesz o terminalu w Woli Żydowskiej? Z Ukrainy idzie towar, ale głownie z "kołchozów" prowadzonych przez niemców, duńczyków itp... Narazie zboże dostaje, za kilka lat wjadą do nas z drobiem i żywcem wieprzowym.. Dopiero bedzie katastrofa. Z warzywami juz im niezle idzie, cebula idzie teraz od nich pełna parą...

Marl napisał:

Piszesz o terminalu w Woli Żydowskiej? Z Ukrainy idzie towar, ale głownie z "kołchozów" prowadzonych przez niemców, duńczyków itp...

Właśnie o tym pisałem ,ludzie nie są świadomi że coś takiego istnieje ,myślą że jak u nich susza to cena w górę. Polska została odbiorcą i tranzytem .

tylko jest jeden szczegół my chcący wypuścić towar poza granicę kraju musimy spełniać chore wymogi a do nas z krajów po za uni nikt tego nie wymaga ,leczymy państwo z ASF pieniążki na to idą restrykcje chowu trzody a bokiem wjeżdża z Ukrainy na potęgę ASF

2 godziny temu, rodman napisał:

no takie ma  znaczenie, że jak by było gdzieś taniej to by już przywieżli

okolice Rzeszowa 2 zł

Mlody to nie późny na przechowanie. W zeszlym roku sytuacja byla odwrotna- młody tani, późny drogi. 

1 godzinę temu, zetorlublin7341 napisał:

gdzie ty kur.a miałeś deszcz! południe jest Sahara a ziemniak niektóry nawet nie zawiązał nic!

Mam dzisiaj deszcz. Od wielu tygodni... 

Ja tam wolę się zaskoczyć na plus, niż jarać się za wczasu że będzie cena i potem jęczeć z powodu jej braku...

• Like 1

Są rejony gdzie już blisko miesiąc nie padało, a konkretny deszcz to był gdzieś w maju. A co ciekawe w prognozach dalej deszczu nie widać i nie słychać.

Jeden deszcz ceny nie zrobi bo ziemia jest taka wyschnięta, że u mnie 50l deszczu to byłoby mało. A poza tym jak budować plon skoro pod krzakiem jest kilka sztuk, a nie kilkanaście czy kilkadziesiąt?

Okolice Częstochowy. Trzy tyg temu spadło 56 litrów i tydzień później było sucho. Dzisiaj jest już okropnie. Gdzie trochę lepsze miejsce na polu to coś tam będzie, a gdzie słabe stanowisko to nawet jednej bulwy nie ma pod krzakiem... Plonów nie będzie na pewno. Teraz ziemniak potrzebuje dużo wody o której można tylko pomarzyć. 

A jak ziemniaki wyglądają na północy kraju? Wystarcza im wody?

2 godziny temu, mlody111 napisał:

Okolice Częstochowy. Trzy tyg temu spadło 56 litrów i tydzień później było sucho. Dzisiaj jest już okropnie. Gdzie trochę lepsze miejsce na polu to coś tam będzie, a gdzie słabe stanowisko to nawet jednej bulwy nie ma pod krzakiem... Plonów nie będzie na pewno. Teraz ziemniak potrzebuje dużo wody o której można tylko pomarzyć. 

A jak ziemniaki wyglądają na północy kraju? Wystarcza im wody?

Widzę, że jedziemy na jednym wózku bo 4 tygodnie temu też spadło u mnie około 50l (od tamtej pory ani kropli). Po tygodniu od tego opadu już siwy dym był przez wysokie temperatury bo było wysokie parowanie. Z tym, że u mnie zawiązanych jest sporo ziemniaków, ale co z tego jak znaczna większość wielkości mniejszej jak sadzeniak.

7 godzin temu, Camry napisał:

świętokrzyskie mialo padać ale nie pada ,w ziemniakach zrobiła sie skała ,wczesny ziemniak wielkości kurzych jajek nać już żółta i uschnięta ,późny to nawet sadzeniak nie jest ,to samo powoli zamiera

Ja też świętokrzyskie i za wczoraj i dziś 3mm katastrofa za czerwiec 7mm więc o ziemniakach można pomarzyć ,krzaki jeszcze nie uschły ,satina jeszcze kwitnie ,Vineta ,gwiazda jakoś się trzymają ,najsłabiej wygląda bellarosa.

No u mnie ziemniaki odżyli po wczorajszym deszczu i dzisiejszym, od razu ciemna zieleń i położona przez suszę nać wstała, teraz tylko stymulator wzrostu i od grzyba a stonkę zrobiłem dzisiaj bo drugi atak.Ogólnie miastowi jeżdżą na pola i kradną bo kilo kosztuje jak truskawka a nakopać chwila kilo, a i ludzie kopią i sprzedają na wczesne od razu puki cena jest.U mnie jest zagłębie ziemniaczane tak jak na Sieradzu, co drugie pole to ziemniaki.

Edytowane przez Gość

Wcale nie dużo tylko nasza gmina już ziemniakiem nie stoi jak kiedyś tylko krowami ale od mojej miejscowości na Biernaty Łepki i Huszlew już tak i u mnie we wsi jest 50ha ziemniaka i ludzie mają od 4 do 16ha.

dwa lata temu pszyszedł gostek o wykopki bo mu ziemiaki kradną , pilnował na polu chyba do 3 nad ranem a potem jak pojechał to i tak było nakopane . pilnował kilka dni , wrescie pojechałem kopać , pytam sie gdzie te rządki rozkopane  a on mówi ze kartofle wzieli i rządki zasypali :D ale jeden miał pole pod ,, miastem '' wieksza wieś , to tam było porozpierniczane co roku .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Rolnik276
      Czy stosowanie 3 oprysków naraz mogło spowodować uszkodzenie naci ziemniaczanej? Opryski stosowane razem: Amertil, Econom oraz Kristalon zielony. Ziemniaki trochę przyżółkły. Czy to zaszkodziło, i czy się odbudują? Prosze o szybką odpowiedź .
    • Przez dzikijohn
      Panowie co za "...." wymyślił te przepisy odnośnie badań ziemniaków na eksport?? Przecież inne kraje takich obostrzeń nie mają... Jak to zwalczyć?
    • Przez prizmo24
      Witam
      Tak jak w temacie, mam zamiar powiększyć areał ziemniaków, a co za tym idzie rozglądam się za kombajnem. Jedyne ograniczenie to ciągnik. Niestety w c330 nie ma hydrauliki i zostaje tylko zetor 7711. Problem w szerokości opon, które nie będą się mieściły pomiędzy rzadkami. Myślałem nad Bolkiem. Bardzo prosiłbym o poradę odnośnie wyboru kombajnu.
    • Przez memek26
      kupię kombajn do ziemniaków za rozsądną cenę Karlik na 0,70 Ha 

• Przez mlekowy
      Witam wszystkich. Nie znalazłem tematu który opisywałby dokładnie ten problem dlatego zakładam nowy. I tu moje pytanie czy ktoś z Was zajmuje się bądź orientuje się jak wygląda przemysłowe obieranie ziemniaków (lub innych warzyw) i ich sprzedaż? Czy  jest zbyt na taki produkt? Czy będąc rolnikiem mogę założyć mini przetwórnie żeby móc to produkować i sprzedawać?  Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
  • Dodaj nową pozycję...
v