Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, kr9292 napisał:

Ile stosujesz go na łąki i ile fosforanu?

Nie daje fosforanu na łąki , A korn kali to tak średnio jakieś 200-250kg zależnie od stanowiska

Opublikowano

A z ciekawości to jak mieszacie nawozy, przecież technicznie to nie takie proste i jak zachować równomierność rozsiewu?

Opublikowano
24 minuty temu, sumek666 napisał:

Podobno tak. A co wyjdzie taniej?

Trzeba policzyć jak to wyjdzie 

2 minuty temu, Agrest napisał:

A z ciekawości to jak mieszacie nawozy, przecież technicznie to nie takie proste i jak zachować równomierność rozsiewu?

Osobiście jadę osobno 

Opublikowano

Podjadę do wesołka to dam znać. 

EDIT: 

Na razie zadzwoniłem do Ampol Merol,  przy ilości od 6 ton (małe auto), big bagi

Korn Kali 40% - 1160 zł netto 

Ultra Kali 41% - 1140 zł netto (resztą składników jak w KK)

sól potasowa 60% - 1420 zł netto 

Kizeryt - 1085 zł netto -> Caldena Macrospeeed Green 25% Mg i 50% SO3 

Opublikowano

W opinii Pani z AM lepsza jest sól + kizeryt b pozwala lepiej zbilansować skład pod konkretna roślinę i działkę. Zakładając te same pieniądze na 1 ha w mieszance jest więcej składników.  

Opublikowano

Nawozy to różnie bywa. Ja kupuje albo u nich albo u wesołka. W 2017 brałem w AM w 2018 u wesołka. ŚOR mają tańsze niż w lokalnych sklepach. Jedynie co to mam dalej do nich niż do pozostalych sklepów. Ale jak weźmiesz całą paletę ŚOR to przywiozę na miejsce. 

Opublikowano

100 kg korn kali (116zł) to jakies 67kg  soli potasowej ( 95~zł) + 25 kg kizerytu (27,15zł) czyli 116 zł i jeden przejazd do 123~ i dwa przejazdy. Rozbijanie korn kali na sol i kizeryt jest dobre jak musisz bardziej nawozic któryms z tych skladnikow

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.01.2019 o 01:33, sumek666 napisał:

Korn-Kali lub sól potasowa w jakiej cenie? Ktoś kupował może ostatnio? 

Od 28 lutego będzie nowy cennik, niektóre po 20 zl, niektóre 30 więcej

Tych co nie mam w tabelce podpisanych to są przed rabatem, bo mnie nie interesowały więc jeszcze można coś z nich urwać

IMG_20190124_173539.jpg

Edytowane przez PATr
Opublikowano

dzisiaj w agrobiznesie mówili żeby nie kupować tanich nawozów bo tanie sa złe albo podrabiane to ja zaczekam ja mocznik pójdzie na 2000 myśle zę wtedy będzie najlepszym nawozem :-) widać zę boją sie sprowadzanych nawozów z zagranicy i puścili taka informacje w publicznych mediach żeby wystraszyć rolników

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Polityka Rządzących jest prorolnicza ... monopol na nawozy, swoich doić jak najbardziej.... czemu nawóz drożeje skoro gaz na giełdzie staniał ? Przecież polityka firmy jest, aby jak najbardziej wydoić rolników. Kto to widział takie podwyżki ... salmag kosztował w sierpniu i saletrosan 760 netto. Wspierać i kupować zagraniczny nawóz chociażby był i w tej samej cenie.

Edytowane przez NewVario
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v