Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, chciałbym poznać waszą opinie na temat opasu byków i jałówek, jakie jest zużycie paszy, jakie różnice cenowe, zużycie paszy na kg przyrostu. Po prostu co się bardziej opłaca :D Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano
Na logikę byki szybciej rosną większa miesnosc i większa cena końcowa a jalowki zjedzą niewiele mniej a ostateczny zysk dużo mniejszy choć sam mam 2 jalowki na opaskę w tym momencie bo taki bonus do Byczka jak kupowalem😉
Opublikowano
temat szeroki oczywiście o mięsnych rozmawiamy kolega wyżej ma rację, z mego punktu widzenia byk szybko urośnie lepszą cena dobra pasza i efekt widać, jałoweczka opas wolniej idzie cena nie jest adekwatna do przyrostu i poboru paszy,a jeśli już to ze swojej obory trzymać na opas bo kupić to drogo odsadek kosztuje,a o trzymaniu kontraktowym to szkoda gadać tam to aby obornik zostaje a nie zysk i jak by nie patrzył to dupa zawsze w tyle i komu by nie sprzedał czy handlarzowi czy do ubojni to i tak na tobie zarobią!
Opublikowano
1 godzinę temu, adrian napisał:

Na logikę byki szybciej rosną większa miesnosc i większa cena końcowa a jalowki zjedzą niewiele mniej a ostateczny zysk dużo mniejszy 😉

Zgadam się choć sam na luzie utrzymuję jałówki zawsze spokojniejsze [ a swoje lata mam i chciałbym jeszcze trochę pożyć] na łańcuchu byki

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Wilkowski
      Dzień dobry, czy ktoś hoduje byki tak że je kontraktuje z jakąś firmą? Kiedy płaci się za cielaki, czy trzeba we własnym zakresie kupić pasze, jakich zysków ze sztuki można się spodziewać, czy to się w ogóle opłaca?
    • Przez Amigos27
      Witam myślę o budowie obory na rusztach dla 50 byków . I zastanawiam sie jak duzy powinien być zbiornik na gnojowice zeby zbyt czesto nie wywozic.  I jak dużą macie obore zeby spokojnie pomieścić 50 sztuk? 
    • Przez Mateusz231232
      Witam serdecznie mam takie małe pytanie chcemy zasiać 60 arów kukurydzy na kiszonke dla około 12 szt bydła opasowego w różnych grupach wiekowych i chciałbym się dowiedzieć czy taki areał starczy dla tylu sztuk opasów i czy w ogóle opłaca mi się siać qq dla tylu sztuk ? pytam na forum ponieważ pierwszy raz siejemy qq i chce żeby wypowiedzieli się na ten temat użytkownicy którzy mają z tym doczynienia pozdrawiam.
    • Przez matijas67
      Witam
      Mam maly problem bo w mojej pryzmie jest troche splesnialej kiszonki 
      Prawdopodobnie przez to że słabo było ubite
      Ale jak byki zjedza troche tego splesnialego to bedzie im cos?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
  • Dodaj nową pozycję...
v