Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie 2019

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
44 minuty temu, Thomas2135 napisał:

W 2017 cała gmina miała kontrolę krzyżową i miałem też kogoś na miejscu do mierzenia działek i zaliczkę dostałem pod koniec listopada. Nigdy nie liczyłem dokładnie, ale raczej 70% było. 

Jeśli dobrze kojarzę to od 2018 płaca już mniejsze zaliczki niż 70%, wydaje mi się że tak było też w 2017 ale nie jestem pewien

20 minut temu, bobienko napisał:

Jak foto to zaliczki płacili.krzyżowa to czerwiec.sołtys a ta była twoja z arimr to stara panna czy ma męża? Mści się na tobie niesamowicie 😄

Kontrola krzyzowa to już w sierpniu może być. Czerwiec następnego roku to już resztki wniosków powinny być zostać(tzw buble).

Kobiety są bardziej mściwe, zawzięte niż faceci.

@bobienko a może jest tak że jak kobiecie brakuje bolca dostaje pierdolca.

3 minuty temu, robert55555 napisał:

Kobiety są bardziej mściwe, zawzięte niż faceci.

Ot to to to to. Na faceta tylko popatrzę z pobłażaniem i już czuje respekt, a przy babie choćbyś wagon z węglem przeciągnął to jak ma ci skoczyć do oczu to skoczy. No może tylko ogarek -wydawałoby się- wymyka schematowi, ale każdy kto śledzi forum wie że to Halina N.

16 godzin temu, ogarek napisał:

Spoko.... jeszcze nas zachwycisz wiedzą z innego konta jak się trochę douczysz 😁😁😁😁😁Przeczytaj pytanie które zadał nieśmiertelny 88 baranku.... Wszyscy zrozumieli o co zapytał tylko ty nie.... 😁Widać ten "wyższy poziom" nie pozwolił... 😁😁😁😁😁😁😁😁

Wiem, wiem nie lubisz ty magistrów boś niedouk 😁😁😁😁😁😁

Ej Ogarek! Czy Ty jesteś Tym Ogarkiem z YouTube "Jarek Ogarek"?

@Łorowiak jak chcesz z teściem ogarkiem się dogadać i te córke mu wyrwać jak Ty żadnej stabilności nie przejawiasz. Przecież on nawet nie będzie wiedział jak oficjalnie się do ciebie zwracać, no bo po za kamerami to już tam każdy wie jaką wiązkę puścić może.

Choć teraz to jesteś gość, i to przez duże "G" .😁

Ja też zaznaczyłem. Rok temu nie zaznaczałem, bo minęło mi 5 lat od przejęcia gospodarstwa a w lipcu weszła jakaś zmiana i liczyło się, że płatność MR przysługuje przez 5 lat a nie do 5 lat. Nie wiem tylko czy liczą to kalendarzowo. Teoretycznie powinienem dostać, bo kalendarzowo ten rok byłylby 5tym. Dadzą to dobrze, nie to napiszą o odmowie w decyzji. 

Mnie zastanawia inna sprawa. Moja gmina ze styczniem zyskała prawa miejskie i przy E-wniosku trzeba było usuwać wszystkie działki i wprowadzać nowy numer ewidencyjny czy coś. Problem w tym, że aplikacja nie została poprawiona i płatność ONW była zaznaczona tylko na pierwszej stronie. Na mapkach jednak brakowało opcji ONW i składało się wniosek z "błędem" wykrytym przez system. Dyrektor regionalnego oddziału podał, że onw dostaną wszyscy. Zobaczymy. Nie wiem czy w okolicy w ogóle płacą. Jakaś cisza. Od tego roku jeszcze sporo innych gmin stało się miastami o tam mógł być podobny problem z wnioskiem.

1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Ja też zaznaczyłem. Rok temu nie zaznaczałem, bo minęło mi 5 lat od przejęcia gospodarstwa a w lipcu weszła jakaś zmiana i liczyło się, że płatność MR przysługuje przez 5 lat a nie do 5 lat. Nie wiem tylko czy liczą to kalendarzowo. Teoretycznie powinienem dostać, bo kalendarzowo ten rok byłylby 5tym. Dadzą to dobrze, nie to napiszą o odmowie w decyzji. 

Mnie zastanawia inna sprawa. Moja gmina ze styczniem zyskała prawa miejskie i przy E-wniosku trzeba było usuwać wszystkie działki i wprowadzać nowy numer ewidencyjny czy coś. Problem w tym, że aplikacja nie została poprawiona i płatność ONW była zaznaczona tylko na pierwszej stronie. Na mapkach jednak brakowało opcji ONW i składało się wniosek z "błędem" wykrytym przez system. Dyrektor regionalnego oddziału podał, że onw dostaną wszyscy. Zobaczymy. Nie wiem czy w okolicy w ogóle płacą. Jakaś cisza. Od tego roku jeszcze sporo innych gmin stało się miastami o tam mógł być podobny problem z wnioskiem.

Dobrze ci powiedział ten dyrektor.

Poczytaj informacje z tego linka:

https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/dzialanie-13-platnosci-dla-obszarow-z-ograniczeniami-naturalnymi-lub-innymi-szczegolnymi-ograniczeniami-tzw-platnosc-onw-podstawowe-informacje/platnosci-onw-2019.html

Poniżej masz linka odnośnie płatności młody rolnik:

https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/platnosci-bezposrednie/platnosci-bezposrednie-w-roku-2019/platnosci-bezposrednie-w-roku-2019-informacje/platnosc-dla-mlodych-rolnikow.html

@robert55555 Tam z tego linku jasno wynika, że działki które zadeklarujesz do JPO a położone są w strefie ONW automatycznie kwalifikują się do dopłat, nawet w przypadku nie zaznaczenia ich do tej płatności. Natomiast podwyższona płatność (750 zł) ONW w strefie górskiej przysługuje tylko tym, którzy mają co najmniej minimalną obsadę zwierząt na wszystkie grunty zgłoszone do płatności ONW.

Teraz tak. Jeśli mam trzy krowy. Do JPO obszarowej zgłoszę 8 ha, to  dostanę mniejszą płatność (450 zł), ponieważ nawet w przypadku zgłoszenia do płatności ONW 6 ha i tak mi zakwalifikują z automatu 8 ha, w efekcie czego będę stratny.

Jedyne wyjście jakie widzę, to wpisanie tylko 6 ha zarówno do JPO jak i ONW, bo zwiększenie obsady trawożernych nie wchodzi w grę.

Czy jest jakiś sposób aby to obejść i dostać JPO na 8 ha, a ONW na 6 ha?

Edytowane przez Gość

Mam nurtujące pytanie związane z planem nawożenia azotem. 

Jak to ostatecznie jest?

Ja rozumię to tak że ewidencja nawożenia każdy powyżej 10ha.

Natomiast plan nawożenia każdy powyżej 100 ha, plus Ci powyżej 50 ha z intensywną produkcją zbóż, plus chyba Ci z nawożeniem organicznym 

Uważam że mnie około 50ha z mieszaną produkcją zbozowo sadowniczą plan nawożenia azotem nie obowiązuje. Niemniej jedna osoba uświadamiała mnie że to obowiązek i przy braku podczas kontroli na wstępie dostaję kilka procent płatności mniej

Ktoś coś?

i miałeś ten plan? no i czy czasem to nie zwierzaki wymuszały posiadanie takowego planu?

W światle tego uważam że mając około 25 ha zbóż i 25 ha sadów/ jagodników nie muszę prowadzić planu

Obowiązek opracowania planu nawożenia azotem dotyczy również rolników którzy:

• posiadają gospodarstwo rolne o powierzchni powyżej 100 ha użytków rolnych,
  • uprawiają uprawy intensywne, których lista została określona w załączniku nr 7 do Programu, na gruntach ornych na powierzchni powyżej 50 ha,
  • utrzymują obsadę większą niż 60 DJP według stanu średniorocznego,
  • nabyli nawóz naturalny lub produkt pofermentacyjny do bezpośredniego rolniczego wykorzystania w celu nawożenia lub poprawy właściwości gleby od podmiotu importującego nawóz naturalny lub produkt pofermentacyjny lub od rolnika, który prowadzi chów lub hodowlę drobiu powyżej 40 000 stanowisk lub chów lub hodowlę świń powyżej 2000 stanowisk dla świń o wadze ponad 30 kg lub 750 stanowisk dla macior.

Miałem plan, o zwierzęta nic nie pytali. Nie chce Cię wprowadzić w błąd bo kontrolujący sami nie do końca wiedzieli jak to jest. Na pytanie od ilu ha powinno się sporządzać  plan usłyszałem: teoretycznie każdy powinien mieć taki plan nawet Ci do 10 ha ale przepisy są niejednoznaczne... Z ich wypowiedzi wywnioskowalem ze powyżej 10 każdy powinien mieć. 

Edit

60 DJP nie mam  (5 sztuk bydla) i plan musiałem mieć.

Edytowane przez niezlygagatek
Dopisanie tekstu