Skocz do zawartości

Rozmowy producentów wołowiny

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Maroslaw0770 napisał:

Jak Ty to liczyłeś???

Ziemia większość 4 klasa . Sieje 5 ha kuku . 5 x 3 tysiące = 15000zl tyle kosztuje mnie uprawa i zbior. Byc może jeszcze siew żyta z wyką na kiszonkę przed kuku czyli 5 ha-koszt 1300zl. 12 ha pastwiska (laki siane )dziele na kwatery po 2 ha czyli mam 6 kwater . Krowy na każdej kwaterze po 2 tygodnie aby nie zniszczyły runi . Czyli czas do odrosniecia poszczególnej kwatery prawie 3 miesiące - wystarczy . Do tego dokarmianie kukurydzą. Na zimę kupuje 300 balotów siana po 70 zł za belkę . To wychodzi 21000 zł . Witaminy , pastuch itp jakieś 2000 zł rocznie. Paliwo tylko do ciągnika z turem bo reszta wliczona w koszt uprawy 1000zl. Nawozy na łąkę sprawa zbyteczna bo przy takim zagospodarowaniu łąki krowy same je nawoza . Wodę mam za free że studni głębinowej . Sloma mi niepotrzebna bo będą na pastwisku caly rok z dostepem do wiaty. Ewentualnie parę belek na zimę aby posłać na beton żeby gowniaki dobrze było turem zgarnąć  . Zimą do żarcia siano kupione i oczywiście kuku.Czyli wychodzi 40300 zł.  Sprzedaż załóżmy 28 odsadkow bo coś padnie po drodze z tych 30 krów za 3200 zł czyli 28 x 3200 zł = 89600 zł . 89600 - 40300 = 49300 zł . Na szybko pisałem i liczylem . 

Edytowane przez tomaszmab

1 godzinę temu, ozzborn napisał:

zejdz do 1 tys zysku z mamki i bedzie ok

Absolutnie w tej kwestii się z Tobą nie zgodzę . Zdecydowanie bliżej do 2000 zł niz do 1000 😀

Ok. Bojko masę zrobi bo ja siałem na ziarno to slomy byl opór. A z innej beczki, widziałem Twoje filmy na Yt i widziałem baloty owiniete zwykłym streczem. Jak to się sprawdza? Ja wypasam bydło więc kiszonke potrzebuje maksymalnie przechować 10 miesiecy od momentu zrobienia, daje rade taka folia? Bo jesli chodzi o koszty to za rolke zwykłem folii są dwie rolki strecza.

27 minut temu, tomaszmab napisał:

Ziemia większość 4 klasa . Sieje 5 ha kuku . 5 x 3 tysiące = 15000zl tyle kosztuje mnie uprawa i zbior. Byc może jeszcze siew żyta z wyką na kiszonkę przed kuku czyli 5 ha-koszt 1300zl. 12 ha pastwiska (laki siane )dziele na kwatery po 2 ha czyli mam 6 kwater . Krowy na każdej kwaterze po 2 tygodnie aby nie zniszczyły runi . Czyli czas do odrosniecia poszczególnej kwatery prawie 3 miesiące - wystarczy . Do tego dokarmianie kukurydzą. Na zimę kupuje 300 balotów siana po 70 zł za belkę . To wychodzi 21000 zł . Witaminy , pastuch itp jakieś 2000 zł rocznie. Paliwo tylko do ciągnika z turem bo reszta wliczona w koszt uprawy 1000zl. Nawozy na łąkę sprawa zbyteczna bo przy takim zagospodarowaniu łąki krowy same je nawoza . Wodę mam za free że studni głębinowej . Sloma mi niepotrzebna bo będą na pastwisku caly rok z dostepem do wiaty. Ewentualnie parę belek na zimę aby posłać na beton żeby gowniaki dobrze było turem zgarnąć  . Zimą do żarcia siano kupione i oczywiście kuku.Czyli wychodzi 40300 zł.  Sprzedaż załóżmy 28 odsadkow bo coś padnie po drodze z tych 30 krów za 3200 zł czyli 28 x 3200 zł = 89600 zł . 89600 - 40300 = 49300 zł . Na szybko pisałem i liczylem . 

Policzyłeś ładnie ale połowę kosztów. Np. Wspomniany traktor z turem to prezent? Jeśli nie to licz koszt amortyzacji. Uprawa kukurydzy i jej zbiór wszystko usługa czy też wliczasz koszt amortyzacji sprzętu? Gdzie KRUS, podatek. Buhaj bądź inseminacja też za darmo nie jest. Zawsze trzeba zostawić coś na remont stada. Właśnie, koszt amortyzacji zakupu stada podstawowego. Liczysz też wysoki procent odchowanych cieląt.

21 minut temu, kb4512 napisał:

Policzyłeś ładnie ale połowę kosztów. Np. Wspomniany traktor z turem to prezent? Jeśli nie to licz koszt amortyzacji. Uprawa kukurydzy i jej zbiór wszystko usługa czy też wliczasz koszt amortyzacji sprzętu? Gdzie KRUS, podatek. Buhaj bądź inseminacja też za darmo nie jest. Zawsze trzeba zostawić coś na remont stada. Właśnie, koszt amortyzacji zakupu stada podstawowego. Liczysz też wysoki procent odchowanych cieląt.

Jaka amortyzacja  ? Kupujesz sprzęt to go masz a wymiana jakiś pierdoł co jakiś czas to normalna rzecz . Chyba że masz kapitalny remont silnika co roku to już co innego  ?  Maszynę zmienia się co ile lat że mam to liczyc. Krus ? Przecież to nie wlicza się w koszt hodowli . Cokolwiek nie robisz to krus płacisz. Po za tym masz jeszcze dopłaty czyli zysk jest dużo większy . Kukurydza to zbiór na usługach. Mamki i buhaj to moja inwestycja . Remont stada ? Sprzedajesz krowę i kupujesz jalowke 2 tysiące droższa co 10-12 lat to tyle. Śmieszne koszta . 

23 minuty temu, Yoda napisał:

Ok. Bojko masę zrobi bo ja siałem na ziarno to slomy byl opór. A z innej beczki, widziałem Twoje filmy na Yt i widziałem baloty owiniete zwykłym streczem. Jak to się sprawdza? Ja wypasam bydło więc kiszonke potrzebuje maksymalnie przechować 10 miesiecy od momentu zrobienia, daje rade taka folia? Bo jesli chodzi o koszty to za rolke zwykłem folii są dwie rolki strecza.

Już 3sezony tym robię,tylko czarny kupuj bo mocniejszy.i jak stawiasz bela do beli to już nie ma poprawek.mocno się klei i jej przestawisz to rozerwana.18 bel wychodzi 120x120

Edytowane przez bobienko

12 minut temu, tomaszmab napisał:

Jaka amortyzacja  ? Kupujesz sprzęt to go masz a wymiana jakiś pier**l co jakiś czas to normalna rzecz . Chyba że masz kapitalny remont silnika co roku to już co innego  ? Krus ? Przecież to nie wlicza się w koszt hodowli . Cokolwiek nie robisz to krus płacisz. Po za tym masz jeszcze dopłaty czyli zysk jest dużo większy . Kukurydza to zbiór na usługach. Mamki i buhaj to moja inwestycja . Remont stada ? Sprzedajesz krowę i kupujesz jalowke 2 tysiące droższa co 10-12 lat to tyle. Śmieszne koszta . 

Ok koszty kosztami. Nie wnikam. Ale powiedz mi jak utrzymujesz 30 krów z cielakami i ogierem na 2 hektarach przez dwa tygodnie?

24 minuty temu, debrzyna napisał:

@Yodahttps://www.agrofoto.pl/forum/topic/274199-folia-do-sianokiszonki/

Czytam teraz o sorgo masz jakieś doświadczenie na sianokiszonkę z niego 

Kolega robi jest niby zadowolony ale ja jakoś nie mogę się przekonać

Edytowane przez lukaszwlkp

1 godzinę temu, Taurus83 napisał:

Ok koszty kosztami. Nie wnikam. Ale powiedz mi jak utrzymujesz 30 krów z cielakami i ogierem na 2 hektarach przez dwa tygodnie?

Nie utrzymuje ale będę utrzymywał . Na jesień mam zamiar kupic 16 jałówek cielnych i buhaja to już będzie 30 mamek. A w czym problem ? Jakie dwa tygodnie ? One będą ciągle na kwaterach na każdej po dwa tyg z dokarmianiem kiszonką z kukurydzy

17 minut temu, tomaszmab napisał:

Nie utrzymuje ale będę utrzymywał . Na jesień mam zamiar kupic 16 jałówek cielnych i buhaja to już będzie 30 mamek. A w czym problem ? Jakie dwa tygodnie ? One będą ciągle na kwaterach na każdej po dwa tyg . 

Chyba dopiero zaczynasz z rolnictwem, chowem zwierząt i biznesem. Jak kupisz 16 jałówek i buhaja to potem z sprzedaży odsadków musisz pokryć ich koszt. KRUS na etacie nie obowiązuje.