-
Podobna zawartość
-
Przez TheRolnik1992
Witam. Mam problem z krową. A mianowicie jest ok 3 miesiące po pierwszym ociepleniu. Chodzi cały dzień na pastwisku z dwoma cielakami. Potem na noc zamykana do Cholewa (cielaki są osobno) . Dostaje szrutu i siana. I ostatnio rano jest zesztywniała (jakiś tydzień). do wieczora wraca do normy. Potem kolejnego dnia to samo. Ma problemy z chodzeniem. Dodam jeszcze że dotyczy to tylnych kończyn. Jaką może być przyczyna? Brak jakiegoś składnika czy cielaki za mocno "tłuką " ?
-
Przez Mateusz221
Witam
Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?
-
Przez Kamilek1
witam, prowadze hodowole opasow ok 50 sztuk chce rowniez zajac sie bydlem mlecznym ok 30 krow ze wzgledu na hodowle opasow posiadam budynki przystosowane pod nie czyli np lekkie kontrukcje wiaty itp planuje krowy trzymac pod jedną z takich wiat odpowednio do tego przystosowana a dojarke zrobic w pomieszczeniu w odleglosci ok 20 m od tej wiaty ze wzgledu ze jest to pomieszczenie murowane itp i latwo je adoptuje na dojarke zeby spelniala odpowiednie wymogi, moje pytanie jest tego typu zakladajac ze bede mial dojarke przewodową, jak poprowadzic rurociag mleczny zeby nic sie nie dzialo podczas mrozow? i zeby po prostu funkcjonowal czy np mozna jakos to dac pod ziemia? nie mam pojecia jak to rozwiazac... czy polecacie inne rozwiazanie? dodam ze dzwigane kanwi odpada dlatego sklaniam sie ku przewodowce. pozdrawiam i prosze o sensowne odpowiedzi tylko na to pytanie a nie np rady typu ,, lepiej dostaw wiecej opasow '' czy ,,postaw nowa obore''
-
Przez MafiaLolek
Chodzi mi o to ile np. 1 krowa 1 kostke siana je 1 dzien a ile owiec zje 1 kostke siana w 1 dzien ?!
-
Przez Rolas1989
Witam ,
31 listopada kupilem krowe ktora mi dzis padla kupilem ja od duzej firmy ktora zajmuja sie sprzedaza na wielka skale. Wszystko bylo z nia ok jadla zwiekszala mleko z dnia na dzien dobrze sie zachowywala ale zauwazylem jakies ropnienia z pochwy wezwalem weta stwierdzil ze krowa porzuciła cielaka ktory byl juz spory i cos sie dzieje z macica podal antubiotyk domiesniowo mialo byc wszystko okolo godziny 15. Wieczorem zaczela sie dziwnie zachowywac dala o polowe mleka mniej rano nie dala praktycznie nic wezwalem lekarza powiedział ze nie dlugo bedzie wyszedłem z obory wracam za 20 minut akurat jak przyejchal lekarza a krowa lezy zdechla lekarz stwierdzil ze pekla macica. I teraz pytanie czy on mógł sie przyczynic do tego podajac za silny lek czy przy badaniu mogl rozerwac macice ? . i czy po tak krotkim czasie od zakupu moge dochodzic zwrotow kosztu od firmy od ktorej ja kupilem ?
-
Rekomendowane odpowiedzi
Krowy nie chcą jeść
Czytaj dalej »
Krowy mleczne